Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Japonia urmează să interzică importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunţat duminică Downing Street, în prima zi a unui summit G7, informează France Presse.
„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruşi şi vor lovi inima maşinii de război a lui Putin”, a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson, care se va reîntâlni pentru trei zile cu liderii marilor puteri industrializate în Germania.
„Putin îşi iroseşte resursele în scădere în acest război inutil şi barbar. Îşi hrăneşte ego-ul în detrimentul poporului ucrainean şi al celui rus”, a adăugat liderul guvernului de la Londra.
„Trebuie să tăiem finanţarea regimului lui Putin. Asta facem cu aliaţii noştri”, a mai spus Boris Johnson.
Spusele acestuia vin după ce o sursă de la Washington a dezvăluit sâmbătă pentru Reuters că Departamentul de Trezorerie al SUA va emite marți o hotărâre de a interzice importul de aur în SUA, ceea ce va izola și mai mult Rusia de economia globală, împiedicând participarea acesteia la piața aurului.
Statele Unite i-au impus lui Putin costuri fără precedent, pentru a-l lăsa fără sursele de care are nevoie pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei, a spus Biden. „Împreună, liderii G7 vom anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia”, a transmis Biden înainte de reuniunea G7 din Bavaria.
Exporturile de aur rusesc au reprezentat anul trecut 12, 6 miliarde de lire sterline (14, 64 miliarde de euro), iar oligarhii ruşi acumulează lingouri de aur pentru a amortiza impactul sancţiunilor financiare occidentale, explică guvernul britanic.
„G7 trebuie să răspundă loviturilor ruseşti de astăzi asupra Kievului. Sancţiunile trebuie să fie mai agresive. Un embargo asupra aurului este un lucru bun, dar un embargo asupra gazelor ruseşti este indispensabil în noua serie de sancţiuni europene”, a subliniat el pe Telegram.
Summitul de trei zile al G7, care se va încheia marţi, se desfăşoară într-un context dificil pentru economia mondială, care se confruntă cu o criză energetică şi cu o explozie a preţurilor la produsele alimentare, generând o inflaţie în Occident, inedită în ultimele decenii, relatează Reuters.