Prima pagină » Știri » Legea audiovizualului, modificată în campanie electorală. „Servește intereselor politice”, cred cinci membri ai CNA

Legea audiovizualului, modificată în campanie electorală. „Servește intereselor politice”, cred cinci membri ai CNA

Legea audiovizualului, modificată în campanie electorală. „Servește intereselor politice

Cinci membri ai Consiliului Național al Audiovizualului critică Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pentru modificarea Legii Audiovizualului, pe motiv că aceasta ar știrbi autoritatea CNA chiar în timpul campaniei electorale. De cealaltă parte, președintele Consiliului susține că prevederile actului normativ sunt, de fapt, favorabile media.

Cu toate că președintele CNA, Răsvan Popescu, crede că Ordonanța ajută mass-media, membrii Consiliului consideră că actul normativ anulează autoritatea de control a instituției, deoarece prevede ca sancțiunile aplicate de CNA să nu mai intre imediat în executare, ci doar după rămânerea definitivă a deciziei în instanță.

Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valeriu Deacă și Valentin Jucan susțin că modificările aduse Legii audiovizualului transformă CNA din garant al interesului public în susținătorul demersurilor politice ale unor grupări media.

„Acum, în momentul în care aceste decizii ale CNA sunt suspendate până la pronunțarea irevocabilă a instanței, practic nu mai există niciun fel de posibilitate de a asigura supravegherea respectării legii în campanie electorale și la supravegherea legii audiovizuale”, a declarat Mihai Trandafir, membru CNA, într-o conferință de presă.

În plus, cei cinci susțin că Ordonanța include toate propunerile pe care Antena Group le-a înaintat CNA la începutul acestui an, propuneri care servesc intereselor politice ale acestui trust media.

„Prin această ordonanță de urgență consider că CNA este tras pe linie moartă așa cum și-a dorit mereu Antena 3 (…) Nu mă miră demersurile politice ale Antena Group de a-și impune dorințele în mediul audiovizual cu atât mai mult cu cât CNA a devenit o piedică în calea televiziunilor care au îmbrățișat propaganda politică, iar Antena 3 este unul dintre posturile care nu s-au ascuns absolut deloc”, a spus un alt membru CNA, Narcisa Iorga.

În urmă cu două zile, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii 504/2002 a audiovizualului, care urmărește să desființeze sistemele subterane de achiziționare a spațiului media prin practici anticoncurențiale, a declarat Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

OUG mai prevede ca clienții care vor să cumpere spațiu publicitar să plătească pentru acest serviciu direct radiodifuzorilor, fapt care ar diminua rolul agențiilor de publicitate care până acum intermediau această tranzacție.

Președintele CNA, Răsvan Popescu, a ținut să precizeze că se delimitează de opinia celor cinci membri pe care îi consider „un grup minoritar”. Popescu crede că ordonanța adoptată de guvern „este în favoarea media” și susține adăugarea drept criteriu de selecție pentru viitorii membri CNA a experienței profesionale, considerând că acesta „face ca în timp să ajungem la o instituție mult mai profesionistă”. (Andreia Ciobanu)
 

Citește și