LENE. După ei, potopul. Românii care întâmpină la cârciumă valul doi de inundații: „Doar n-o mai da Dumnezeu ploi ca înainte. O să muncim după ce vine apa…”

Publicat: 25 07. 2014, 17:56

Astfel de scene de nepăsare s-au mai văzut și în timpul ninsorilor din anii trecuți, când localnicii statelor îngropate în zăpadă îi priveau de pe margine pe militarii și jandarmii care le deszăpezeau drumul la lopată. Nimic nu pare să-i motiveze pe localnici să ia măsuri înainte ca apele să le măture casele, deși au trecut prin episoade de acest gen în urmă cu foarte puțin timp. Refuză să pună umărul și să-i ajute pe angajații de la Apele Române care umplu de zor sacii cu nisip și le fac diguri. Îi privesc liniștiți din spatele sticlelor de bere sau de pe banca din fața cârciumii.  

„Muncim după ce vine apa”, spune un localnic din Mălureni, județul Argeș, când este întrebat de ce nu îi ajută pe angajații de la Apele Române. Unul altul, stânjenit de întrebare, spune că i-ar ajuta, dar nu nimeni nu i-a cerut acest lucru. În fața codurilor galbene și portocalii de ploi și inundații, oamenii lasă totul pe seama autorităților, dar mai ales își pun speranța în Dumnezeu. „Zice că n-o mai veni acum ca înainte (ploile -n.r)„, răspunde o femeie întrebată de ce oamenii din sat nu sapă șanturi ca să împidice intrare apei în gospodării. 
 

Cum s-au pregătit primarii

Gândul a contactat o parte dintre primarii din comunele afectate de inundațiile trecute pentru a vedea cum s-au pregătit în eventualitatea unor noi calamități și cum s-au mobilizat localnicii. „Am consolidat digul făcut atunci când au fost inundațiile alea. În rest totul este ok”, afirmă viceprimarul comunei Ștorobăneasa, Stan Calomfirescu, din Teleorman. Satul Beiu, parte din această comună, a fost lovit puternic de inundații în urmă cu o lună, când apele au rupt un dig de protecție. Militarii l-au refăcut atunci cu saci de nisip. Întrebat despre implicarea localnicilor la inundații, viceprimarul le găsește  o scuză. „Ce ar putea să facă mai mult decât să își repună la punct gospodăriile și grădinile?”, mai spune el, precizând, însă, că la ultimele indundații solidaritatea a fost puternică.


Beiu, județul Teleorman

În localitatea argeșeană Mălureni, autoritățile afirmă că au reușit „de vreo două trei zile” să refacă „cât de cât” ce au stricat ploile săptămâna trecută și că sunt gata să înfrunte ploile. „Am reușit să refacem trecerile provizorii. Data trecită am avut o singură casă inundată la subsol. Am baricadat acolo ca să nu mai avem evenimente de genul care au fost cu casa aceea. Acum așteptăm și ne rugăm să nu fie mai rău”, spune primarul Alexandru Cristescu.

Referitor la imaginile video apărute cu o parte dintre localnici care stau la bere în timp angajații de la Apele Române au refăcut digul de protecție, primarul din Mălureni le găsește și el o scuză: „Casele nu au fost afectate la noi, decât foarte puțin aici aproape de primărie. Dacă nu e afectată casa omului, interesul cetățenilor este mai mic. Problema este cu drumul. Am avut și cetățeni săritori care au intervenit la unele blocaje”.

Mălureni, județul Argeș

Primarul Alexandru Cristescu crede că, în urma ploilor care au început astăzi, nu vor fi case inundate, ci vor fi unele alunecări de teren din cauza unor crăpături rămase de la inundațiile trecute. „Acum oamenii știu la ce să se aștepte. I-am informat pe toți, știu să nu stea în case dacă plouă foarte tare. Nu cred că vor fi probleme majore. Poate o să ne mai și ocolească ploile pentru că în 2005 am avut 185 de litri pe metrul pătrat. Acum am avut 98 de litri pe metrul pătrat. De data asta sperăm să fie un 50 – 60 de litri pe metrul pătrat. La cantitatea asta de apă nu cred că ne va afecta foarte tare”, mai spune Alexandru Cristescu, adăugând că Guvernul ar trebui să nu se mai zgârcească și să dea bani pentru consolidarea temeinică a zonelor cu probleme pentru a evita situațiile care se repetă la fiecare inundații.

Protest al localnicilor din Mălureni împotriva digurilor

Primarul nu a pomenit, însă, nimic de faptul că marți o parte dintre localnici s-au opus construirii unor diguri împotriva inundațiilor pe motiv că le limitează circulația cu mașinile și cu căruțele.

Potrivit lui Cristian Barbu, de la Administrația Bazinală Argeș Vedea, angajații acestei instituții au mers marți și au decolmatat albia pârâului Păuleasca, realizând, de asemenea, lucrări de lărgire a albiei în vederea protejării unui drum județean situat pe malul stâng al pârâului și a locuințelor de pe mal drept, potrivit Mediafax.

Cu materialul rezultat în urma acestor lucrări, specialiștii au început să ridice diguri pe cele două maluri ale apei, însă, ajunși la granița dintre localitățile Micești și Mălureni, aceștia au întâmpinat probleme, unii dintre localnici refuzând ridicarea digurilor în dreptul proprietăților lor.

Oamenii au invocat faptul că în urma realizării acestor lucrări nu mai pot trece prin albia râului cu căruța și cu mașina și că sunt puține podețe peste cursul de apă.

În zonă a mers și șeful postului de poliție din localitate, însă acesta nu a reușit să-i convingă pe localnici să nu se mai opună realizării lucrărilor, motiv pentru care au fost chemați polițiștii de la Inspectoratul Județean, a precizat reprezentantul Administrației Bazinale Argeș Vedea.

În cele din urmă, lucrarea de pe pârâul Păuleasca a fost construită.

Mălureni, județul Argeș

„Amărâții de la 416”, spijinul comunei la inundații

Și la Cealnov, în județul Dolj, unde 40 de gospodării au fost inundate săptămâna trecută, iar 15 oameni evacuați cu barca, după ce râul Desnățui a ieșit din matcă, autoritățile cred că noul cod portocaliu în care au intrat astăzi nu le va face mari probleme. „Avem peste 1.000 de saci pregătiți cu nisip, deci nu avem probleme. Este pregătit Comitetul Local pentru Situații de Urgență, îi am pe cei de la Apele Române. Avem două boldo la dispoziție, o rabă, două camioane de nisip”, afirmă primarul comunei Carpen, Vasilică Ștefan. În ceea ce privește mobilizarea localnicilor, primarul afirmă că se bazează pe asistații sociali. „Tot amărâții ăștia de la legea 416 fac treabă. Pe ceilalți nu pun bază niciodată. Sperăm să scăpăm de data asta”, adaugă el.

Cleanov, județul Dolj

Capitala și 33 de județe, sub avertizare cod galben sau portocaliu de ploi și vijelii

Județele Caraș-Severin, Mehedinți, Argeș, Dâmbovița, Prahova și, parțial, Gorj, Vâlcea, Buzău și Vrancea, vor fi de miercuri după-amiază până joi, la ora 02.00, sub avertizare cod portocaliu, în aceste zone fiind anunțate ploi torențiale în urma cărora local se vor cumula peste 60 – 70 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice, vânt puternic și căderi de grindină.

De asemenea, 24 de județe din aproape toată țara vor fi sub avertizare cod galben, de miercuri, ora 12.00, până joi, la ora 18.00. Avertizarea a fost emisă pentru București și județele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Timiș, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Covasna, Bacău, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava și Neamț. Sub avertizare cod galben vor fi și unele zone din județele Brașov, Cluj, Bihor, Buzău, Vrancea, Gorj și Vâlcea.

Potrivit avertizării cod galben, instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a țării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat căderi de grindină. În Banat, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, precum și în vestul și sudul Transilvaniei cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 de litri pe metru pătrat.

Cod portocaliu de inundații în 10 județe

Hidrologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru râurile Drincea, Desnățui și Jiu, în județele Mehedinți, Dolj, Gorj și Hunedoara, precum și pentru râurile din zonele de deal și de munte din județele Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, dar pentru râurile din județul Olt.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a avertizat că de miercuri, ora 00.00, până vineri, la ora 18.00, pe râuri din bazinele Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Drincea, Desnățui, Jiu, afluenți ai Oltului mijlociu și inferior, unii afluenți ai Mureșului inferior, Călmățui, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Râmnicu Sărat și Putna se pot produce creșteri de debite și niveluri, care ar putea duce la depășirea cotelor de atenție și de inundație, precum și scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, cu posibile efecte de inundații locale

Râurile Drincea (județul Mehedinți), Desnățui superior (județul Dolj), Jiu în amonte de Răcari și afluenții săi (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj) vor fi sub avertizare cod portocaliu de miercuri, ora 09.00.

Deasemenea, pâraiele și râurile mici din zonele de deal și de munte din județele Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea vor fi sub aceeași avertizare de miercuri, ora 14.00 până joi, ora 9.00 pe versanți, torenți.

În intervalul miercuri, ora 20.00 – joi, ora 22.00 pe Lotru, Olteț și alți afluenți ai Oltului mijlociu și inferior din județele Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj, pe râurile din bazinul superior al Argeșului (județul Argeș), în bazinul superior al Vedei (județele Olt și Argeș) și pe afluenții săi din județul Teleorman, pe Teleorman amonte S.H. Tătărăștii de Sus (județele Argeș și Teleorman) și pe Neajlov amonte de S.H. Vadu Lat (județele Argeș, Dâmbovița și Giurgiu), pe Ialomița și afluenții săi amonte S.H. Coșereni (județele Dâmbovița, Prahova, Ilfov și Ialomița).

O avertizare cod galben de inundații, care a intrat în vigoare la prima oră a zilei de miercuri, a fost emisă pentru râurile din bazinele hidrografice Timiș superior, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna (județele Timiș și Caraș-Severin), Drincea (județul Mehedinți), Desnățui (județul Dolj), Jiu și afluenții săi (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj).

De asemenea, începând de miercuri, ora 09.00, sunt sub cod galben și unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior din județele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj și Sibiu, unii afluenți ai Mureșului (județul Hunedoara), Călmățui și Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Argeș și afluenții săi (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Călărăși), Ialomița (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița), Buzău (județele Covasna, Buzău și Brăila), Râmnicu Sărat (județele Buzău și Vrancea) și Putna (județul Vrancea).

Aceste fenomene se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri și pe cursurile de apă necadastrate.

Creșteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atenție, se pot produce și pe alte râuri mici din zonele de deal și de munte din centrul și estul țării, au precizat hidrologii.