Lipsă de personal pe litoralul românesc. „Este cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie”
Deținătorii spaţiilor de cazare, teraselor şi restaurantelor de pe litoralul românesc sunt nemulțumiți că nu găsesc oameni cu care să lucreze în această vară.
„Este cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie. Cei care lucrau în turism, datorită jocului de alba – neagra cu închiderea şi deschiderea unităţilor, au plecat în alte sectoare, precum retail, producţie sau au plecat din ţară”, explică Dragoş Răducan, vicepreşedinte FPTR, potrivit Adevărul.
Acesta spune că pe litoral, 60% dintre muncitori sunt sezonieri, dar anul acesta nu mai vrea nimeni să vină să muncească. „Preferă să stea acasă sau pleacă din ţară – mirajul unei lumi mai bune”, spune acesta.
„Angajăm ospătar, ajutor ospătar pentru litoral. Oferim salariu 2.000-2.500 lei plus tips, cazare, trei mese pe zi”, aşa suna un anunţ postat încă din luna iunie pe reţelele sociale. De altfel, grupurile de Facebook de pe litoral sunt pline de anunţuri de angajare. Patronii spun că puţini se interesează, dar şi mai puţini vor să muncească cu adevărat.
Angajaţi fără cunoștințe
Cu toate că sunt plătiţi mai bine, spun patronii, angajaţii sezonieri lucrează la fel de prost ca şi în ceilalţi ani, sunt nepregătiţi, dar cu pretenţii din ce în ce mai mari.
„Nu poţi oferi bani mulţi unor oameni care nu ştiu să facă nimic. Unii sunt veniţi de pe băncile şcolilor şi vor să fie ospătari, dar trebuie să-i învăţ eu totul. Atunci nu-l pot plăti la fel ca pe angajaţii mei mai vechi”, spune Matei Datcu, patronul unei pescării din Agigea.
„Ei au nevoie de alte condiţii de cazare, de altfel de mâncare, e mai dificil. Trebuie să ai şi spaţii de cazare. Sunt şi ei neserioşi, lucrează mai rău decât românii, trebuie să ai mereu un supraveghetor. În plus, îi pot pune doar la anumite treburi (grădinar, cameristă, curăţat vase), nu şi la servire directă, bucătar şef, recepţioner, ospătar decât dacă vorbesc foarte bine engleză sau română”, explică vicepreşedintele FPTR.
Mai este o problemă semnalată de patroni în cazul angajaţilor străini: au învăţat să fugă de la locul de muncă. „Am avut angajaţi din Sri Lanka şi au plecat. Unii au fugit în Germania, vreo doi au demisionat şi au plecat în altă parte”, spune Matei Datcu.
Reprezentanţii AJOFM Constanţa spun că principalele motive pentru care oamenii nu vor să vină pe litoral să muncească sunt salariile mici şi sezonalitatea muncii. Cei mai mulţi preferă să-şi încerce norocul în străinătate, mai ales că multe ţări şi-au deschis din nou graniţele.