Prima pagină » Știri » Liderii României, Lituaniei și Poloniei, declarație de sprijin pentru Belarus: „Oferim know-how-ul nostru pentru reforme”

Liderii României, Lituaniei și Poloniei, declarație de sprijin pentru Belarus: „Oferim know-how-ul nostru pentru reforme”

Liderii României, Lituaniei și Poloniei, declarație de sprijin pentru Belarus: „Oferim know-how-ul nostru pentru reforme”
Liderii României, Lituaniei și Poloniei, declarație de sprijin pentru Belarus: „Oferim know-how-ul nostru pentru reforme”

Președinții Lituaniei, Poloniei și României au făcut un apel către comunitatea internațională de a se alătura Uniunii Europene și statelor sale membre în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziția politică, economică și socială a țării.

Într-o declarație a celor trei președință pentru un Belarus Democratic, Președinții Lituaniei, Poloniei și României, ca state membre ale Uniunii Europene declară că susțin poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept.

„Oferim expertiza noastră și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății.

Credem că, în demersul de sprijinire a Poporului Belarusului, este util ca Uniunea Europeană – ca putere economică globală majoră – să propună un pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic”, arată declarația, potrivit Mediafax.

Pachetul ar trebui să includă facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului; un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare; asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului; acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal; prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care nu îl mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președintele Belarusului

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care a decis să nu îl mai recunoască pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului începând cu luna noiembrie, atunci când actualul mandat al liderului de la Minsk expiră.

Prin această rezoluție, practic, Parlamentul European anunță că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august, câștigate de Lukașenko cu peste 80% din voturi.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele