Liderul Grupului socialiștilor din PE îl susține pe premierul României: Victor Ponta nu are niciun motiv să demisioneze

Publicat: 05 06. 2015, 20:44

„România este un stat suveran și respect întru totul independența autorităților române. Cu toate acestea, doresc să îmi exprim deplinul sprijin pentru Victor Ponta și pentru Guvernul pe care îl conduce. Cred că, în ultimii ani, România a înregistrat progrese socio-economice considerabile și că trebuie să continue pe acest drum. România are în acest moment nevoie mai mult ca oricând de stabilitate, dat fiind contextul regional”, arată Gianni Pittella, președintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, într-un mesaj transmis prin Biroul de presă al PSD.

Gianni Pittella mai spune că, din punctul său de vedere, Victor Ponta nu are niciun motiv să renunțe la funcția de prim-ministru.

„Este foarte important să menținem separația puterilor în stat, în acord cu valorile europene în care credem cu toții”, adaugă președintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.

De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, vineri, să trimită solicitarea în cazul lui Victor Ponta la Comisia juridică, aceasta urmând să informeze când întocmește raportul, termenul maxim fiind de două săptămâni, a precizat secretarul Camerei, Ion Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situație imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunțat că respectă poziția publică a președintelui Klaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament și numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moțiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

De asemenea, Ponta este președinte al PSD din februarie 2010.