Prima pagină » Știri » Lemnul și spațiile mici schimbă regulile la slujba de Înviere. Circulara BOR către preoți

Lemnul și spațiile mici schimbă regulile la slujba de Înviere. Circulara BOR către preoți

Lemnul și spațiile mici schimbă regulile la slujba de Înviere. Circulara BOR către preoți
Cu mai puțin de două săptămâni înaintea Paștelui, Patriarhia a transmis tuturor preoților o circulară în care le aduce la cunoștință regulile ISU pentru noapte de Înviere. Parohii sunt sfătuiți să desfășoare slujbele în exteriorul bisericilor, iar în cazul celor de lemn să nu permită aglomerarea în interior a credincioșilor. „În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioșilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente și prezintă un risc foarte mare de incendiu", se arată în document. De asemenea, preoții trebuie să-i instruiască pe credincioși asupra necesității păstrării calmului și evacuării în ordine a lăcașului de cult în cazul producerii unui incendiu. Slujbele sunt interzise în interiorul bisericilor în care se află schele pentru renovare.

Patriarhia a transmis preoților un set de reguli și recomandări ale ISU pentru prevenirea oricăror incidente la Slujba de înviere. 

Prima dintre ele este ca desfășurarea slujbelor religioasesă aibă loc în exteriorul bisericilor, iar în situația în care acestea se organizează în interior, accesul credincioșilor să fie limitat astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul de cult.

„În situația desfășurării slujbelor religioase în interiorul lăcașurilor de cult, se vor menține fixate în poziție deschisă ușile de acces/evacuare în/din biserică și se vor îndepărta/elimina covoarele/mochetele și mobilierul (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepția celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase.  În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioșilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente și prezintă un risc foarte mare de incendiu”, se arată în documentul Patriarhiei.

BOR recomnadă de asemenea  evitarea desfășurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare și interzicerea desfășurării lor în obiective în care sunt amplasate schele.

O altă regulă impusă este  instruirea, de către preoți, a participanților la slujbe asupra necesității păstrării calmului și evacuării în ordine a lăcașului de cult în cazul producerii unui incendiu. De asemenea, preoții trebuie să le explice credincioșilor că lumânările aprinse trebuie ținute la distanță de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii și, de asemenea,  să le spunăc că e de evitatdeplasarea cu lumânările aprinse în autovehicule.

„Aceste măsuri se regăsesc într-un document elaborat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență care a fost transmis Patriarhiei Române. Ca în fiecare an, preoții au responsabilitatea de a asigura toate condițiile pentru buna desfășurare a sfintelor slujbe cu scopul evitării oricărui accident. În mod special, sunt asigurate toate condițiile de prevenire a incendiilor. În cazul locașurilor de cult aflate în curs de restaurare, preotul și consiliul parohial vor evalua de la caz la caz în ce măsură prezența schelelor reprezintă o sursă de pericol. În concluzie, nu poate fi vorba de interzicerea nediferențiată a oficierii slujbei din noaptea Învierii Domnului în interiorul bisericilor”, se arată într-o precizare a Patriarhiei.

Autor

Citește și