Lista integrală a candidaților pentru Parchetul General. Șeful DLAF și Codruța Kovesi, concurenți la DNA

Publicat: 05 10. 2012, 12:51
Actualizat: 01 05. 2015, 13:41

Ministerul Justiției a publicat lista integrală a candidaților pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA. Pentru DNA, pe listă se regăsește și numele fostului procuror general, Laura Codruța Kovesi. Pentru aceeași funcție, s-a înscris și Claudiu Dumitrescu, actualul șef al DLAF (Departamentul pentru Luptă Antifraudă).

În total, pentru cele două funcții s-au înscris 12 candidați. După prima triere, au rămas 11, fostul procuror Dan Voinea fiind eliminat pentru că nu are calitatea de procuror.

Din cei 11 procurori, patru au optat exclusiv pentru funcția de procuror general: Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Emil Moța și Tiberiu Nițu. 

Doi procurori au ales să candideze pentru ambele funcții: Constantin Sima și Viorica Stoica.

Alți cinci procurori candidează pentru funcția de procuror șef al DNA: Nicoleta Tănase, Laura Codruța Kovesi, Claudiu Dumitrescu, Ioan Irimie și Vasile Ioniță.

CITEȘTE AICI LISTA INTEGRALĂ PUBLICATĂ DE MINISTERUL JUSTIȚIEI

Reamintim că Laura Codruța Kovesi si-a terminat cel de al doilea mandat de procuror general pe 2 octombrie și a fost numită, o zi mai târziu, într-un post privind politici anticorupție, la Bruxelles. Numirea a fost aprobată de ministrul de Externe, Titus Corlățean, iar propunerea a venit din partea ministrului Justiției, Mona Pivniceru.

Mona Pivniceru a inițiat, în 17 septembrie, procedura de selectare a noului procuror general și a noului șef DNA. Până pe 3 octombrie, procurororii au avut posibilitate să-și depună candidaturile. Ministerul Justiției va publica pe 5 octombrie lista procurorilor care s-au înscris la concursul pentru cele două funcții și va preciza cine sunt procurorii care au fost admiși pentru interviul cu ministrul Mona Pivniceru. Reprezentanții MJ au precizat că nu vor face publice numele procurorilor înscriși înainte de finalizarea acestei proceduri. 

În continuare, după ce pe 5 octombrie MJ va face publice numele procurorilor care s-au înscris în concurs, cei care au trecut de prima analiză vor participa la un interviu. MJ a programat sesiunea de interviuri pentru 23-25 octombrie. Interviul va fi susținut de candidați în fața Monei Pivniceru. Pe 1 noiembrie, Mona Pivniceru va anunța numele procurorilor pe care i-a selectat pentru cele două funcții.

Mona Pivniceru, criticată de CE

Comisia Europeană a confirmat pentru gândul că secretarul general al CE, Catherine Day, a transmis ministrului Justiției o scrisoare în care critică procedura de nominalizare a noului procuror general și a viitorului șef al DNA. În scrisoare, CE spune că ministerul nu a luat în considerare toate recomandările CE pentru derularea procedurii de nominalizare a procurorului general. „Din păcate, puține sau chiar niciuna din aceste recomandări s-au reflectat în procedura anunțată de dumneavoastră”, se menționează în scrisoare trimisă Monei Pivniceru. De asemenea, CE mai spune în scrisoare că solicită o procedură transparentă și publicarea unor criterii clare, în baza cărora Pivniceru va alege procurorul general și șeful DNA.