Legea pensiilor a fost adoptată decizional de Camera Deputaților, cu 197 voturi „pentru” și 70 de abțineri

Publicat: 26/06/2019, 17:08

13:26 Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru” și 70 de abțineri.

În cadrul dezbaterilor în plen, parlamentarii din Opoziție nu au fost de acord cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii.

Deputatul USR Cristian Seidler i-a acuzat pe deputații coaliției de guvernare că „stoarcerea de voturi de la pensionari”.

Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curții Constituționale.

UDMR a susținut proiectul de act normativ pentru sistemul public de pensii.

Deputatul PMP Marius Pașcan a susținut că partidul său este de acord cu creșterea salariilor, pensiilor, „dar să se facă în mod realist”. „Noi susținem acest proiect de lege”, a spus acesta.

Legea a fost respinsă de Senat și adoptată, miercuri de Camera Deputaților, pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR. Proiectul a primit anterior raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate ale Camerei.

12:52 Parlamentarii din Opoziție nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul USR Cristian Seidler acuză deputații coaliției de guvernare că „stoarcerea de voturi de la pensionari”.

Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curții Constituționale.

„Nici cu ocazia reexaminării legii după decizia CCR, actuala majoritate parlamentară nu a vrut să adopte o soluție legislativă care să garanteze în mod real respectarea dreptului la pensie și al dreptului la proprietate privată. CCR a declarat neconstituțională legea pensiilor, întrucât formula folosită pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclară și permite arbitrariul. Dispozițiile CCR nu au fost transpuse în acest proiect de lege”, a declarat liberalul.

Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat PSD, inițiatorii legii pensiilor, că vor să „storcă voturi de la pensionari”.

„Această lege este o farsă. Să-ți propui creșterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeți că era în programul de guvernare, deși nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Lia Olguța Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ați prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiți fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poți pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. (…) Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale”, a afirmat Seidler.

UDMR susține proiectul de act normativ pentru sistemul public de pensii.

Deputatul PMP Marius Pașcan a susținut că partidul său este de acord cu creșterea salariilor, pensiilor, „dar să se facă în mod realist”. „Noi susținem acest proiect de lege”, a spus acesta.

Deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat că legea pensiilor elimină inechități din sistemul de pensii și acuză USR de „ipocrizie”.

„Legea pensiilor elimină toate inechitățile din sistem între femei și bărbați, între persoanele de același sex, dar care au ieșit în ani diferiți la pensie, este vorba de introducerea masteratului și doctoratului ca și perioade contributive, condiții mai avantajoase pentru mamele cu mai mulți copii, se schimbă formula de calcul. În ceea ce privește parte de pensii speciale, este important de precizat că suntem singurul Guvern care am plafonat pensiile speciale în iulie 2017 și asta ne-a costat la vot. În ceea ce privește sistemul de pensii, credem că în trei ani de zile se va așeza. Despre legea USR, care vrea să taie pensiile speciale. Greșit, o mare minciună. M-am uitat cu domnul Buicu de la PNL, că tratează diferit pensiile speciale, de unele se leagă, de unele nu. Acum în legile speciale de pensii se prevede că se iese cu o pensie de 85% din ultinmele salarii, ceea ce spune legea voastră că se iese cu 85% din ultimul salariu, ceea ce este mai avantajos. Ipocrizia ucide”, a spus vicepreședintele PSD.

Legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR, este, miercuri, la vot final al Camerei Deputaților. Legea a fost pusă în acord cu decizia CCR, primind raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate.

Știrea inițială. Plenul Camerei Deputaților va dezbate, miercuri, de la ora 10:00, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR. De la ora 12:00 va fi votul final pe acest proiect.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea urmând să fie trimisă președintelui României pentru promulgare, dacă va fi adoptată.

Actul normativ a primit, marți, un raport de adoptare de la Comisiile reunite Juridică și de Muncă ale Camerei Deputaților, după ce a fost pusă în acord cu decizia Curții.

Secretarul Biroului permanent al Camerei Deputaților Lia Olguța Vasilescu a precizat, marți, după ședința comisiilor de specialitate, că au fost efectuate „clarificări” în ceea ce privește plata asigurării sociale de către angajator și, de asemenea, o corelare cu altă lege pentru pensiile de invaliditate. „Curtea a cerut la trei paragrafe să fie niște clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale și acolo s-a făcut precizarea că deși trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează și le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate în mod normal ar trebui să venim cu o lege privind indemnizația socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că așa a solicitat CCR ca să fie foarte clar am operat și aceste modificări”, a afirmat Olguța Vasilescu.

Fostul ministru al Muncii a mai spus că nu mai sunt modificări la actul normativ care ar putea fi susținute în plenul Camerei Deputaților de miercuri.

Deputatul PSD speră la „o mobilizare suplimentară” a funcționarilor de la Casa Națională de Pensii, adică angajarea „în scurt timp” a mai multor funcționari pentru punerea în aplicare a legii.

Lia Olguța Vasilescu a spus că există bani pentru plata pensiilor, contrar afirmațiilor membrilor din Opoziție. „Din punctul nostru de vedere, credem că această modificare a legii era absolut necesară, că trebuie să creștem pensiile tuturor pensionarilor din România și vreau să vă spun că dacă vă veți uita pe toate simulările care s-au făcut de Casa Națională de Pensii veți vedea că pensionarii ajung să se aproprie în cuantum cu pensiile de pensiile speciale, ceea ce este foarte important și chiar să le depășească. Vă dau un exemplu concret, un profesor universitar va ajunge la o pensie de 8.000 de lei pe această lege, un pensionar militar are o pensie de 3500 de lei, deci iată că vorbim despre un nivel foarte mare al pensiilor care va fi pe această nouă lege și cred că este foarte așteptată, gradul în public de acceptabilitate a acestei legi a fost de 95% pe care l-am măsurat în urma tuturor dezbaterilor pe care le-am avut”, a explicat vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu.

Vasilescu a transmis că angajările la Casa de Pensii vor depinde și de implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii, acesta fiind în întârziere de 6 luni.

Anterior, Lia Olguța Vasilescu spunea că la votul din Senat a fost un singur vot al coaliției care a lipsit pentru a trece această lege, acuzând membrii Opoziției parlamentare că nu susțin creșterile de pensii.

Legea Pensiilor a fost respinsă săptămâna trecută în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi, 69 pentru legea organică.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că legea este „bună” pentru pensionarii din România.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a a dat asigurări, săptămâna trecută, că legea va fi adoptată în Camera Deputaților iar pensionarii vor avea mărit punctul de pensie de la 1 septembrie.

Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Gazpacho, un fel de mâncare versatil. Rețeta este extrem de simplă
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Mii de reactii controversate după ce Cristina Șișcanu a arătat cum folosește un lubrifiant: “Așa...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ministrul de externe al Italiei spune că țara are nevoie de studenți africani