Lideri ai cultelor penticostal și baptist vor oficia slujba de înmormântare a lui Florin Cioabă
Lideri ai cultelor penticostal și baptist din țară și din străinătate, între care președintele Cultului Penticostal din România, Riviș Tipei, și vicepreședintele Uniunii Baptiștilor din România, pastorul lugojean Ionel Tuțac, vor oficia slujba de înmormântare a lui Florin Cioabă.
Vicepreședintele Uniunii Baptiștilor din România, pastorul Ionel Tuțac, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că va oficia, alături de președintele Cultului Penticostal din România, Riviș Tipei, slujba de înmormântare a lui Florin Cioabă.
„Eu l-am cunoscut de mulți ani pe Florin Cioabă și am avut o relație de prietenie cu el. Înmormântarea se va ține după ritualul bisericii baptiste, care este la fel cu cel al bisericii penticostale din care el a făcut parte, vor fi două seri de priveghi, apoi înmormântarea. Serviciul de înmormântare presupune rugăciune, cântare, o predică. Familia lui Florin Cioabă, cu cei de la Centrul Creștin al Romilor, m-au abordat pe mine și pe Riviș Tipei să mergem să oficiem înmormântarea. Mâine (miercuri – n.r.) seara voi fi la Sibiu”, a spus Tuțac.
Potrivit acestuia, rugăciunile, priveghiul și predica vor fi făcute acasă la Florin Cioabă.
„Acasă la el se va oficia, apoi la cimitir. A avut un suflet foarte bun, a fost un om vesel, înțelegător. A fost de trei-patru ori la Lugoj, ultima dată anul acesta în februarie”, a afirmat Tuțac.
Pastorul a spus că se așteaptă să participe la înmormântare foarte multă lume, având în vedere că Florin Cioabă a fost cunoscut atât în țară, cât și în străinătate.
La rândul său, un apropiat din Sibiu al familiei Cioabă a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că slujba de înmormântare va fi oficiată de mai mulți pastori penticostali din țară și străinătate.
Potrivit sursei citate, la înmormântare nu vor fi purtate haine negre, pentru că penticostalii nu au o culoare specifică pentru doliu. De asemenea, cei care vor veni pentru a prezenta un ultim omagiu lui Florin Cioabă vor trebui să se conformeze tradiției penticostale, „fără manele, dansuri și alcool”, fiind permise doar cântece religioase și rugăciuni.
Bărbatul a menționat că în cultul penticostal nu există „pomană”, astfel că, cel mai probabil, familia lui Florin Cioabă va oferi o masă simbolică, dar nu cu semnificația de parastas, ca în alte religii creștine.
De asemenea, în curtea palatului lui Florin Cioabă ar urma să fie aprins un foc, la fel cum s-a întâmplat în 2006, după decesul mamei acestuia. Focul aprins pe durata zilelor de priveghi ar reprezenta „sufletul mortului”, iar după ce sicriul părăsește curtea focul este stins, cenușa și resturile fiind aruncate.
Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viață duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Cioabă va ajunge în țară marți seară, cu o cursă de linie a Turkish Airlines, care va ateriza pe Aeroportul „Henri Coandă” din București la ora 20.50, înmomântarea urmând să aibă loc, cel mai probabil, sâmbătă, a declarat corespondentului MEDIAFAX Daniel Cioabă, fiul cel mic al lui Florin Cioabă.
Autointitulatul rege al romilor va fi înmormântat în Cimitirul Municipal Sibiu, lângă mormântul tatălui său, unde familia Cioabă a concesionat o parcelă de teren pe 25 de ani.