Prima pagină » Știri » Lista clienților de armament ai României. Cum au ajuns exporturile de arme la recordul ultimilor 10 ani

Lista clienților de armament ai României. Cum au ajuns exporturile de arme la recordul ultimilor 10 ani

Lista clienților de armament ai României. Cum au ajuns exporturile de arme la recordul ultimilor 10 ani
Exporturile de armament și tehnică militară ale României au crescut în 2016 cu aproximativ 15% față de anul precedent, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani - peste 180 de milioane de euro. Principalul client de armament românesc rămân Statele Unite, achizițiile americanilor reprezentând aproape 40% din totalul exporturilor militare românești. Surprizele din lista clienților de armament românesc din 2016 sunt Bulgaria, un client constant al României, care și-a mărit însă de două ori și jumătate valoarea achizițiilor, față de anul precedent, sărind direct pe locul doi în topul clienților României, dar și Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care au revenit în forță cu achizițiile românești de armament, cheltuind de zeci de ori mai mulți bani față de anii precedenți. Cele două state sunt apropiate de zona de conflict din Siria, iar o anchetă a jurnaliștilor de la OCCRP arăta că ele sunt noduri de redistribuire a armelor către părțile combatante din Siria. România a pierdut în 2016 clienți importanți precum Olanda, Afganistan sau Gabon, Ungaria și Serbia, în timp ce alții și-au scăzut achizițiile românești drastic, precum Turcia, Cehia sau Canada. În schimb au revenit în forță clienți mai vechi ai României, dar și unii dintre cei mai mari importatori de armament din lume - Pakistan și India.

România a atins cel mai ridicat nivel al exporturilor de armament și tehnică militară din ultimii 10 ani, în 2016, cu exporturi în valoare de peste 180 de milioane de euro, la care se adaugă încă aproape 110 milioane de euro din operațiuni de tranzit sau transbordare a armamentului altor state pe teritoriul României. Față de anul precedent, exporturile au crescut în valoare cu aproximativ 15%, conform rapoartelor Departamentului pentru  Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE, consultate de Gândul.

Chiar dacă cel mai important client de tehnică militară al României rămâne neschimbat – SUA, pe lista clienților din 2016 apar câteva surprize. Bulgaria înregistrează o creștere masivă de achiziții militare din România, ajungând anul trecut al doilea cel mai important client de armament românesc. Alte creșteri importante sunt ale Italiei, Marocului, Irakului, Indiei, Pakistanului și Libanului, dar și apariția Spaniei sau Finlandei printre clienții noi de armament românesc, cu achiziții mici.

Există însă și pierderi importante de pe lista de clienți de armament: Olanda aproape dispare, rămânând doar cu achiziții de câteva mii de euro de lunete, Ungaria, Serbia, Kazahstan și Bangladesh nu mai au achiziții în 2016, de asemenea achiziții nesemnificative față de anii trecuți au Cehia, Canada sau Mozambic.

Totodată, două state din Orientul Mijlociu, considerate puncte nodale de redistribuție a armamentului către părțile combatante din Siria – Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – au revenit în 2016 în topul celor mai importanți clienți de tehnică militară românească, cu mențiunea că mare parte din suma importantă cheltuită de Emirate în România s-a dus pe achiziția a două nave militare și nu pe armamente de infanterie sau artilerie, ca în cazul Arabiei Saudite. De altfel, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite reprezintă clienții care și-au crescut cel mai mult achizițiile de armament de aici: în cazul saudiților, de 10 ori față de 2012, când cumpăraseră ultima oară arme românești, iar în cazul Emiratelor, de aproximativ 25 de ori față de anul precedent.

Top 10 clienți de armament ai României în 2016

1. SUA: 67,34 milioane de euro. Achizițiile făcute de americani au crescut față de anul precedent cu peste 10%, atingând un nou nivel-record și devansându-l pe cel atins în 2015. SUA rămân pentru al 7-lea an la rând cel mai important client de armament românesc.

În 2016, americanii au achiziționat din România lunete și accesorii pentru arme de vânătoare, 7.990 de puști semiautomate, 225 de puști semiautomate cu lunetă, 4.380 de pistoale, 1.066 mitraliere ușoare, 10.000 de puști de asalt, 359 de mitraliere calibrul 12,7 mm, 24 de mitraliere antiaeriene, 650 de aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm, 9 aruncătoare de bombe calibrul 60 mm, 6 aruncătoare de bombe calibrul 82 mm, lovituri antitanc calibrul 40 mm și 73 mm, bombe de iluminare calibrul 60 mm și 120 mm, bombe fumigene calibrul 60mm, 82 mm și 120 mm,  benzi de zale pentru mitralieră, mașină de încărcat zale, muniție pentru arme de calibru mic, piese și componente pentru aeronave militare, subansamble pentru echipamente de ghidare, încărcătoare de cartușe, demilitarizare a unor componente de arme de calibru mic, software pentru comunicații.

2. Bulgaria: 19,74 milioane de euro. Achizițiile de armament românesc ale bulgarilor sunt mai mult decât duble în 2016 față de anul precedent, asta după ce în 2015 exporturile către Sofia se triplaseră. Bulgaria este un client constant al României și reprezintă supriza anului trecut în lista de clienți de armament românesc, sărind direct pe locul doi.

Bulgarii au cumpărat în 2016 din România 922 de aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm și 73 mm, 278 de mitraliere antiaeriene calibrul 14,5 mm, lunete, aparat de ochire pentru mortiere, lovituri cal. 40 mm, lovituri calibrul 73mm cu focosși cu grenadă cumulativă, bombe de iluminare calibrul 120 mm, componente pentru mortier, componente și accesorii pentru avion militar de antrenament, exploziv pentru delaborare muniție, cartușe trasoare pentru mitralieră, piese de schimb, muniție pentru arme de calibru mic.

3. Arabia Saudită: 19,4 milioane de euro. Saudiții revin în forță cu achizițiile de armament românesc, prima și ultima lor apariție în lista de clienți ai României datând tocmai din 2012, când achizițiile au fost însă de zece ori mici.

Arabia Saudită a cumpărat în 2016 din România 360 de mortiere calibrul 60 mm, 118 mitraliere antiaeriene calibrul 14,5 mm, muniție de calibru mic, lovituri antitanc calibrul 40 mm, costume de protecție CBRN.

4. Emiratele Arabe Unite: 15,26 milioane euro. În 2016, a avut loc o revenire în forță a Emiratelor în achizițiile de armament românesc, reprezentând o creștere de aproximativ 25 de ori față de cele 650.000 de euro cât cheltuiau pe armamentul românesc în anul precedent.

În 2016, Emiratele au cumpărat de aici două nave militare de patrulare, și-au făcut reviziile și inspecțiile pentru trei elicoptere militare de atac și și-au reparat trei elicoptere militare de transport, achiziționând și lunete pentru arme de vânătoare, echipamente pentru elicopter militar de transport și componente optice pentru echipamente militare.

5. Israel: 14,9 milioane euro. Israelienii rămân un client constant de mulți ani pentru armamentul românesc, achizițiile lor în 2016 scăzând însă cu peste 10% față de anul precedent. Din cauza creșterii fulminante a achizițiilor arăbești și bulgare, israelienii au căzut în top, ei regăsindu-se aproape mereu în vârful clasamentului.

În 2016, israelienii au achiziționat din România produse pentru sisteme aeropurtate, componente și software pentru sisteme de testare și identificare, subansamble electronice pentru sisteme de conducere a focului, componente pentru vehicule militare de teren, componente și subansamble electronice pentru aeronave militare, echipamente electronice pentru utilizări militare, componente pentru echipamente de formare de imagini și contra-acțiune, cabluri electrice cu conectori, echipamente de testare și verificare, subansamble electronice pentru produse militare, lovituri reactive fără focos calibrul 122 mm, părți de parașută luminoasă, componente pentru mitralieră antiaeriană, sisteme terestre IFF, piese de schimb și echipamente de mentenanță pentru acestea, componente pentru vehicule militare de teren, kit sistem de navigație prin satelit, reparații pentru un avion militar de transport, componente optice pentru echipament de formare de imagini și contraacțiune, produse pentru fabricație de piese de structură, în cadrul unui proiect militar.

6. Maroc: 8,32 milioane de euro. Marocanii și-au mărit de peste patru ori achizițiile de armament față de anul precedent, însă tot nu au atins nivelurile record din anii 2010-2011, când cumpărau tehnică militară românească în valoare de 65 de milioane de euro, în special elicoptere militare de transport și mentenanța aferentă.

În 2016, Marocul și-a reparat un elicopter militar multirol și un avion militar de transport în România, achiziționând și un simulator de zbor.

7. Irak: 5,67 milioane de euro. Irakienii revin cu achizițiile de armament din România, după o pauză de 3 ani. Client neconstant al României, recordul irakian de achiziții de armament românesc a fost în 2010, de peste 10 milioane de euro.

În 2016, irakienii au achiziționat din România 11.000 de puști de asalt, 100 de mitraliere ușoare și 290 de aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm.

8. Italia: 4,35 milioane de euro. Italienii și-au crescut de peste două ori și jumătate valoarea achizițiilor de armament românesc, creșterile din cei doi ani precedenți fiind de asemenea spectaculoase – triplare în 2015 și dublare în 2014. Italia devine astfel un client important de tehnică militară al României, după ce în perioada 2010-2013 aproape nu a existat pe lista clienților României.
Italienii au achiziționat în 2016 din România lunete pentru arme de vânătoare, un trailer pentru subsistem terestru de date GDT, părți de parașută pentru muniție de iluminare, subsistem aerian de date ADT, subsistem terestru de date GDT, cabluri electrice cu conectori, profile extrudate din aliaj de aluminiu, componente pentru stații mobile.

9. Germania: 3,43 milioane de euro. Achizițiile Berlinului din România au crescut și mai mult față de nivelul record din anul precedent, când înregistraseră de asemenea o creștere de 25%. Germanii rămân un client constant al României, dar cu fluctuații mari în ce privește valoarea achizițiilor.

În 2016, Germania a cumpărat din România 80 de puști cu repetiție, 160 de puști semiautomate, lunete, subansamble pentru parașute, parașute pentru muniție de iluminare, componente de parașută cargo, părți și componente parașută desant uman, componente, piese și profile de avion militar, componente de parașută de instruire, confecții textile cu protecție balistică și pentru protecție chimică, kit componente pentru avion militar, componente pentru echipamente formare de imagini și contra-acțiune, componente optice pentru camere de supraveghere, profile extrudate din aliaj de aluminiu, container pentru aviație.

10. Pakistan: 3,42 milioane de euro. Achizițiile pakistanezilor s-au dublat față de anul precedent. Deși achizițiile sale au fluctuații destul de mari de valoare, Pakistanul, unul dintre cei mai importanți importatori de armament la nivel mondial, rămâne un client constant al României.

În 2016, pakistanezii au achiziționat din România piese de schimb pentru elicopter militar de transport, echipamente și reparații de echipamente pentru elicopter militar de transport, documentație tehnică pentru elicopter militar de transport.

Topul clienților de armament românesc din Europa 

1. Bulgaria: 19,74 milioane de euro. Pentru al doilea an consecutiv, bulgarii sunt cel mai important client european de armament al României. Achizițiile de armament românesc ale bulgarilor sunt mai mult decât duble în 2016 față de anul precedent, asta după ce în 2015 exporturile către Sofia se triplaseră.

2. Italia: 4,35 milioane de euro. Italienii urcă și ei în clasament, ocupând pentru prima oară o poziție atât de sus pe lista clienților europeni de armament ai României. Italienii și-au crescut de peste două ori și jumătate valoarea achizițiilor de armament românesc, creșterile din cei doi ani precedenți fiind de asemenea spectaculoase – triplare în 2015 și dublare în 2014.

3. Germania: 3,43 milioane de euro. Germania este depășită de Italia în topul european al clienților României. Achizițiile Berlinului din România au crescut și mai mult față de nivelul record din anul precedent, când înregistraseră de asemenea o creștere de 25%.

4. Marea Britanie: 3,17 milioane euro. Achizițiile britanice cresc cu aproximativ 35% față de anul precedent, însă rămân la un nivel scăzut, după ce în 2014 erau de peste trei ori mai mari.

În 2016, britanicii au achiziționat din România lunete pentru arme de vânătoare, parașute pentru desant uman, parașute de recuperare și părți pentru aceasta, parașute pentru desant materiale, părți componente pentru aeronavă militară, profile extrudate din aliaj de aluminiu, componente pentru parașută militară, cabluri electrice cu conectori, componente optice pentru echipamente formare de imagini și contra-acțiune.

5. Franța: 2,35 milioane de euro. Francezii și-au crescut din nou valoarea achizițiilor de armament, după ce în anul precedent stabiliseră deja un record pentru ultimii 6 ani.

În 2016, Franța a achiziționat din România părți sistem IFF, echipamente pentru vehicul militar de sprijin tactic, componente optice pentru echipament de formare de imagini, profile extrudate de aluminiu, sistem antenă SAIFF, părți ale echipamentului de identificare, piese de schimb și echipamente pentru elicopter militar, reparații ale unor structuri de elicopter militar de transport, platformă telecomandată pentru vehicule militare, tehnologie și asistență tehnică pentru platformă telecomandată fără armă pentru vehicul blindat.

6. Belgia: 735.000 de euro. Achizițiile belgienilor au scăzut cu aproximativ 20% față de anul precedent. Deși sunt un client constant al României, valoarea exporturilor către Bruxelles rămâne nesemnificativă și fluctează an de an.

În 2016, belgienii au cumpărat din România lunete pentru arme de vânătoare, costume de protecție NBC, veste antiglonț, componente pentru echipamente de formare de imagini și contra-acțiune, părți și componente pentru vehicule militare de teren, remorcă integrată pentru alimentare radar, echipamente de telecomunicații și comandă pentru radar, cabluri electrice cu conectori.

7. Slovacia: 563.000 de euro. După ce au dispărut în 2015 din lista clienților de armament ai României, slovacii revin cu achiziții care se situează însă la mai puțin de jumătate față de nivelul din 2014. În 2016, Slovacia a cumpărat din România 50 de puști semiautomate cu lunetă și 42 de mitraliere calibrul 12,7mm.

8. Spania: 289.000 euro. Spaniolii sunt clienți noi ai armamentului românesc, făcând pentru prima oară în ultimii ani achiziții demne de luat în seamă din România. În 2016, ei au cumpărat lunete, componente pentru echipamente de avion militar de transport, profile extrudate din aluminiu.

9. Finlanda: 145.000 euro. Finlandezii sunt de asemenea un client nou pentru armamentul României. În 2016, ei au achiziționat lunete pentru arme de vânătoare și un telemetru cu laser.

10. Grecia: 130.000 euro. Grecii revin la armamentul românesc după o pauză de doi ani, însă cu achiziții nesemnificative, ei cumpărând în 2016 doar profile extrudate din aliaj de aluminiu.

Alți clienți importanți de armament românesc în 2016

India: 2,92 milioane euro. Indienii, cei mai mari importatori de armament la nivel mondial, și-au crescut de aproape trei ori achizițiile din România față de anul precedent, după ce în 2015 le măriseră de șase ori. Indienii cumpără constant arme românești, însă în 2016 au ajuns la un nivel record. India a cumpărat motor pentru avion militar de luptă, strung greu pentru producția de apărare și produse pentru motor avion militar de luptă.

Liban: 2,57 milioane euro. Au cumpărat de două ori și jumătate mai mult față de anul precedent, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. În 2016, libanezii au cumpărat din România piese de schimb și componente pentru elicopter militar de transport, platformă telecomandată pentru detecție, recunoaștere, identificare pentru forțele Ghanei din UNIFIL (misiune ONU), 20 de mitraliere calibrul 12,7 mm.

Turcia: 1,85 milioane euro. Turcii au ieșit din topul clienților de armament românesc, după ce în 2015 atingea un nivel record, mărindu-și achizițiile de șase ori față de anul precedent. În 2016, achizițiile s-au redus de peste patru ori.

În 2016, turcii au cumpărat din România componente pentru sistem de ochire, container pentru tuburi de lansatoare de rachete nedirijate, piese și accesorii pentru acest tip de container, componentă de luptă calibrul 300 mm, profile extrudate de aluminiu, două aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm și grenade antitanc calibrul 40 mm pentru testare, bandă explozivă, încărcătură explozivă de distrugere, exploziv militar, componentă de luptă calibrul 107 mm, componente optice pentru echipamente militare.

Oman: 1,37 milioane euro. Statul arab revine cu achizițiile de armament din România, după ce dispăruse din 2014. În 2016, Oman a cumpărat de aici echipamente pentru elicopter militar de transport și reparații pentru acestea.

Azerbaidjan: 969.000 euro. Achizițiile azerilor se reduc la jumătate față de anul precedent. În 2016, ei au cumpărat din România componente pentru aparate de ochire, sisteme terestre IFF, piese de schimb și echipamente de mentenanță pentru acestea, asistență tehnică pentru instalare Kit IFF, piese de schimb pentru aparate de ochire, kit sistem de navigație prin satelit.

Indonezia: 925.000 euro. Achizițiile indoneziene își continuă trendul descendent, reducându-se aproape la jumătate față de anul precedent. Totuși, ei rămân un client constant pentru armamentul românesc. În 2016, Indonezia a achiziționat din România produse pentru elicopter militar de transport.

Canada: 200.000 euro. După ce în 2015 canadienii își făceau intrarea în forță pe lista de clienți de armament ai României, în 2016 achizițiile lor s-au redus de 10 ori. Canada a cumpărat în 2016 din România muniție de calibru mic, piese și ansamble pentru avion militar de transport și părți pentru simulator de zbor.

Kuwait: 129.000 euro. Kuwaitienii sunt clienți noi de armament ai României. În 2016, ei au cumpărat grenade defensive de mână.

Brazilia: 127.000 euro. Brazilienii cumpără pentru al doilea an la rând tehnică militară din România. În 2016, ei au cumpărat cabluri electrice cu conectori.

Elveția: 101.000 euro. Elvețienii reapar pe lista clienților de armament ai României, după o lipsă de doi ani. Ei au făcut în 2016 achiziții nesemnificative – profile extrudate din aliaj de aluminiu și prelate de camuflaj.

Citește și