Prima pagină » Știri » Legea pentru sporirea atribuțiilor polițiștilor, inițiată de Carmen Dan, a fost adoptată. Opoziția acuză că se vor comite abuzuri

Legea pentru sporirea atribuțiilor polițiștilor, inițiată de Carmen Dan, a fost adoptată. Opoziția acuză că se vor comite abuzuri

Legea pentru sporirea atribuțiilor polițiștilor, inițiată de Carmen Dan, a fost adoptată. Opoziția acuză că se vor comite abuzuri
Camera Deputaților a adoptat decizional proiectul de lege prin care polițiștii obțin atribuții sporite în misiune. Printre prevederile legii este și amendarea celor care refuză să se legitimeze în fața polițiștilor. Opoziția reclamă că polițiștii vor putea comite abuzuri la adresa cetățenilor.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, inițiat de ministrul Carmen Dan și de Florin Iordache, a vfost adoptat cu 173 de voturi „pentru”, 82 „împotrivă” iar șase deputați s-au abținut.

Partidele din Opoziție PNL și USR au reclamat abuzurile pe care polițiștii le pot face prin această lege.

Marți, reprezentanții USR au anunțat că vor vota împotriva proiectului de lege, precizând că inițiativa conține „numeroase prevederi nocive”.

Astfel este modificată legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Printre amendamentele admise de deputați se numără și cel referitor la contravenția acordată celor care nu se legitimează în fața poliției.

Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Forma aflată în vigoare este: „refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penalăsau de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

În același timp, este modificată și legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

La articolul 31 alineatul (1), după litera 1) se introduce o nouă prevedere la atribuțiile polițiștilor: „să interzică temporar, pătrunderea într-un spațiu delimitat, marcat sau să pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacaurea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății, sau integrității coporale a sa ori a altor pesoane”.

De asemenea, un alt amendament prevede posibilitatea polițiștilor de a solicita sprijinul pentru prinderea persoanelor urmărite: „să solicite, în condițiile legii, sprijinul populației pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea și conducerea la sediul poliției a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum și să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale”.

Forma în vigoare prevede „să solicite sprijinul cetățenilor pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea și conducerea la unitățile de poliție a persoanelor care au comis fapte penale”.

Legea urmează să ajungă la președintele României, pentru promulgare.

Citește și