Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, respinsă de deputați
În favoarea legii s-au pronunțat 149 de deputați, 67 au fost „împotrivă”, 5 s-au abținut și 4 deputați au refuzat să voteze.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că PNL nu va susține proiectul de lege pentru că nu s-a ținut cont de obsevațiile CCR, în condițiile în care judecătorii au declarat actul normativ neconstituțional, au stabilit că legea discriminează între categoriile de aleși și nu indică sursele de finanțare pentru pensiile speciale.
„PNL își menține poziția de a nu sprijini adoptarea acestei legi deoarece reglementarea are în continuare, din punctul nostru de vedere, caracter neconstituțional. În forma rezultată după reexaminare legea încalcă paragraful 52 din motivațiile CCR curprinsă în Decizia 22/2016”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.
Potrivit deciziei CCR, citate de Andronache, Curtea Constituțională constată că prin acordarea acestor indemnizații numai unor aleși locali, respectiv primari, viceprimari, președinții și vice-președinții de CJ, legiuitorul a încălcat articolul 16, alineatul 1 din Constituție, stabilind un tratament juridic diferențiat în cadrul aceleiași subcategorii juridice.
Andronache a mai spus că PNL susține că textul legii ar fi trebuit să specifice în mod exhaustiv aria de cuprindere a sintagmei „aleși locali”. „Proiectul de lege trebuia respins și redactat un altul care să prevadă modificarea cuantumului indemnizațiilor acordate aleșilor locali aflați în exercitarea mandatului”, a mai spus liberalul.
La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a susținut că Parlamentul prin modificările pe care le-a adus ar fi pus în acord legea cu Decizia CCR, definind cui se adresează și sursa de venit.
„Prin modificările care s-au făcut la acest proiect de lege noi considerăm că s-a răspuns criticilor și deciziei CCR. Am definit foarte clar cui se adresează acest proiect de lege. Am definit că se adresează primarilor, viceprimarilor, președinților și vice-președinților de CJ, exceptând consilierii locali și județeni. Astfel, a hotărât Parlamentul. În al doilea rând, intrarea din ianuarie este din 1 ianuarie 2017, practic am eliminat critica de neconstituționalitate că nu erau prevăzute fonduri în buget. Ținând cont că bugetul se adoptă înainte de 1 ianuarie 2017, Parlamentul de la acel moment va ține cont și de observațiile și prevederile care trebuie ca acele consilii județene sau locale să își plătească un ales sau doi”, a susținut deputatul PSD Florin Iordache.
Social-democratul a mai spus că este discriminatoriu ca aleșilor locali să li se ceară performanță fără a le oferi „salarii decente”.
„Din punctul nostru de vedere este discriminatoriu să le cerem acestor oameni performanță și considerăm că actualul guvern tehnocrat vine și pune în concordanță cu promisiunile pe care le-a făcut că vom da salarii decente la primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ. Noi considerăm că o astfel de lege este necesară și prin modificările care s-au făcut prevederile neconstituționale au fost eliminate și legea este constituțională poate să meargă la Senat care este for decizional”, a mai spus Iordache.