Prima pagină » Știri » LISTA CELOR 10 PROCURORI pe care Traian Băsescu i-ar accepta în fruntea DNA și a Parchetului General

LISTA CELOR 10 PROCURORI pe care Traian Băsescu i-ar accepta în fruntea DNA și a Parchetului General

LISTA CELOR 10 PROCURORI pe care Traian Băsescu i-ar accepta în fruntea DNA și a Parchetului General
Ministrul Justiției, CSM și președintele trebuie să aleagă din nou doi procurori care că conducă Parchetul General și DNA. Președintele Traian Băsescu a realizat portretul robot al viitorului șef al Parchetului General și DNA: "să fi anchetat dosare grele și să fie respectat în sistem".

Ministrul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și președintele trebuie să aleagă din nou doi procurori care că conducă Parchetul General și DNA. Președintele Traian Băsescu a realizat portretul robot al viitorului șef al Parchetului General și DNA: „să fi anchetat dosare grele și să fie respectat în sistem”. Mona Pivniceru are însă o altă descriere pentru procuror: „summum de calități morale și atitudinale”. Până acum, niciun procuror nu și-a anunțat intenția de a candida pentru cele două funcții-cheie din Justiție. gândul vă prezintă o scurtă listă cu procurorii care au investigat „dosarele grele” din ultimii ani.

Ministerul Justiției a anunțat că va relua procedura de selecție pentru șefia Parchetului General și a DNA. Președintele Băsescu a respins nominalizările lui Ioan Irimie și Tiberiu Nițu pentru funcțiile de procuror-șef DNA și procuror general. Președintele a cerut ca procedura să fie modificată. Ministerul Justiției nu a precizat cum exact va proceda în selectarea celor doi procurori.

În ultima conferință de presă, președintele Traian Băsescu a descris și portretul procurorului care ar trebui să ocupe funcția de procuror general sau procuror-șef al DNA. În opinia președintelui, viitorii șefi ai parchetelor trebuie să fie acei procurori „care au anchetat dosare grele, fără mamă, fără tată”. Președintele a mai adăugat că ei trebuie să fie apreciați în sistem și să fi dovedit că sunt performanți.

„Să-l văd că a fost un procuror care are câteva dosare grele pe an, pe care le rezolvă, care sunt confirmate în instanță și asta ar fi pentru mine semnalul că respectivul procuror este și apreciat în sistem, pentru că cei care au succese sunt și apreciați, și recunoscuți ca fiind procurori valoroși și responsabili pentru munca lor. Eu nu-i pot judeca profesional, pentru că nu dă nimeni un extemporal cu mine, dar vreau să văd și eu dosarele pe care cineva care vrea să fie procuror general al României, procuror-șef DNA, procuror general adjunct la Parchetul General, procuror-șef adjunct la DNA, șef de secție la Parchetul General sau la DNA. Vreau să văd că este un procuror care are performanță”, a declarat Traian Băsescu

Pe de altă parte, Mona Pivniceru a descris altfel portretul robot al procurorului general și al procurorului-șef al DNA. „Trebuie să fie un summum de calități morale și atitudinale”, a descris Mona Pivniceru portretul robot al viitorului procuror general.

1. Mariana Alexandru este procuror-șef în cadrul DNA și a coordonat inițial ancheta în dosarele Trofeul Calității și Zambaccian. În dosarele Trofeul Calității, Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, iar în dosarul Zambaccian a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare.

Alexandru a anchetat și dosarul de corupție al fostului senator PSD Cătălin Voicu. În 2012, Voicu a fost condamnat în primă instanță la cinci ani de închisoare. Tot Mariana Alexandru este cea care a instrumentat dosarul de corupție al fostului ministru PDL Monica Iaconb Ridzi, dosar care se judecă în continuare la Curtea Supremă.

2. Lucian Papici este șeful Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, secția unde sunt investigate în general dosare de corupție cu polticieni. Papici a investigat alături de Mariana Alexandru dosarul fostului senator Voicu, soldat cu o condamnare în primă instanță.

3. Doru Țuluș este procuror-șef de secție în cadrul DNA și a instrumentat celebrul dosar al transferurilor din fotbal. În acest dosar, opt grei ai fotbalului au fost condamnați de Curtea de Apel București. Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu și Gheorghe Nețoiu au fost condamnați, în total, la 40 de ani de închisoare și plata unor daune de peste 10 milioane de dolari. Cei opt au fost condamnați pentru că și-au însușit sume importante, rezultate din transferul a 12 jucători în străinătate. Procurorii DNA au descris în detaliu cum au eludat greii fotbalului românesc legislația și cum și-au umplut conturile evitând să plătească taxe la stat.

4. Horațiu Baias este procuror în cadrul DNA, structura centrală. Are 20 de ani de activitate în magistratură. Procurorul a anchetat dosarul în care a fost trimis în judecată președintele CJ Vrancea Marian Oprișan. Tot procurorul Baias a anchetat dosarul „Gripa aviară” un dosar care privește un prejudiciu de 5,8 milioane euro. Horațiu Baias a anchetat și dosarele fostului director al CFR, Mihai Necolaiciu. În dosarul 

5. Procurorul Călin Nistor conduce DNA Pitești. Nistor este cel care a anchetat dosarele în care a fost trimis în judecată președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu. Procurorul a anchetat și dosarul deputatului PDL Sorin Pandele, care a fost deja condamnat pe fond la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiuni de corupție.

6. Codruț Olaru conduce Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. În bilanțul de anul trecut, DIICOT arăta că a confiscat droguri în valoare de 15 milioane euro și că s-a remarcat în ultimul an prin destructurarea unor rețele de infractori. Unul dintre dosarele investigate de DIICOT este cel al fraudelor din sistemul bancar.

7. Marius Iacob a anchetat dosarul în care Sorin Ovidiu Vântu a fost arestat pentru prima dată. În acest dosar, Vântu a fost acuzat de sprijinirea infractorului Nicole Popa. Procurorul Iacob este cunoscut în special pentru că a anchetat dosarul Elodia.

8. Procurorul Viorel Cerbu activează în cadrul DNA și este cunoscut pentru dosarele în care sunt investigați magistrații. Un astfel de dosar este cel al judecătoarei Gabriela Bârsan, judecător la Curtea Supremă. Același procuror a investigat dosarul permiselor false de la Argeș, în care fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeș, comisar-șef Gheorghe Codruț Vlăsceanu, a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

9. Laura Oprean, actualul procuror-șef al DNA, a coordonat ancheta fostului deputat PNL Virgil Pop. Fostul parlamentar a fost condamnat definitiv de completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier județean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei și 30.000 de euro de la un denunțător. Laura Oprean a mai anchetat și trimis în judecată două dosare în care doi procurori din Maramureș au fost acuzați de corupție. De asemenea, Oprea a mai anchetat și dosarul fraudării examenului de BAC de la Sighetul Marmației.

10. Gheorghe Bocșan este procuror DNA și este cel care a anchetat cunoscutul dosar al corupției din portul Constanța, dosar în care au fost trimiși în judecată senatorul Mircea Banias, fostul secretar general al MAI, Laurențiu Mironescu, și alte 37 persoane. Procurorul Bocșan a investigat și dosarul de șantaj al lui Dan Diaconescu, în cadrul căruia fondatorul PP-DD a fost arestat preventiv.

Autor