„Vreau să abordăm câteva chestiuni care mi se par relevante. Am văzut anumite preluări în presă legate de declarațiile colegului nostru și aș vrea să spulber orice fel de îndoială privind programul de guvernare al PNL în domeniul justiției, referitor la recursul compensatoriu. printre obiectivele specifice sunt numărate revizuirea legislației privind regimul eliberărilor condiționate, respectiv recursul compensatoriu și întătirea capacității instituțiilor de ordine și siguranță publică pentru prevenirea și combaterea infracționalității. De asemenea, la măsuri urgente se află avizarea proiectului de lege pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.
Șeful Executivului a adăugat că Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a putea abroga Legea recursului compensatoriu.
„Am spus aceste lucruri că am văzut că sunt anumite interpretări. Ăsta este programul nostru de guvernare și asta vom face. Evident că vom găsi cea mai bună soluție pentru a genera abrogarea prevederilor din recursul compensatoriu care au pus în pericol viața, integritatea fizică, bunurile personale ale cetățenilor români prin eliberarea dinainte de termen a unor condamnați, astfel încât să nu mai pericliteze viața și siguranța cetățenilor”, a subliniat Orban.
Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”. Ministrul a anunțat trei planuri ce vor fi atinse înainte de a fi abrogat recursul, astfel încât să nu fie pusă în pericol populația.
Potrivit acestuia, al doilea plan abordat este cel juridico-diplomatic.
„O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuțiile cu CEDO și măsuri de extindere a capacității în penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”, mai explică ministrul Justiției.
USR critică decizia Ministerului Justiției de a amâna abrogarea Legii recursului compensatoriu până la finalizarea unei analize. Partidul îi cere ministrului Justiției, totodată, să nu organizeze concursuri pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii.