Liiceanu dezaprobă unele exprimări ale lui Băsescu, dar și practicile unor jurnaliști
Despre limbajul președintelui au vorbit și Vladimir Tismăneanu și Dan Tapalagă, răspunzând unei întrebări venite din partea unei jurnaliste de la postul Antena 1.
Gabriel Liiceanu a afirmat că nu-i place să-l audă pe președintele României spunându-i "păsărică" unei jurnaliste, însă nu-i place nici modul în care ziarista l-a abordat pe Băsescu, când acesta își făcea cumpăraturile.
"Evident că lucrurile acestea pot fi discutate cu aceeași măsură, atunci când discutăm limbajul președintelui în spațiul public", a spus Gabriel Liiceanu. "Evident că unul care condamnă limbajul violent public în cazul ziariștilor, îl va contesta în toate cazurile imaginabile, inclusiv ale intelectualilor care îl practică, inclusiv ale președintelui, inclusiv ale oricărui om politic", a mai spus Liiceanu.
Pe de altă parte, jurnalistul Dan Tapalagă a susținut că, dacă jurnalista s-a simțit agresată, ar fi putut să-l acționeze în justiție pe Traian Băsescu.
"Jurnalista, dacă s-a simțit agresată, se putea duce în justiție și să îl acționeze pe Traian Băsescu, ceea ce înțeleg că până la urmă nu a făcut și nu știu de ce, la fel cum presa la vremea respectivă nu a pus în discuție deloc și Clubul Român de Presă nu a pus în discuție nicio secundă, practica televiziunii, reporterului de la Antena 3 de a viola viața intimă, o regulă de presă încălcată brutal. Acolo avem de-a face cu derapaje și de o parte și de alta, și din partea președintelui și din partea posului de televiziune sau a reporterului care a decis să dea publicității niște chestii care țin clar de viața intimă", a spus și Dan Tapalagă.
"Sigur că Traian Băsescu este condamnabil că folosește expresii de genul acesta, dar să nu amestecăm lucrurile, să nu spunem că ce face Traian Băsescu este același lucru cu ce face Vadim Tudor", a mai afirmat Tapalagă.
Vladimir Tismăneanu a recomandat o "regândire a terminologiei", vorbind despre discursul președintelui.
"Este o chestiune de regândire a terminologiei și a importanței dialogului din societatea românească, pledez pentru raționalitate în discursul public, decență și civilitate. (…) Nu cred că în cazul domnului Traian Băsescu este o procedură sistematică. Sunt pentru distincția dintre privat și public, este un lucru să faci afirmații regretabile și condamnabile din punct de vedere al celor care cred în deplina egalitate a tuturor cetățenilor dintr-o țară, și care se pot numi grave scăpări terminologice în momente de excedarea psihologică și este altceva să scrii semnând doctor Corneliu Vadim Tudor, președintele PRM, vicepreședinte al Senatului articole cu titlul «Vladmir Tismăneanu provocator evreu care îi întinde lui Traian Băsescu o capcană fatală»", a spus Tismăneanu.
Gabriel Liiceanu a propus chiar organizarea unei conferințe la GDS pe tema raportului dintre limbajul public al președintelui României și impactul acestuia asupra limbajului public în general. (Mediafax)