”Am reușit azi după o muncă de 2,5-3 luni și după zbateri de aproape 2 ani să dăm votul final în comisie pe această lege. A fost o muncă de durată. Noi suntem mulțumiți de ce a ieșit. Încă o dată repet: nu închidem magazinele în weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole”, a declarat Nini Săpunaru, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Potrivit raportului votat, comercianții- persoane juridice autorizate, au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, din ”lanțul scurt de aprovizionare”. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.
Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare – care ar favoriza producătorii români – se aprobă prin hotărâre de guvern.
Potrivit lui Nini Săpunaru, parlamentarii au lăsat posibilitatea Executivului să stabilească norme pentru aceste prevederi pentru că e ”oarecum o inovație în legislația din România”.
”Putem să funcționăm pe acest lanț scurt. Nu poți să emiți într-o lege, să gândești toate variabilele care pot apărea. Și atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol – aprovizionarea pe lanțul scurt”, a explicat Săpunaru.
Potrivit raportului, lanțul scurt de aprovizionare este unul care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și dezvoltare economică la nivel local și regional, precum și relații strânse între producători, procesatori și comercianți.
O altă modificare se referă la etichetarea cărnii proaspete, respectiv indicarea locului de proveniență, locul unde a fost tranșat animalul și dacă acesta provine din țara noastră. Totodată, pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România.
Toți membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților au votat în favoarea acestui proiect de lege.
Camera Deputaților este for decizional în privința proiectului pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
Ministrul Agriculturii: Cred că este o inițiativă bună
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, susține că modificările aduse proiectului de lege pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare reprezintă o inițiativă bună, care încurajează prezența produselor românești în hipermarketuri.
”Inițiativa Parlamentului cred că este o inițiativă bună. Sigur că Parlamentul a prevăzut o portiță: în sezonul în care nu sunt disponibile produse românești, de exemplu în sezonul rece, să se facă o derogare de la acest procent. Cred că e foarte important să încurajăm prezența produselor românești în magazine. Foarte important e să reușim să încurajăm producătorii noștri să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a fost prezent la dezbaterile din Comisia de agricultură din Camera Deputaților.
Taxa pe raft eliminată
”Hipermarketurile nu mai au voie să practice niciun fel de taxă, în afară de adaosul commercial. Punct!”, a mai declarat pentru MEDIAFAX președintele Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru.
El a spus că eliminarea acestei taxe va aduce beneficii consumatorilor, în primul rând.
”Aceste taxe erau niște taxe ascunse care îi făceau pe producătorii români să țină prețul ridicat. Cred în eliminarea acestor taxe și forțarea hipermarketurilor să trăiască din adaosul comercial, pentru că această practică taxă de listare, de taxă de management, de taxă de reclamă era apanajul doar al hipermarketurilor din România”, a mai spus Săpunaru.
Tot în ședința de marți, Comisia pentru agricultură a decis ca supermarketurile să rămână deschise și în weekenduri, dar vor avea obligația să comercializeze minimum 51% produse achiziționate pe un ”lanț scurt de aprovizionare”, adică regionale și locale, printre care produse de panificație și lactate, carne, legume, fructe, miere de albine și ouă.
Camera Deputaților este for decizional în privința proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.