Liderul grupării de contrabandă cu alcool care a produs un prejudiciu de 8 milioane de euro este cel mai bogat om de afaceri din Vrancea

Publicat: 08 03. 2013, 15:18
Actualizat: 29 03. 2019, 11:49

Omul de afaceri Liviu Jitea, liderul unei grupări de contrabandă cu alcool care a produs un prejudiciu de aproximativ opt milioane de euro, este considerat cel mai bogat om de afaceri din Vrancea, al cărui nume figurează în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 56-58 de milioane de euro.

Liviu Jitea este acționar majoritar la societățile Trust LF SA, SC Vranlact SA și Vinexport SA, toate cu sediul în Focșani.

Trust LF este societate producătoare de băuturi spirtoase, iar Vinexport produce vinuri. Liviu Jitea nu are calitatea de administrator la niciuna dintre firme, afacerile fiind conduse de directori.

SC Vranlact SA produce brânzeturi și lactate.

În firmele omului de afaceri Liviu Jitea lucrează peste 300 de persoane, conform unor surse locale.

Procurorii și polițiștii au făcut, vineri, 59 de percheziții în Vrancea, Galați și Brăila, la persoane suspectate că prin contrabandă cu alcool au produs un prejudiciu estimat la opt milioane de euro, iar potrivit anchetatorilor liderul acestei grupări este omul de afaceri Mircea Liviu Jitea.

Perchezițiile au loc la sedile unor firme și la locuințele unor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracțională organizată constituită în iulie 2011, care se ocupa cu activități ilicite în domeniul producției, transportului și comercializării alcoolului cu concentrație de 95 -96 de grade, potrivit Poliției Române.

În timpul acțiunii a fost depistată o cisternă pentru lapte, la ieșirea din sediul unei societăți comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool fără documente legale. De asemenea, în urma perchezițiilor au fost găsiți 16.000 de litri de alcool, a precizat Poliția Română.

În urma perchezițiilor, 75 de persoane vor fi audiate la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați, cercetările în această cauză fiind efectuate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, deținerea în afara unui antrepozit fiscal și comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantități de alcool sau distilate necontorizate și evaziune fiscală în formă continuată.

Totodată, anchetatorii vor institui sechestru asigurator pe mai multe bunuri mobile și imobile, în vederea recuperării prejudiciului.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada iulie 2011 – martie 2013, liderul grupării, Mircea Liviu Jitea, în calitate de administrator la două societăți comerciale din Focșani, ar fi participat în mod direct la deținerea a importante cantități de alcool în afara antrepozitului fiscal, într-un spațiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra și că i-ar fi ajutat pe alți membri ai grupului la săvârșirea aceleiași fapte.

„Sprijinul către ceilalți membrii ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societățile din Focșani către un spațiu special amenajat al unei alte societăți din județul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând și la comercializarea alcoolului din acest spațiu”, potrivit Poliției Române.

De asemenea, Mircea Liviu Jitea este suspectată că, în calitate de administrator unic al uneia dintre societăți, a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalații neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producție de alcool dublu rafinat prin care s-au extras cantități de alcool necontorizate.

Totodată, Jitea este suspectat că a omis în totalitate evidențierea în contabilitatea societății a operațiunilor comerciale aferente cantităților de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri.

„În fapt, se reține că, sub coordonarea liderului gruparii, Jitea Mircea Liviu, învinuiții au obținut beneficii financiare substanțiale din producerea unor mari cantități de alcool și comercializarea acestora cu eludarea dispozițiilor legale privind producerea, deținerea și marcajul produselor accizabile”, a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de membrii grupării prin sustragerea de la plata accizelor, taxelor și impozitelor a fost estimat la peste opt milioane de euro.