Prima pagină » Știri » Liderul COMUNIST Ana Pauker, sărbătorită de autoritățile din Vaslui în cadrul unui simpozion dedicat FEMEILOR CELEBRE din România

Liderul COMUNIST Ana Pauker, sărbătorită de autoritățile din Vaslui în cadrul unui simpozion dedicat FEMEILOR CELEBRE din România

Liderul COMUNIST Ana Pauker, sărbătorită de autoritățile din Vaslui în cadrul unui simpozion dedicat FEMEILOR CELEBRE din România
Foto. Fotografia liderului comunist Ana Pauker apare, alături de cele ale Regine Maria și Anei Aslan. Vezi reacția organizatorilor

Simpozionul se va desfășura în perioada 8-9 martie în sala de festivități a Consiliului Județean Vaslui. Includerea politicanei comuniste Anei Pauker, cea supranumită Stalin cu fustă, a fost aspru criticată de istorici, gafa autorităților vasluiene fiind descoperită de istoricii Mădălin Hodor și Andrei Cătălin Galiță, de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

„Se apropie 8 martie și Consiliul Județean Vaslui, sensibil cum îl știți, s-a gândit sa organizeze, ei da, un „simpozion științific”. „Femei celebre ale României Întregite”. Frumos. În poza mare și în centru Regina Maria, a doua din dreapta pe ultimul rând Ana Pauker. Ce-i drept, femeia a fost celebră. Pentru eforturile consecvente de a debarasa poporul român de moștenirea primei. Un nou exemplu al stadiului de retardare la care s-a ajuns în tratarea istoriei naționale”, scrie Hodor pe pagina de Facebook.

Autoritățile și-au reparat greșeala

În urma criticilor apărute în mediul online, muzeul a șters de pe site și de pe pagina de Facebook a instituției postarea în care era anunțat simpozionul dedicat femeilor celebre.

Istoricul Mădălin Hodor a scris pe Facebook că imaginea cu fostul lider comunist a fost schimbată.

„Efectul Pauker o bate pe Ana Aslan. Mister și suspans. După postarea de dimineață băieții de la Consiliul Județean Vaslui se pare că au schimbat puțin poza Anei Pauker. Deștepți. În grabă au schimbat și poza Smarandei Brăescu cu…. Smaranda Brăescu un pic mai tânără. Normal ar fi să o întineriți și pe Ana Aslan, că e tot în apropiere. În locul Anei Pauker, Ștefania Mărăcineanu, care a înlocuit-o în alta variantă de afiș pe Marie Curie. Vă țin la curent cu schimbările, că e ca la handbal”, a scris istoricul.

Pe afiș mai apar fotografiile unor personalități precum medicul Ana Aslan, soprana Hariclea Darclee și Ecaterina Teodoroiu, eroină a Armatei Române.

Explicația organizatorilor

„De Ziua Femeii ne propunem o dezbatere despre adevăratele modele feminine, care și-au pus amprenta asupra istoriei țării. Dorim să aducem în discuție atât personalitățile feminine istorice care au schimbat destinul național, prin aportul adus la construirea României Mari, cât și pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii: științifice, artistice și culturale, care ne-au format identitatea și au făcut cunoscută România în lume. În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri evocăm, prin intermediul acestui eveniment, femeile care și-au lăsat amprenta în istorie prin curaj și credință în forțele proprii. O parte dintre aceste femei deosebite au rămas în istoria scrisă, o altă parte au fost date uitării”, au explicat organiatorii în prezentarea evenimentului.

Stalin cu fustă

Ana Pauker s-a născut în 1893 la Codăești, în județul Vaslui, într-o familie de evrei români. În România anilor 50 i se spunea „Stalin cu fustă”, dar notorietatea internatională și-a câștigat-o atunci când a apărut pe coperta revistei „Time”, în septembrie 1948, cu titlul „cea mai nemiloasă femeie din lume”.

Pauker a fost prima femeie din România care a deținut o funcție majoră de conducere într-un guvern, dar și prima femeie din lume care a deținut funcția de ministru de Externe. Politiciană comunistă, Pauker a fost una dintre puținele femei din epoca stalinistă ajunsă în funcții înalte. În 1952, Gheorghe Gheorghiu-Dej a înlăturat-o din funcții și din partid, în același timp cu Vasile Luca și Teohari Georgescu, cei trei fiind acuzați că fac parte dintr-un „grup antipartinic”. A murit la vârsta de 67 de ani, în 1960.

Foto: Mădălin Hodor/ Facebook

Citește și