Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că Guvernul va da, la următoarea ședință, o Ordonanță de Urgență pentru schimbarea Codului Muncii, astfel încât salariul minim să fie diferențiat în funcție de studii.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, duminică seară, cum vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2019. Ministrul a prezentant mai multe grafice, iar cea mai mare creștere o vor avea profesorii universitari, de peste 600 de lei.
„Medicii și asistentele nu vor avea niciun fel de creștere de la 1 ianuarie, pentru că au urcat direct pe grila din 2022. Creșteri vor fi la celelalte categorii din Sănătate”, a anunțat, duminică seară, OlguțaVasilescu, la Antena3.
Potrivit graficelor prezentate de ministrul Muncii, salariile profesorilor vor crește astfel:
Profesor cu 25 de ani vechime va avea o creștere de 327 de lei și va ajunge la 5.376. Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creștere de 343 de lei și vor ajunge la 4.477, iar profesorii debutanți vor avea o creștere de peste 1.400 de lei. Profesorii unievrsitari vor avea un plus de 693 de lei și vor câștiga 9.289 de lei.
În ceea ce privește asistenții universitari, aceștia vor beneficia de o creștere de 141 de lei, până la peste 3.700 de lei.
Potrivit ministrului, „multe dintre aceste salarii vor continua să crească până în 2022″.
Potrivit ministrului, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 1 ianuarie la 2.080 de lei și respectiv 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare.
„De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei”, a anunțat Olguța Vasilescu, la Antena 3.
Mai mulți reprezentanți ai sindicaliștilor au discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre creșterea salariului minim. Bogdan Hossu, de la Cartel Alfa, spune că această creștere îi bucură, chiar dacă textul de lege are mici „neconcordanțe”. Confederația Patronală Concordia a dezaprobat intenția Guvernului de majorare a salariului minim de la 1 noiembrie, printr-o Hotărâre care nu ține cont de un mecanism transparent, legat de factorii obiectivi de evoluție a economiei României, care să determine predictibilitatea salariului minim. „Cu toții ne dorim, în mod legitim, venituri cât mai mari, care să ne asigure un trai mai bun, iar angajatorii responsabili sunt conștienți, mai ales când se confruntă cu o acută lipsă a forței de muncă, de faptul că un nivel cât mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de muncă. Cu toate acestea, atragem atenția că orice majorare a salariului minim, fără o fundamentare serioasă și responsabilă a efectelor acestei măsuri în economie, încurajează munca la negru și expune economia la riscul major al desființării a mii de locuri de muncă. O creștere nesustenabilă și hazardată a salariului minim va fi rapid erodată de inflație și de alte dezechilibre care deja se constată în economia națională”, arată un comunicat al confederației.
Concordia apreciază că majorările salariale trebuie să fie corelate cu capacitatea economiei de a le susține într-un mod durabil și realist. „Din păcate, desconsiderând cerința justificată a partenerilor sociali de stabilire a unui mecanism transparent și obiectiv de ajustare, Guvernul continuă politica de majorare discreționară a salariului minim, vulnerabilizând și mai mult economia și piața muncii”.