Lider de sindicat din Poliție: Agenții au o normă de amenzi pe care trebuie să o îndeplinească, pentru ca șefii lor să se poată lăuda cu rezultatele la bilanț
Liderul filialei Neamț a Sindicatului Polițiștilor Europol, agentul principal Ioan Cănărău, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că șefii polițiștilor îi evaluează în funcție de „cât de plină le este tolba cu sancțiuni la sfârșit de an”.
„Polițiștii de la Ordine Publică și de la Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Neamț sunt evaluați lunar, semestrial și anual și în funcție de numărul de amenzi pe care le dau. Noi nu suntem de acord cu acest indicator stabilit de Inspectoratul General al Poliției. Eu vorbesc aici despre Poliția Neamț, dar cred că, la nivel național, în 90% dintre cazuri e la fel. Nu este corect deloc, pentru că se creează astfel o competiție între agenți, pentru a obține calificativul de «Foarte bine» la final de an”, a spus Cănărău.
Potrivit acestuia, un polițist ar trebui evaluat după alte criterii, respectiv în funcție de cum este văzut de comunitatea în cadrul căreia lucrează.
Liderul Sindicatului Polițiștilor Europol Neamț a spus că agenții care au cele mai multe amenzi primesc un calificativ superior, dar și că agenții au o normă tocmai pentru ca șefii lor să se poată lăuda cu rezultatele la bilanț.
„Se face o medie a contravențiilor într-un an, iar șeful hotărăște unde te afli. Cel care nu are suficiente amenzi nu primește un calificativ de «Foarte bine», ci doar «Satisfăcător». Nu putem fi de acord cu așa ceva! E o «boală», o problemă de mentalitate, rămasă de pe vremea comunismului și e în detrimentul cetățeanului. La Rutieră au existat agenți care au fost trimiși la finalul zilei înapoi pe teren, pentru că nu au venit cu destule amenzi în «tolbă»!”, a explicat Cănărău.
Acesta a adăugat că scopul ar fi ca statul să adune cât mai mulți bani la buget, dar nici măcar acest lucru nu se întâmplă. Potrivit lui Cănărău, de fapt, „statul nu știe să strângă bani”, iar agenții de Poliție nu ar trebui niciodată să dea amenzi „de frica șefului”.
„Sancțiunea cu amendă ar trebui să fie ultima soluție. Unui om care, într-adevăr, greșește, i se poate da și un avertisment, de exemplu. Însă, la noi, au rămas aceste metehne vechi, comuniste, din generație în generație, iar nimeni nu vrea să le schimbe. Un polițist poate și exagera, dacă se creează o astfel de competiție, care nu este deloc sănătoasă!”, a mai spus Ioan Cănărău.