Licu, după discuțiile de la Secția de anchetă: Au existat anumite indicii că ar fi fost obținut prin mijloace nu tocmai legale

Publicat: 15 07. 2019, 12:05

This browser does not support the video element.

„Am venit să am o discuție cu colegii de la Secția de investigare a infracțiunilor în justiție. Voiam să fac acest lucru mai demult, dar având în vedere acțiunile pe care le-am introdus în cazul Sorina. (…) având o sentință definitivă, m-am gândit să am o discuție. Voi pune niște întrebări vis-a-vis de reținerea pașaportului. Nu pot să vă raspund la această întrebare, nu am discutat nici cu procurori din cadrul secției ( în ceea ce privește reținerea pașaportului, dacă este o măsură abuzivă – n.r.). Vreau să aflu motivația pentru care i s-a reținut pașaportul. Am venit eu aici, pentru că ei sunt mai mulți și eu sunt unul singur”, a declarat Bogdan Licu, la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Procurorul general a spus că niciodată nu a intervenit într-o anchetă și tot timpul a spus „că niciun procuror șef din această țară nu are dreptul să ceară unui coleg sau subordonat și să îi indice ce să facă într-un dosar”.

„În același timp, orice șef din țara asta, pe aria lui de competență, este obligat să știe ce dosare sunt în lucru și ce fac colegii lui în aceste dosare. Mă aștept la o deschidere din partea colegilor de la Secția specială, am mai avut o discuție, am mai spus o dată și o să o repet, ca această secție este parte componentă a Ministerului Public și sunt niște probleme legislative. Am atacat la CCR sintagma procuror ierarhic superior, care te-ar duce cu gândul ca prin procuror ierarhic superior, în ceea ce privește secția înseamnă procuror șef al acestei secții, aici s-ar opri ierarhia. Nu este așa. Constituția spune clar cum este organizat Ministerul Public”, a completat Bogdan Licu.

Judecătoria Slatina va decide luni dacă Sorina, fetița din Baia de Aramă, poate părăsi țara împreună cu familia de români stabiliți în Statele Unite ale Americii, care a adoptat-o. Judecătoria Slatina este a cincea instanță chemată să soluționeze ordonanța președințială, după Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinți, Curtea de Apel Craiova și Tribunalul Olt. Procurorul general al Parchetului General, Bogdan Licu, a solicitat ordonanță președințială privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina.

Joi, magistrații Curții de Apel Craiova au respins cererea procurorului general, Bogdan Licu, de revizuire a adopției internaționale, în cazul Sorinei, fetița de 8 ani, din Baia de Aramă, care a fost crescută de un asistent maternal timp de mai bine de 5 ani și din casa căruia fata a fost luată cu mascații la începutul lunii iulie. Astfel, decizia inițială, prin care s-a încuviințat adopția internațională a fetiței în vârstă de 8 ani rămâne valabilă. În acest dosar, decizia este definitivă.

Licu: Sorina va putea pleca din țară când va avea pașaport. Sper ca familia adoptivă să aștepte 

Procurorul general Bogdan Licu a anunțat, luni, după discuțiile de la Secția de anchetă, că pașaportul Sorinei a fost reținut pentru că existau indicii că acesta a fost obținut „prin mijloace nu tocmai legale”, precizând însă că în momentul când fetița va avea pașaport, va putea pleca. 

„În momentul în care a fost solicitat pașaportul, au existat anumite indicii că ar fi fost obținut prin mijloace nu tocmai legale. Mai multe nu pot să vă spun. În momentul de față, s-au lămurit mai multe dintre aceste aspecte și, în perioada imediat următoare, o să aveți o rezolvare la această chestiune. Este decizia procurorului (dacă-i dă sau nu pașaportul -n.r.). O să vedeți că, în perioada imediat următoare, această problemă se va rezolva. Nu a fost pus nimeni sub învinuire sub acest aspect, dar la acel moment au existat date și indicii cu privire la anumite nereguli care au fost în momentul eliberării pașaportului”, a declarat Bogdan Licu, după discuțiile de la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Întrebat care este baza legală a Secției de investigare a infracținilor din justiție pentru a reține pașaportul fetiței, procurorul general a replicat că în această cauză este cercetat un magistrat, respectiv procurorul Maria Pițurcă, cea care a luat-o cu forța pe Sorina pentru a o duce la familia adoptivă.

Procurorul general a declarat că speră ca familia adoptivă nu va părăsi țara cu fetița înainte de decizia de la Slatina.

„Fiind cercetat și un magistrat, pe cale de consecință, toate aspectele investigate sunt de competența Secției. Atâta timp cât un magistrat este cercetat într-o cauză, competența aparține acestei Secții. Procedura de adopție este finalizată, avem o sentință definitivă, iar prin respingerea cererii mele de revizuire a rămas definitivă. Fetița nu putea pleca cu această familie, până în acest moment, pentru că nu avea pașaport. În momentul în care va avea pașaport, fetița va putea pleca din țară. Părerea mea este că părinții adoptivi vor fi suficient de înțelepți să nu plece din țară cu fetița până în momentul în care nu se va soluționa și cererea de ordonanță președințială”, a conchis Bogdan Licu.

 

Foto: Hepta