Cetățeanul libanez Hussein Kassem Ghzayel, acuzat de terorism după ce ar fi cumpărat arme pentru facțiuni militare din Liban, Palestina și Siria, este medic ginecolog, acesta făcând rezidențiatul la Spitalul Clinic de Urgență Craiova, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că Hussein Kassem Ghzayel a absolvit facultatea de medicină în România. După ce a terminat facultatea, Hussein Kassem Ghzayel a fost medic rezident la Spitalul Clinic de Urgență Craiova, timp în care a locuit cu chirie, începând din 2004, împreună cu unul dintre frații săi, într-un apartament din Craiova, situat pe Calea București.
După aproximativ cinci ani, timp în care cei doi arabi și-au achitat chiria, începând din 2009 aceștia au refuzat să mai plătească sumele datorate proprietarului și contravaloarea întreținerii.
Ioana Olariu, proprietarul apartamentului din Craiova în care a locuit Hussein Kassem Ghzayel, a declarat pentru MEDIAFAX că libanezul este un om foarte violent, care, pe parcursul procesului de evacuare, a amenințat-o în mai multe rânduri.
„M-am chinuit un an să-l dau afară din casă, iar pe perioada procesului ne-a amenințat atât pe mine, cât și pe avocata mea. Este un om violent, care mi-a atras atenția că o să am probleme. Chiar dacă l-am evacuat cu executorul judecătoresc, are și astăzi să-mi plătească 100 de milioane de lei vechi, bani care reprezintă restanțele la chirie și 60 de milioane de lei vechi, datoriile neachitate la întreținere”, a spus Ioana Olariu.
La aceeași adresă a funcționat și o societate comercială deschisă de medicul libanez, Biblos SRL, firma fiind dizolvată în anul 2011, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj, pentru nedepunerea situației financiare.
În anul 2010, Hussein Kassem Ghzayel a fost la un pas de a fi returnat în Liban, după ce, la data de 7 decembrie, Oficiul Român pentru Imigrări a stabilit că acesta nu mai are drept de ședere pe teritoriul României. Libanezul a contestat hotărârea la Curtea de Apel Craiova, iar instanța i-a dat câștig de cauză la data de 14 aprilie 2011, dispunând anularea deciziei de returnare. În timpul procesului, la dosar a fost depusă inclusiv o adeverință care atesta faptul că Hussein Kassem Ghzayel figura în rândul personalului Spitalului Clinic de Urgență Craiova.
Procurorii DIICOT au descins, miercuri, la șase adrese în municipiul Craiova, unde locuiesc membrii unei grupări, printre care sunt și cetățeni libanezi, suspectați de tentativă de acte de terorism, după ce ar fi cumpărat ilegal arme militare letale destinate unor facțiuni militare din Liban, Palestina și Siria.
Membrii grupării infracționale, formate din cetățeni români și libanezi, sunt cercetați de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova pentru tentativă de acte de terorism, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și pentru trafic de migranți.
Procurorii au făcut miercuri șase percheziții domiciliare în municipiul Craiova, la locuințele membrilor grupării și la sediul unei societăți comerciale controlate de către aceștia, pentru identificarea mijloacelor de probă, arată DIICOT într-un comunicat de presă.
„În fapt, se reține că Hussein Kassem Ghzayel, 34 de ani, cetățean libanez, a efectuat demersuri în vederea procurării ilegale a mai multor arme militare letale (pistoale mitralieră, aruncătoare etc.) și alte echipamente militare, în scopul comercializării acestora către diferite facțiuni militare/paramilitare din Liban, Palestina și Siria”, au precizat procurorii DIICOT.
Membrii grupării mai sunt acuzați și că au racolat și transportat pe teritoriul României cetățeni de origine libaneză, sub pretextul efectuării de studii universitare, în scopul transportării ilegale a acestora în Germania.