Prima pagină » Știri » Legea „Big Brother”, analizată miercuri de judecătorii Curții Constituționale

Legea „Big Brother”, analizată miercuri de judecătorii Curții Constituționale

Legea
Legea "Big Brother", analizată miercuri de judecătorii Curții Constituționale

„Prin această lege în mod mascat se restrâng drepturi și libertățile cetățeanului prin permiterea accesului la infrastructură cibernetică și la datele conținute în baza unei simple motivări comunicate de instituțiile abilitate și nominalizate prin lege fără existența unei aprobări judecătorești, conform Codului de procedura penală și cerințelor adoptate de Curtea Constituțională prin deciziile 440/ 2014 și 461/ 2014, deci legea nu este armonizată la cerințele CCR. Legea încalcă dispozițiile art. 148, alin (2) și următoarele din Constituția României, prin netranspunereacorectă reglementărilor comunitare în materie”, se arată în sesizarea depusă la CC.

În 23 decembrie 2014, deputații PNL au contestat la Curtea Constituțională Legea securității cibernetice, inițiată de Guvern și adoptată cu o săptămână înainte în unanimitate în plenul Senatului, deci și cu votul favorabil al senatorilor PNL și PDL.

„69 de deputați aparținând PNL și-au exercitat dreptul constituționalde a ataca la Curtea Constituțională legea adoptată de Parlament, Legea privind securitatea cibernetică a României”, anunța liderul grupului deputaților PNL, Ludovic Orban.

El susține că prevederile articolului 17 din legea invocată ar încălca prevederile constituționale.

„După opinia mea, această nouă tentativă a Guvernului Ponta de a încerca să permită serviciilor de informații, unor instituții de autoritate, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, să intre cu bocancii în viața privată a cetățeanului român reprezintă o gravă încălcare a democrației și o gravă încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului român. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Orban.

El a menționat că Legea securității cibernetice „vine în aceeași linie! cu Legea Big Brother și Legea cartelelor pre-pay, care au fost declarate neconstituționale.

Orban a fost întrebat dacă își acuză colegii din Senat de incompetență, având în vedere că toți senatorii PNL, inclusiv liderul lor, Puiu Hașotti, și președintele Comisiei de apărare, Corneliu Dobrițoiu, au votat „pentru”.

„Nu ne acuzăm în niciun caz, am luat legătura cu marea majoritate a senatorilor, cu care am vorbit personal. Le-am explicat că noi, ca și deputați, nu am putut să ne pronunțăm din cauza faptului că procedura adoptării tacite a fost aceea care a permis trecerea legii prin Camera Deputaților și că este un drept fundamental pe care îl avem, și anume acela de a sesiza CC. De asemenea, consider că prioritare sunt drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului român, în raport cu posibila nemulțimire care ar putea să apară din partea unui coleg din Senat”, a răspuns liderul deputaților PNL.

Legea securității cibernetice a fost adoptată în 19 decembrie 2014 de plenul Senatului, cameră decizională.

Referitor la acest act normativ, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a spuscă membrii CSM ar trebui să aibă un cuvânt de spus înainte depromulgare, precizând că un grup de lucru va analiza această lege.

Citește și