Reprezentanții elevilor de clasa a XI-a din liceele bucureștene vor păstrarea actualei formule de desfășurare a bacalaureatului, potrivit votului informal exprimat la o întâlnire de consultări pe această temă cu reprezentanții Ministerului Educației.
La întâlnirea desfășurată miercuri seară la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, au participat ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Stelian Fedorca, și alți reprezentanți ai ministerului, care au discutat despre introducerea bacalureatului diferențiat cu peste 100 de elevi.
Elevii au spus că nu doresc bacalaureat diferențiat de anul viitor, optând pentru păstrarea actualei formule de desfășurare a examenului.
Aceasta a fost prima rundă de consultări cu elevii de clasa a XI-a pe tema desfășurării examenului de bacalaureat.
Potrivit reprezentanților ministerului, până în 30 iunie 2012, va avea loc administrarea și completarea la nivel național a unui chestionar pe acest subiect, analiza-interpretarea răspunsurilor și stabilirea concluziilor.
Legea Educației prevede modificarea Bacalaureatului din 2016
Potrivit Legii educației, adoptată în mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferențiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul șolar 2012-2013.
Federațiile sindicale din învățământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferențiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut.
„Reglementarea vine în întâmpinarea dorințelor elevilor, ale părinților acestora și ale cadrelor didactice, care au militat pentru susținerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învățământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesați să le studieze și nici nu aveau cum, având în vedere profilul unității de învățământ”, s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL și președinților PSD și PNL, Victor Ponta și Crin Antonescu, de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației „Spiru Haret” și Federației Educației Naționale (FEN).
Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat că propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferențiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situației din sistemul de învățământ.
Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferențiat din 2013, și nu din 2016, așa cum prevede Legea educației naționale, va fi discutată la nivelul guvernului, urmând să fie și „dezbateri serioase cu elevii” pe acest subiect.
Fostul ministru Daniel Funeriu a spus că introducerea bacalaureatului diferențiat încă de anul viitor este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiți pentru această schimbare.
BACALAUREAT 2012. Totul despre BAC 2012 – calendar, subiecte, rezultate