Prima pagină » Știri » Legea fiscului în România. Încasezi 9 lei, dai înapoi 468 lei. Mii de români se află într-o situație absurdă

Legea fiscului în România. Încasezi 9 lei, dai înapoi 468 lei. Mii de români se află într-o situație absurdă

Mii de români au fost înștiințați de ANAF că trebuie să plătească la stat sute de lei, în 60 de zile, sub formă de contribuții pentru asigurările sociale, după ce au încasat venituri ridicole din dividendele unor SIF-uri, la care au devenit acționari în urmă cu mulți ani.

În urma privatizării de după 1990, zece milioane de români au devenit acționari la SIF-uri, fără măcar să știe. Una dintre „victimele” Fiscului este dl. Hudac, care a mers să afle de ce i se cere să plătească aproape 500 de lei pentru contribuțiile de sănătate aferente anului 2012. Funcționara i-a spus că este acționar la două SIF-uri, de la care a primit în total 10 lei.

„De acolo am primit dividende in valoare de 60 de bani de la SIF Banat-Crisana si de 8 lei de la SIF Muntenia. Pentru aceasta valoare eu acum ar trebui sa platesc asigurare pe tot anul in valoare de 468 de lei. In primul rand nici nu stiam ca sunt actionar, ca de asta am ramas aici surprins, de faptul ca uite ce mare patron sunt eu si nici macar nu stiam”, a declarat românul, potrivit știrileprotv.ro. În aceeași situație se află mulți contribuabili de bună credință: „Pentru 12 lei trebuie să plătesc 39 lei pe asigurarea de sănătate. În fiecare lună”, a spus o altă persoană.

„Sunt multi actionari care pot sa nu afle de aceasta distributie, mai ales in cazul celor foarte mici, nu isi incaseaza dividendele, dupa 3 ani de zile dividendele se pot prescrie si redevin sursa de finantare a societatii, dar in scriptele, in evidenta emitentului apare ca aceste dividende au fost distribuite catre actionari”, a declarat un broker.

Avocatul Gabriel Biriș spune că există situații în care legile nu pot fi aplicate, „pur și simplu”. În urma numeroaselor reclamații, ANAF-ul a suspendat emiterea deciziilor de impunere până la clarificarea situației.

Potrivit MEDIAFAX, ANAF a suspendat luni emiterea deciziilor privind regularizarea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înștiințați că au de plătit sume mai mari decât veniturile obținute.

„Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii și comunicării deciziilor privind regularizarea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012 – până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 și 3 ale Titlului IX a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vârsta de 18 ani împliniți, b) persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară. În cazul categoriilor de contribuabili prevăzute mai sus, pentru deciziile comunicate până la data prezentei, nu se vor dispune măsuri în vederea recuperării sumelor stabilite prin acestea”, arată ANAF, într-un comunicat.

ANAF precizează că aplică prevederile legale, neavând drept de inițiativă legislativă.

Persoanele care obțin venituri din dobânzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate să achite contribuții de asigurări sociale de sănătate calculate la o baza lunară care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară.

În februarie, ANAF a anunțat că va emite din oficiu decizii de anulare a plății CASS impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligația acestei plăți, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor plătite.

Procedura a fost decisă de Guvern printr-un proiect de lege, după ce, la începutul anului, câteva mii de copii din Curtea de Argeș și din localitățile limitrofe care au alocațiile pe card au primit înștiințări de plată de la ANAF prin care sunt anunțați că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificați numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

ANAF a anunțat atunci că a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuțiile datorate din dobânzile încasate la alocațiile pentru copii și așteaptă o inițiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și