Lichidatorul RVA Insolvency Specialists SPRL, deținut de Arin Stănescu, a fost eliminat din consorțiul care scrie Codul Insolvenței. Ministerul Justiției a transmis oficial că RVA nu mai face parte din grupul de specialiști care, în 2011, a câștigat contractul de consultanță pentru redactarea Codului Insolvenței. Gândul.info a relatat pe 21 septembrie 2012 că RVA Insolvency Specialists SPRL a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru că ar fi comis ilegalități în procedura de insolvență a Petromsevice. După ce aceste informații au fost verificate, Ministerul Justiției a decis că lichidatorul nu mai este compatibil să scrie Codul Insolvenței. „Nu am ce să comentez. Mulțumită dumneavoastră, nu mai suntem acolo”, a declarat Arin Stănescu reprezentantul RVA Insolvency Specialists SPRL
După ce Parchetul General a trimis în judecată compania RVA Insolvency pentru nereguli în procedura de insolvență a Petromservice, Ministerul Justiției a anunțat că va demara verificări pentru a stabili dacă acestă compania mai poate sau nu să scrie Codul Insolvenței.
La solicitarea gândul, Ministerul Justiției a transmis că RVA Insolvency a fost eliminată din consorțiul care realizează Codul Insolvenței. „Firma RVA Insolvency Specialists SPRL nu mai face parte din consorțiul care elaborează Codul Insolvenței, începând cu data de 26 noiembrie 2012, fiind eliminată printr-un amendament la contractul de prestări servicii no. 76/October 26, 2011 – Îmbunătățirea mecanismului insolvenței în România”, a precizat Ministerul Justiției pentru gândul.
Contactat de gândul, Arin Stănescu, reprezentantul RVA Insolvency a precizat următoarele: „Nu vreau să mai comentez nimic. Mulțumită dumneavoatră nu mai suntem acolo, deși nu s-a întâmplat nimic altceva. Dumneavoastră ați contribuit la treaba asta ce să mai comentez eu. Vă rog să precizați că nu am nici un comentariu de făcut”.
Istoricul cazului
Pe 1 noiembrie 2011, Ministerul Justiției a contractat serviciile consorțiului format din RVA Insolvency Specialists SPRL (Romania), Pricewaterhouse Coopers Business Recovery Services SPRL (Romania) și D&B David si Baias SCA (Romania) pentru elaborarea Codului Insolvenței. Potrivit Ministerului, valoarea totală a contractului este de 1.568.809 lei (inclusiv TVA), iar durata de implementare este de 17 luni. Contractul este finanțat de Banca Mondială.
Ministerul a menționat că serviciile de consultanță ale consorțiului au fost contractate utilizând prevederile Băncii Mondiale privind procedurile de achiziție. Consorțiul din care face parte RVA Insolvency Specialists SPRL trebuie practic să scrie Codul Insolvenței ce va afecta zecile de mii de companii care au intrat în faliment în ultimii ani.
RVA Insolvency Specialists SPRL, parte a grupului care scrie Codul Insolvenței, este lichidatorul judiciar care s-a ocupat de dosarul de insolvență al PSV Company, fosta Petromservice. Pe 15 august, RVA a fost trimisă în judecată pentru nereguli constate în procedura de insolvență a Petromservice. Procurorii susțin că RVA Insolvency Specialists SPRL ar fi determinat în mod ilegal plata a 3 milioane de euro către o companie care susținea că are de recuperat bani de la Petromservice. Pe scurt, Petromservice a cumpărat de la o companie un brevet de invenție pentru procedura de prelucrare a unor calcare brucitice. Petromservice a semnat un contract pentru brevet, prețul din contract find de 9,9 milioane euro, din care a plătit 3 milioane euro.
Restul de bani, 6,9 milioane euro, urma să fie plătit în rate, dar exista și o clauză specială. Petromservice plătea 6,9 euro numai în cazul în care utiliza procedura de prelucrare pentru care a cumpărat brevetul de invenție și, în plus, dacă datorită acestei invenții câștiga și bani. Procurorii spun că RVA a stabilit în procedura de insolvență că Petromservice trebuie să plătească oricum cei 6,9 milioane euro, deși clauza de mai sus nu s-a concretizat. Procurorii mai spun și că 3 milioane de euro din cei 6,9 au fost plătiți după ce RVA a înscris acestă datorie drept eligibilă. RVA a fost trimisă în judecată pentru două infracțiuni de bancrută frauduloasă.
Procedura de atribuire a contractul de consultanță pentru redactarea Codului Insolvenței a fost supusă unei analize de Departamentul de Integritate al Băncii Mondiale. Oficialii americani au încercat să determine dacă această procedură nu a fost afectată de un posibil conflict de interese, deoarece unul din partenerii RVA Insolvency a fost chiar socrul fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.
Potrivit MJ, procedurile de achiziție în acest caz au fost demarate în luna ianuarie 2011 și au fost încheiate în 26 octombrie 2011. În această perioadă, Ministerul Justiției a fost condus de Cătălin Predoiu. Pe de altă parte, până pe 18 octombrie 2011 Călin Zamfirescu figura ca asociat al RVA Insolvency Specialists SPRL. Călin Zamfirescu este socrul lui Cătălin Predoiu. Zamfirescu s-a retras oficial din RVA cu 8 zile înainte ca ministerul condus de ginerele său anunțe câștigătorul contractului pentru Codul Insolvenței. În februarie 2011, o echipă a Băncii Mondiale a analizat documentele achiziției. După două săptămâni, reprezentanții Băncii Mondiale au concluzionat că nu au putut determina „dincolo de orice dubiu” că în procedura de achiziție RVA ar fi fost favorizată și că a existat un conflict de interese vădit.
Codul care va afecta zeci de mii de firme
În cazul contractului pentru Codul Insolvenței, nu este atât de importantă suma plătită consultanților, cât documentul pe care acești consultanți îl vor redacta. Codul Insolvenței are aceeași putere de lege ca și Codul Penal, dar cu aplicare în mediul economic. Acest cod al insolvenței va determina piața falimentelor din România. O analiză publicată la începutul anului arăta că, în ultimii cinci ani, au intrat în insolvență circa 91.350 de firme.
În 2012, au intrat în insolvență peste 28.000 de companii. În 2011, au fost raportate 22.650 de companii, care se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvență.
RVA Insolvency Specialists SPRL are în portofoliu asistență acordată în cazuri de faliment și reorganizare judiciară răsunătoare, cum ar fi: Banca Internațională a Religiilor, Banca Albina, Balkoop SA sau PSV Company (fosta Petrom Service), companie despre care presa a relatat că a fost controlată de Liviu Luca și Sorin Ovidiu Vântu.