„În temeiul art. 115 alin. (1) din Constituția României, republicată, Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2019, și până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2019, să emită ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice”, se arată în Legea promulgată de șeful statului.
Astfel, Guvernul poate emite ordonanțe privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, reglementarea unor măsuri în domeniul competenței de control a Ministerului Finanțelor Publice și modificarea și completarea unor acte normative. Totodată, Executivul poate emite acte normaive și pentru modificarea Codului fiscal și Codului de procedură fiscală sau pentru modificarea Ordonanței Guvernului penru organizarea Loteriei bunurilor fiscale.
Guvernul este abilitat să adopte ordonanțe și în domeniul adminsitrației publice și dezvoltării regionale, precum și în domenii ca afaceri interne, muncă și protecție socială, comunicații, cultură, agricultură și dezvoltare rurală, transporturi, fonduri europene și apărare.
Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost adoptată de Camera Depuților, în calitate de for decizional, pe 12 mai.