Prima pagină » Știri » Lista de bunuri depuse de Ghiță pentru a acoperi cauțiunea de 13 milioane de euro

Lista de bunuri depuse de Ghiță pentru a acoperi cauțiunea de 13 milioane de euro

Lista de bunuri depuse de Ghiță pentru a acoperi cauțiunea de 13 milioane de euro
Lista de bunuri depuse de Ghiță pentru a acoperi cauțiunea de 13 milioane de euro

Procurorii DNA Ploiești au anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că „au admis cererea lui Ghiță Sebastian, deputat în Parlamentul României, de constituire a cauțiunii în limita sumei de 59.417.133 lei, prin depunerea de garanții reale imobiliare și mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparțin unei societăți comerciale și opere de artă, toate în valoare de 86.652.513,50 lei”.

La data de 21 aprilie, Sebastian Ghiță a mers la sediul DNA Ploiești, pentru a depune garanții prin care să acopere cauțiunea de 13 milioane de euro, dispusă de procurori în dosarul în care are șapte capete de acuzare.

Inițial, DNA Ploiești a respins garanțiile mobiliare și imobiliare depuse de deputatul Sebastian Ghiță, considerând că valoarea bunurilor nu acoperă suma dispusă de procuror.

Parlamentarul este acuzat de dare de mită, șantaj, două infracțiuni de folosire, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, cumpărare de influență și conducerea fără permis. DNA menționează că Victor Ponta i-ar oferit o funcție de conducere procurorului Liviu Tudose, acuzat la rândul său că furniza date din dosare lui Sebastian Ghiță. Întâlnirea dintre fostul premier și procuror a avut loc la Palatul Victoria, fiind intermediată de Ghiță.

Procurorii redau în document o declarație dată la începutul lunii martie de procurorul Liviu Tudose, care susținea că începând cu toamna anului 2013, parlamentarul Sebatian Ghiță a început să îl viziteze tot mai des „solicitându-i, în mod insistent, „să-l salvez pe moșu” referindu-se la Mircea Cosma, întrucât pe măsură ce avansau cercetările în respectiva cauză, era previzibil că se va ajunge la Mircea Cosma, la acel moment fiind de notorietate faptul că societățile agreate plăteau șefului Consiliului Județean Prahova comisioane pentru acordarea lucrărilor”.

Un alt martor îl descrie pe Sebastian Ghiță ca fiind „persoana care hotărăște promovarea, numirea definitivă sau temporară a unor persoane agreate de acesta în funcții de conducere din cadrul unor instituții descentralizate”, mai scrie în document. Procurorii își motivează cererea de ridicare a imunității susținând că acesta s-a folosit de „încrederea acordată prezumat de statul român în exercitarea cu onestitate și cinste a unei înalte demnități publice cum este cea de parlamentar – ales al cetățenilor români” și „a săvârșit mai multe infracțiuni, dovedindu-și astfel disprețul fățiș față de legi, față de colectivitatea reprezentată în Parlament și cetățenii care l-au ales, față de instituțiile statului” arată DNA.

Procurorul șef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Tudose, a fost arestat, în acest dosar, pentru o perioadă 30 de zile, alături de Constantin Ispas, fostul șef al DGA Prahova, Viorel Dosaru, fostul șef al Poliției Prahova, și de procurorul Aurelian Mihăilă.

Citește și