Liderul „Academiei Infractorilor”, pedeapsă „redusă” la 24 de ani de închisoare
Tribunalul București a pronunțat pe 29 aprilie o decizie, în primă instanță, pentru nouă inculpați din dosarul „Academia Infractorilor”, acuzați de DIICOT de numeroase fapte cu violență. Liderul grupării a fost condamnat inițial la 30 de ani de detenție, cei nouă inculpați primind atunci, cumulat, peste 60 de ani de închisoare.
Curtea de Apel București a decis miercuri ca pedeapsa lui Adrian Botez, zis „Țîță”, să fie redusă la 24 de ani, două luni și 20 de zile. Pe lângă Adrian Botez, au mai fost condamnate alte opt persoane, una dintre ele cu suspendare.
Alexandra Gheorghiu, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, Florin Pădureanu, a luat trei ani și 11 luni de închisoare, Florin Diță, patru ani și două luni de închisoare, Cătălin Ispas, patru ani și cinci luni, Constantin Mihai, patru ani și cinci luni, Petre Munteanu a primit patru ani și cinci luni de închisoare, Petre Movilă, patru ani și șapte luni de închisoare iar Cosmin Rusu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.
În dosarul „Academia Infractorilor”, pentru alte opt persoane, judecătorii de la Tribunalul București au decis să disjungă cauza.
„Disjunge cauza cu privire la inculpații Popa (fost Purice) Vasilică, Savu Florin Mircea, Niță Andreea Ioana, Chirilă-Ilinca Gabriela, Gliga Adolf, Bostan Constantin Gheorghiță, Martiniuc Mihail Alexandru, Chindea Petruț Adrian și Ursu Laurențiu Dorel și, în integralitate, acțiunea civilă și dispune înregistrarea dosarului nou format la registratura penală a Tribunalului București – Secția I Penală. Fixează termen de judecată la data de 6 mai 2016, complet C8, ora 08,30”, se arată în decizie.
Liderul grupării „Academia Infractorilor”, Adrian Botez, și 17 locotenenți ai acestuia, organizați pe criterii militare, au fost trimiși în judecată, pentru 27 de tâlhării comise în Marea Britanie, Belgia, Italia, Franța, Germania, Austria și Danemarca, în octombrie 2015.
DIICOT a trimis dosarul la Tribunalul București, pentru constituire sau aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat, instigare și complicitate la tâlhărie calificată, instigare la furt calificat, favorizarea făptuitorului și tăinuire.
În cursul urmăririi penale s-au administrat probatorii care au demonstrat legătura între 29 de infracțiuni, dintre care 27 de tâlhărie sau tentative de tâlhărie, comise în Marea Britanie, Belgia, Italia, Franța, Germania, Austria și Danemarca, alte două fiind infracțiuni de furt calificat comise în Andora și Marea Britanie.