„Am discutat și am hotărât împreună cu omologul meu de la Camera Deputaților, dl. Liviu Dragnea, să propunem această inițiativă legislativă ca un gest de respect față de rolul pe care Casa Regală a României l-a avut în decursul istoriei. Vă rog să fiți de acord cu derularea acestui proiect în procedură de urgență”, a spus în plenul Senatului Călin Popescu Tăriceanu.
Propunerea liderului ALDE a fost aprobată cu 81 de voturi „pentru” și 19 voturi „împotrivă”.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o inițiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, care prevede recunoașterea acesteia ca persoană juridică de drept privat. Potrivit expunerii de motive, inițiativa legislativă urmărește recunoașterea personalității juridice pentru Casa Regală a României.
De asemenea, se urmărește recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României, ca poziție onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat, între atribuțiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale publice, care să fie finanțat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare și atribuirea în folosință gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României. „Finanțarea cheltuielilor de funcționare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.
Potrivit unui comunicat al Senatului, aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare și mai intensă a Casei Regale în cadrul societății românești. „Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituție deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru și continuitate”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului. Cei doi președinți ai Camerelor Parlamentului susțin că inițiativa legislativă este o recunoaștere pentru modul în care Regele Mihai și-a făcut datoria față de țară.