LEONHARD EULER, unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni și fizicieni din istorie, este omagiat de Google printr-un Doodle, pe 15 aprilie, la 306 ani de la nașterea sa.
LEONHARD EULER a lucrat în toate ramurile matematicii, de la algebră, teoria numerelor și analiză la geometrie și trigonometrie, a „inventat” noțiunea de funcție matematică. LEONHARD EULER a introdus notații ca „f(x)” pentru funcție, „e” pentru logaritm natural, „sigma” pentru sumă și „i” pentru unitatea imaginară. De asmenea, LEONHARD EULER a popularizat notația „pi” pentru raportul dintre circumferința și diametrul cercului.
Tot LEONHARD EULER a definit funcția exponențială pentru numerele complexe și a făcut legătura dintre aceasta și funcțiile trigonometrice. LEONHARD EULER a descoperit identitatea lui Euler, care combină în aceeași relație matematică numerele elementare e (logaritmul natural), i (unitatea imaginară) și pi. Astfel, conform identității lui Euler, e la puterea i de înmulțit cu pi este egal cu -1.
LEONHARD EULER s-a implicat și în teoria numerelor și a dezvoltat unele idei ale lui Fermat, dar a și demonstrat că unele dintre conjecturile sale erau false. LEONHARD EULER a demonstrat identitatea lui Newton, mica teoremă a lui Fermat, teorema celor două pătrate a lui Fermat și teoria celor patru pătrate a lui Lagrange. De asemenea, LEONHARD EULER a realizat numeroase aplicații folosind numerele Bernoulli, seriile Fourier, diagramele Venn, numerele Euler, constantele e și pi, fracțiile continue și integralele.
LEONHARD EULER a avut numeroase contribuții și la alte științe precum mecanică, astronomie și logică. LEONHARD EULER a formulat sistemul de ecuații care descrie mișcarea unui fluid, a contribuit la dezvoltarea teoriei Euler-Bernoulli, a determinat orbitele cometelor, a desenat paralaxa solară, a ajutat la calcularea longitudinilor și a ilustrat pentru prima dată raționamentele de tip silogistic cu ajutorul curbelor închis. De altfel, aceste scheme logice dezvoltate de LEONHARD EULER au rămas în istorie sub numele de diagrame Euler.
De-a lungul vieții, LEONHARD EULER a scris atât de mult încât, dacă ar fi vreodată publicate integral, operele sale exhaustive ar putea fi incluse în 70-80 de volume.
LEONHARD EULER a murit în 18 septembrie 1783 în Rusia.