Prima pagină » Știri » Legea antifumat, contestată la CCR

Legea antifumat, contestată la CCR

Legea antifumat, contestată la CCR
Legea care interzice fumatul în orice spațiu public închis va fi contestată la Curtea Constituțională, un grup de parlamentari atacând câteva dintre prevederile ei, în special definirea spațiilor publice închise.

Legea care interzice fumatul în orice spațiu public închis va fi atacată la CCR, conform unuia dintre autorii inițiativei, deputatul Daniel Fenchiu. El afirmă că a reușit să strângă semnăturile a 34 de senatori, cu 9 mai mult decât minimul necesar, pentru a contesta unele prevederi ale legii antifumat.

„Nu am reușit la Camera Deputaților, unde nu am reușit să strângem cele 50 de semnături necesare. Am reușit, în schimb, la Senat, unde, cu ajutorul dnei Cristiana Anghel și dlui Alfred Mihai, am obținut susținerea a 34 de senatori, fiind necesare minim 25… Repet: nu contestăm interzicerea fumatului în spațiile publice! Contestăm definiția spațiului public închis – practic orice incintă, inclusiv locuința – și excepțiile, care sunt o bătaie de joc – anumite celule din pușcării și spațiile de fumat din aeroporturi…”, a scris Daniel Fenechiu pe contul său de Facebook.

Ca urmare a contestației, legea antifumat nu va mai putea fi promulgată de Președinție până nu va fi rezolvată problema neconstituționalității acesteia de către CCR.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat marțea trecută legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise cu 164 voturi „pentru” și 20 „împotrivă”. Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, după promulgarea sa de președintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituții de învățământ, spitale, precum și la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spațiu închis.

prin noua formulare, prin „spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Practic interdicția vizează toate cluburile, barurile și restaurantele.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.

Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

Autor

Citește și