Propunerea legislativă prevede că alimentele vor fi donate către fundații, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenții comerciali și personale juridice respective.
Încălcarea prevederilor prezentei legi ar urma să fie sancționată cu amenzi contravenționale cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.
Potrivit expunerii de motive, datele statistice estimează la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanțul producție- consumatorul final, este între 82 și 114 milioane de tone anual.
România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare țări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi.
Mai prost decât noi stau țări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Polonia sau Belgia.
La nivel mondial se aruncă anual 1,3 miliarde de tone de alimente, potrivit estimărilor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Acest lucru înseamnă că 750 de milioane de dolari se pierd în coșurile de gunoi într-un singur an.
Câtă mâncare aruncă românii la gunoi în fiecare zi. Topul risipei alimentare