Liderul ALDE, despre declarațiile premierului olandez pe tema Schengen: Întâi să își rezolve problemele

Publicat: 10 05. 2019, 17:15

„România a îndeplinit condițiile de aderare la Schengen de foarte multă vreme. Declarațiile premierului Rutte în legătură cu aderarea la Schengen m-au deranjat. Întâi să își rezolve problemele pe care le au ei, nu cred că le dă cineva dreptul să facă astfel de remarci. Cadrul legal european prevede o serie de condiții de aderare pe care România le-a îndeplinit. Dacă vine cu condiții suplimentare, acestea nu au niciun fel de bază. Cred că până la urmă Schengen-ul nu mai este chiar așa o miză importantă, mai ales că sunt 12 ani de la aderare și aceste atitudini nu sunt decât atitudini rău voitoare, la care cred că cei care fac parte din Executivul român trebuie să acorde mai multă atenție”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Drobeta Turnu-Severin.

El a afirmat că există anumite interese pentru care Olanda nu vrea adearea României la Schengen.

„Niciunul dintre oficialii olandezi nu vor să recunoască acest lucru, dar sunt anumite interese politice, economice. Interesele politice le putem înțelege la nivel european. Sunt țări care cred că țările noastre din Estul Europei trebuie să urmeze ce spun ei, fără comentarii. Interesele economice sunt legate de contracte mari de achiziții publice, cum sunt cele din domeniul apărării, pentru Corvete, altele sunt cele care vizează portul Constanța”, a conchisb Tăriceanu.

Liderul ALDE a vorbit și despre viziunea premierului olandez asupra statului de drept.

„Atunci când premierul Olandei spune că România are probleme cu statul de drept, eu am să îi pun o întrebare care este evident retorică: ce este în viziunea premierului Olandei statul de drept? Justiția care funcționează pe baze de protocoale secrete cu SRI și cu toate abuzele și excesele? Existența unor structuri paralele de putere care au ocultat structurile legitime și democratice? Vreau să vă spun că noi am răsturnat atunci regimul comunist condus de Ceaușescu degeaba, pentru că după 30 de ani ne întoarcem de unde am plecat. Ăsta e modelul de stat de drept pe care îl înțelege premierul olandei? Sper să nu fie acesta”, a mai spus Tăriceanu.

Reacția liderului ALDE vine după ce premierul olandez Mark Rutte, aflat la Sibiu pentru a participa la summitul informal al liderilor UE, a declarat joi că România va putea intra în spațiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democrației și ale statului de drept.

Întrebat când consideră că România va fi pregătită pentru a fi admisă în spațiul Schengen, Rutte a declarat că acest lucru se va întâmpla când va începe să se conformeze „tuturor regulilor statului de drept și ale democrației”.

„România va fi admisă când vă veți conforma tuturor regulilor statului de drept și ale democrației. Deocamdată, nu mergeți în direcția corectă”, a afirmat oficialul olandez.

Principalul subiect al discuțiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.