Lider UDMR: Poziția MAE cu privire la refuzul accesului în Ucraina al lui Kelemen Hunor, INACCEPTABILĂ
Potrivit unui comunicat al lui Korodi Attila transmis, marți, acesta așteaptă acțiuni ferme din partea MAE cu privire la incidentul diplomatic, deoarece, în caz contrar, România „ar da dovadă de incapacitate diplomatică îngrijorătoare”.
„Consider inacceptabilă poziția Ministerului Afacerilor Externe cu privire la refuzul accesului în Ucraina al domnului președinte Kelemen Hunor. Responsabilitate nu este exclusiv a Ucrainei este, ci și a României atunci când unui parlamentar din România, deținător de pașaport diplomatic, îi este interzis accesul în Ucraina până în anul 2020, fără nici o justificare și fără consecințe ulterioare. Așteptăm acțiuni ferme din partea Ministerului român al Afacerilor Externe, cu privire la acest incident, deoarece, în caz contrar, România ar da dovadă de incapacitate diplomatică îngrijorătoare”, se arată în documentul citat.
Deputatul UDMR a apreciat că orice cetățean are dreptul la protecție din partea autorităților statului, atunci când un alt stat acționează în mod ilegal împotriva sa.
„România nu poate rămâne neutră și nu poate trece peste aceste evenimente serioase fără nici o reacție. Totodată, și acordul-cadru de parteneriat dintre cele două țări prevede că minoritățile naționale care trăiesc pe teritoriul celor două state pot comunica între ele în limba lor maternă și pot participa la propriile evenimentele. Am certitudinea că o țară care dorește să adere la Uniunea Europeană nu ar trebui să fie sursa acestui tip de conflict nefondat și, totodată, nu este acceptabil, ca un alt stat membru UE să treacă cu vederea asupra acestui incident”, a conchis Korodi.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost împiedicat, sâmbătă, să intre în Ucraina, unde vroia să participe la a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.
Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a explicat că președintelui UDMR i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017 și că de atunci acesta a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat.
La rândul său, liderul UDMR a susținut că nu a folosit pașaport maghiar la punctul de frontieră cu Ucraina, așa cum a spus ambasadorul acestei țări la București, și i-a cerut acestuia să prezinte documentele care au interzis, în trecut, accesul său pe în Ucraina. El a adăugat că a trimis o informare către PPE în Parlamentul European privind interdicția impusă asupra sa de a intra în Ucraina, deoarece Petro Proshenko și partidul lui vor să adere la formațiunea politică europeană.