Prima pagină » Știri » Liber la defrișări. Senatul a adoptat un proiect prin care „lucrările de utilitate publică” vor putea fi făcute inclusiv în ariile protejate și în zonele cu păduri virgine

Liber la defrișări. Senatul a adoptat un proiect prin care „lucrările de utilitate publică” vor putea fi făcute inclusiv în ariile protejate și în zonele cu păduri virgine

Liber la defrișări. Senatul a adoptat un proiect prin care „lucrările de utilitate publică
Detalii pe Gândul.

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice este inițiat de mai mulți parlamentari PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” și două abțineri.

„Scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice în vederea asigurării securității și sănătății oamenilor și animalelor, este permisă inclusiv pentru suprafețele cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervații naturale precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România ori care întrunesc criteriile și indicatorii pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”, potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru administrație publică a Senatului.

De asemenea, proiectul legislativ mai prevede ca ocuparea fondului forestier să se facă cu titlu gratuit dacă este proprietate publică și la înțelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată.

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a susținut că propunerea legislativă sprijină comunitățile locale.

„E vorba de servicii publice comunitare. Eu, în general, nu cred foarte tare în ecologiștii de asfalt, în cei care merg cu mașini cu combustibil fosil, dar se duc în weekend la munte și merg cu bicicleta pentru că ei iubesc natura. Ipocrizia asta face ca, în realitate, să fie traversate ariile naturale protejate de infrastructură majoră – de conducte de gaze, de magistrale de gaze, de linii de înaltă tensiune și de alte asemenea, ceea ce arată că acolo unde este nevoie se găsește înțelegere dacă există un interes. Dar e vorba de servicii publice comunitare, de interes comunitar evident”, a declarat Nicolae, în plenul Senatului.

De asemenea, senatorul PSD a precizat că nu mai trebuie ținute în Evul Mediu comunitățile românești.

„Să ținem comunitățile românești în Evul Mediu, cu fose septice, cu puțuri seci, cu vidanje ș.a.m.d., de dragul unor presupuse protecții de arii naturale este inacceptabil în secolul XXI”, a spus Șerban Nicolae.

Totodată, Nicolae a susținut că pădurile virgine nu se distrug cu o astfel de lege, ci cu exploatările private.

„Nu cu asta se distrug pădurile virgine, nu cu asta se afectează mediul și nu cu lucrările de infrastructură publică comunitară punem în pericol ecosistemul sau aria naturală protejată. Pentru că acestea sunt servicii publice. Cu exploatări private punem în pericol ecosistemul, cu jaful din păduri punem în pericol ecosistemul, cu tot ceea ce se face pe lângă lege. (…) Avem încă zone importante din această țară rămase la nivel de infrastructură de secol XVIII. Și în ceea ce privește infrastructura rutieră, și în ceea ce privește serviciile publice comunitare”, a adăugat Șerban Nicolae.

Senatorul USR, Allen Coliban, a criticat această inițiativă legislativă, susținând că, prin aceasta, se distruge natura.

„PSD-ALDE înțeleg să încalce directivele și procedurile europene, certificând prin lege ca interesul economic să fie prioritar în fața celui privind protecția naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate și a pădurilor virgine se va face fără compensații financiare”, a declarat senatorul USR.

În cazul acestui proiect, Senatul este prima Cameră sesizată.