Lista integrală a celor 25 DE COPII DISPĂRUȚI pentru care Guvernul ar trebui „să depună toate eforturile” și „celulele de criză” pentru a fi găsiți
La 15 ani, Iulia Cristina Ionescu este o fată care nu are timp liber. Învață de 10 pe linie, medie cu care a intrat la prestigiosul Colegiu Național „Sfântul Sava” în 2013. Învățătura este principala ei preocupare încă din școala generală. O face pentru că așa îi place, nu o forțează nimeni, povestește tatăl ei, Daniel Ionescu, pentru gândul. Ziua la școală, seara acasă, sâmbăta la olimpiade, duminica la activități școlare și la biserică împreună cu bunica ei. Asta e, în mod grosier, viața Iuliei. Nu e bisericoasă din cale-afară, spun părinții, însă la vârsta ei fragedă, are deja un duhovnic căruia i-a spus de mai multe ori că vrea să meargă la mănăstire.
Miercuri, la ora 12, Iulia Cristina Ionescu a dispărut pe drumul către liceul unde învață, „Sfântul Sava”. „Nu este naivă, dar un copil de genul ăsta e foarte ușor de prostit”, spune tatăl Daniel Ionescu, director administrativ într-o companie multinațională. Ultima întâlnire dintre Iulia și tatăl ei, care este divorțat de mama fetei, a avut loc sâmbăta trecută. S-au plimbat prin mall, Iulia a băut un suc de portocale și și-a cumpărat cartea „Ciocoii vechi și noi”, de Nicolae Filimon. Îi trebuia la școală.
CITEȘTE AICI COMUNICATUL MAI PRIVIND DISPOZIȚIILE DATE DE VICEPREMIERUL OPREA
Privită din depărtare, fără să o cunoști personal, Iulia Ionescu pare genul de copil care deși trăiește împărțită între doi părinți divorțați de 6 ani, locuind cu mama ei, are de toate și își ține viața în frâu cu ambele mâini, poate un pic prea strâns pentru vârsta ei – cu rezultate foarte bune la învățătură, fără derapaje sociale, fără cluburi sau baruri, cu vizite regulate la biserică. Pe de altă parte, diriginta ei de la liceu spune că nu prea are prieteni și că nu este genul de fată expansivă, care să vorbească prea mult despre viața ei. Sâmbătă, Iulia ar fi trebuit să participe la o etapă a olimpiadei de fizică.
„Pare un copil neînțeles. Copiii asta caută, înțelegere și acceptare”, spune Daniela Gheorghe, specialistă în psihologia copiilor. De cele mai multe ori, când nu găsesc înțelegere nicăieri în jur, intră în depresie și ajung să îți găsească diverse salvări. Una dintre ele, mai rară, este credința în Dumnezeu, însă este vorba de o relație de credință prost-înțeleasă, tocmai pentru că se bazează pe disperarea depresiei, mai spune psihologul, care crede că preoții ar trebui să le explice cu mare atenție copiilor de acest fel ce înseamnă credința, nu să îi încurajeze în căutarea unei vieți monahale.
Poliția verifică persoanele cu care Iulia a vorbit la telefon în ultimele 10 zile. Ea ar fi lăsat un bilet că pleacă la mănăstire
Miercuri, 12 februarie, în jurul orelor 12, Iulia s-a despărțit de mama sa la stația de metrou Eroilor, ea plecând cu alt mijloc de transport în comun, spre liceul „Sfântul Sava”, la ore. „Ea are o înțelegere cu mama ei, când ajunge în clasă să îi dea un sms sau să o sune, ca să știe că a ajuns la școală. Acest lucru nu s-a întâmplat. La pauză, maică-sa a sunat-o ea. Telefonul era închis„, povestește Daniel Ionescu cum a început totul. După căutări pe cont propriu, părinții Iuliei au mers a doua zi la Poliție și au dat-o dispărută.
Vineri, polițiștii Capitalei au apelat la sprijinul populației, publicând fotografia Iuliei și semnalmentele ei: „înălțime 1,67 m, greutate 50 kg, față ovală, ten de culoare deschisă, ochi verzi, păr șaten închis lung și drept, bărbie rotundă. La data dispariției era îmbrăcată cu pantaloni negri, cămașă albă, pulover mov, scurtă neagră cu nasturi aurii și ghete negre”. Fără să fie un caz de dispariție ieșit din comun, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat înființarea unei celule de criză la nivelul Poliției Capitalei, la care să fie cooptați și specialiști ai serviciului secret al Internelor, DIPI (fostul „Doi și-un sfert”).
Anchetatorii au stabilit până acum că miercuri seara, Iulia și-ar fi vândut telefonul Iphone 5 și un lănțișor de aur unei persoane din sectorul 1, care le-a vândut mai departe. Prima pistă, aceea că s-a refugiat la preotul ei duhovnic s-a dovedit falsă, după ce părintele Visarion Alexa, de la biserica „Sfântul Nicolae”, a fost audiat de polițiști. Organizația „Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual”, care colaborează cu Poliția în astfel de cazuri, a distribuit pliante în județele Suceava, Iași și Neamț, unde se află cele mai renumite mănăstiri din țară, la solicitarea anchetatorilor, care nu au abandonat acest fir, după ce Iulia Ionescu ar fi lăsat părinților un bilet în care anunță că pleacă la o mănăstire.
„Nu ar fi primul caz de copil care să fie găsit la mănăstire, dar totuși nu sunt multe astfel de cazuri”, explică pentru gândul Andreea Adam, cea care coordonează căutarea din partea ong-ului respectiv.
Cu toate acestea, părinții Iuliei resping cu tărie această ipoteză cu plecatul la mănăstire și spun, într-un comunicat adresat presei, că dacă Iulia ar fi plecat într-adevăr la o mănăstire, ea ar fi fost găsită de miercuri până acum. „Nu te poți ascunde la mănăstire”, spun ei.
Polițiștii verifică de asemenea persoanele cu care Iulia a vorbit la telefon în ultimele 10 zile dinaintea dispariției.
„Părinte, mie mi-ar plăcea să mă rog la mănăstire”
„I-aș mulțumi bunului Dumnezeu să o găsească la o mănăstire. Dar mie mi se pare că se merge pe ipoteza asta în care stăm liniștiți. Poate a fost ademenită, nu știu, avea și acel Iphone… Ce să crezi, când e vorba despre un copil eminent, care are numai 10, care nu merge în cluburi și baruri?”, se teme tatăl fetei de ce poate fi mai rău.
Iulia nu este din cale-afară de credincioasă, spune Daniel Ionescu, în ciuda faptului că la vârsta ei, de doar 15 ani, avea deja de ceva timp un preot duhovnic, căruia i se confesa. „Duminica se ducea cu bunica ei la biserică. Este credincioasă, vrea să viziteze mănăstiri. Discuta cu preotul de acolo, îi spunea ‘părinte, mie mi-ar plăcea să mă rog la mănăstire”. Da, foarte frumos, dar de aici până să zici că a fugit la mănăstire…„, nu crede tatăl în această ipoteză.
Totuși, Iulia a mai avut un episod în trecut, în care a spus că vrea să plece la mănăstire. „A vorbit cu părintele aceleași lucruri, dar nu a plecat, nu și-a făcut vreun bagaj”, spune Daniel Ionescu, pentru gândul.
În loc de timp liber, olimpiade. „Așa e ea, un copil silitor. Mă rugam eu de ea, nu te mai duce la toate”
„Ultima oară am fost amândoi la mall, sâmbătă. Am stat la Diverta, ea și-a cumpărat ‘Ciocoii vechi și noi”, avea nevoie la școală. A băut un suc de portocale, era foarte grijulie cu chestiile astea. Ne-am plimbat, am vorbit, am glumit”, își amintește Daniel Ionescu cum și-a petrecut ultima oară timpul cu fiica sa, înainte să înceapă toată nebunia dispariției.
Deși soții Ionescu sunt divorțați de 6 ani, iar Iulia locuiește cu mama ei, tatăl spune că relațiile dintre ei au rămas ca într-o familie normală: „Mergem împreună în excursii, în vacanțe, și în țară, și afară. Sâmbăta ieșim împreună”.
Totuși, Iulia nu este ca cei mai mulți adolescenți de vârsta ei. Și în timpul liber, ea se dedică învățăturii.
„Ea din generală a fost așa, o face cu ușurință. Așa a fost ea, un copil silitor. Nu stă zeci de ore să tocească, nu e presiune pe ea, de genul stai și învață că dacă nu îți dau una peste bot. Aș înțelege atunci să-și ia lumea în cap. Dar nu e cazul, mă rog eu de ea și îi spun nu te mai duce la toate olimpiadele. În clasa a opta, ea a cerut să facă meditații, ca să se simtă mai pregătită”, spune tatăl Iuliei.
De altfel, Iulia nu prea știe ce e acela timp liber, din ce povestește tatăl ei: „Timpul ei liber este foarte puțin. La 12-13 se duce la școală, seara după 7 vine acasă, mănâncă și mai citește câte ceva. Sâmbetele se duce la olimpiade la fizică, matematică, chimie. Duminica se mai duce la tot felul de activități pe la școală, a mai ieșit cu prietenii pe la McDonald”s, a mai mers cu maică-sa la teatru”.
Iulia nu umbla cu băieții și nu avea un prieten sau un băiat de care să se simtă mai apropiată, mai spune tatăl ei. „Poate că dacă avea un prieten, ar fi fost mai simplu. O ținea dragostea o săptămână, dar măcar știam de unde să o luăm„, elimină Daniel Ionescu și ipoteza că Iulia a fugit cu un băiat pe care îl iubește.
„Un copil de genul ăsta e foarte ușor de prostit, mai ales de persoane specializate în asta”
Tatăl Iuliei mai spune că fata sa nu a dat niciodată semne că vrea să fugă și se teme de ce e mai rău: că Iulia a fost ademenită sau păcălită în vreun fel.
„Ea nu avea comportamente de genul ‘nu vă mai suport, vreau să plec”. Dar un copil de genul ăsta este foarte ușor de prostit, mai ales de persoane specializate în asta. Iulia nu era o naivă, noi am mai avut discuții de genul ăsta, în care îi spuneam: dacă tu te duci cu doi băieți într-un bloc, la o petrecere, ce crezi că se poate întâmpla acolo? Tată, știu ce se poate întâmpla, îmi zicea. Nu este naivă, dar știți cum se zice, nu ești prost până îți găsești omul care să te prostească„, mai povestește Daniel Ionescu.
Psiholog: „În depresie severă, se ajunge des la relația cu Dumnezeu, dar e o relație prost înțeleasă”
Daniela Gheorghe, psiholog specializat în cazuistica copiilor și adolescenților, spune că cea mai mare problemă a adolescenților din ziua de astăzi este găsirea unei identități și regăsirea de sine. „Tinerii își găsesc foarte greu locul, pentru că au foarte multe influențe care sunt foarte puternice. Peste 50% dintre copii spun că modelul lor este familia, însă restul sunt influențați foarte puternic de anturaj și de mass media”, explică Daniela Gheorghe, pentru gândul.
În același timp, părinții țin din ce în ce mai greu pasul cu evoluția copiilor, care are loc foarte rapid. La asta se adaugă mediul stresant în care trăiesc atât părinții, care nu mai au timp de copiii lor, cât și copiii înșiși, la școală, unde trebuie să fie acceptați în diverse grupuri. Din această cauză, dacă un copil ajunge în situația să nu aibă cu cine să stea de vorbă și să povestească, poate recurge la gesturi extreme, spune psihologul. Iar în ziua de azi, copiii acționează fără să stea prea mult pe gânduri.
„În generațiile noastre, primul gând când ne certam cu părinții era lasă că plec eu de acasă, le arăt eu lor. Voiam să le atragem atenția. Noi, generațiile mai vechi, doar amenințam, dar copiii aceștia chiar o fac. De la amenințări la acțiunea în sine este un mic pas. Și spre deosebire de alte vremuri, acum ei ies într-o societate mult mai rea, mult mai agresivă”, explică psihologul Daniela Gheorghe.
Dispariția Iuliei Ionescu, o adolescentă care aparent duce o viață tihnită, chiar dacă înclinată puternic spre muncă și ignorând prietenii și distracțiile, este privită de psiholog drept un caz de „copil neînțeles”, care cel mai probabil a găsit refugiu în relația cu Dumnezeu.
„Când vezi că nu te înțelege nimeni, îți cauți surse și resurse. Când ai eliminat câteva, îți dai seama că Dumnezeu te poate ajuta. În depresie severă, se ajunge des la relația cu Dumnezeu, dar este o relație prost înțeleasă. Duhovnicul te poate ajuta, te poate îndruma. Păstrând tradiția bisericii ortodoxe, eu cred că preoții ar trebui să fie atenți cu unele aspecte: poți sfătui un copil să se reculeagă la mănăstire, dar totuși ar trebui să vorbești cu familia. Dispariția Iuliei este un semnal pentru părinți și pentru profesori: copiii trebuie ascultați, indiferent ce-ar fi, chiar dacă verifici după aceea că e adevărat sau nu, dar copiii trebuie ascultați”, mai spune Daniela Gheorghe.
Patriarhia Română a emis astăzi un punct de vedere, prin părintele Constantin Stoica, care a explicat că intrarea în monahism nu se poate face înainte de 18 ani și că dacă un minor cere găzduire la o mănăstire, acesta va fi ajutat, dar conducerea bisericii va sesiza organismele abilitate, nefiind permisă nici găzduirea minorilor fără părinți în aceste lăcașuri.
Iulia Ionescu, al 25-lea copil dispărut în baza de cazuri urgente a Poliției
Anual, în România dispar peste 3.000 de copii, majoritatea fiind găsiți în mai puțin de trei săptămâni. Mai mult de 95% din cazurile de dispariție a copiilor sunt plecări voluntare: copiii pleacă singuri fie de acasă, fie din centrele de protecție a minorilor. Vârsta Iuliei Ionescu, 15 ani, este cea mai vulnerabilă la acest fenomen, explică Gabriel Coman, directoarea Centrului Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual. Nu întotdeauna cazurile de dispariție au loc în medii sărace sau din familii disfuncționale. „Sunt cazuri care par ok, dar fără să intri în profunzime, nu poți să cunoști legăturile emoționale între părinți și copii. Nu înseamnă că trebuie să dăm vina neapărat pe părinți. Foarte mulți își doresc să-și crească bine copilul, dar nu știu cum. E și asta o meserie care se învață„, spune Gabriela Coman, pentru gândul.
În prezent, Poliția Română caută 25 de copii dispăruți la nivel național, printre care și Iulia Ionescu.
În perioada mai 2012 – mai 2013, au fost dați dispăruți 3.235 de copii, conform datelor Poliției Române, puse la dispoziția organizației „Salvați Copiii”. În aceeași perioadă, au fost găsiți 3.229 de copii, doar 6 cazuri rămânând nerezolvate.
Conform statisticilor Centrului Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual, 15% dintre copii dispăruți sunt găsiți în mai puțin de 48 de ore, 26% dintre ei sunt găsiți în mai puțin de o săptămână, iar 13% sunt găsiți în mai puțin de 2-3 săptămâni. 3% dintre copiii dispăruți nu sunt găsiți.
Copiii cu vârste între 12-15 ani reprezintă cea mai mare parte dintre cei dispăruți, 56%. Urmează categoria de vârstă 16-17 ani, cu 27%.
După cauzele dispariției, 38% dintre copii dispar pentru vagabondaj, 17% pentru o relație de concubinaj, 13% din cauza unor neînțelegeri, iar 5% pleacă pentru a munci sezonier.
„Mulți provin din familii dezorganizate sau sărace. Dar sunt și familii care se ocupă bine de copii, doar că ei nu se simt bine. Copilul nu este înțeles, nu este ascultat. Sunt părinți care își închipuie că dacă copilul stă cuminte în fața calculatorului, totul este ok. Mai sunt și copii care cred că ei le știu pe toate și le pot face pe toate”, explică Gabriela Coman, directoarea Centrului Român pentru Copii Dispăruți.
Lista celor 25 copii dispăruți, căutați de Poliția Română
• Iulia Cristina Ionescu, 15 ani, București. LA 12.02.2014 A PLECAT DE LA DOMICILIU ȘI NU A MAI REVENIT.
• Denisa Mihaela Pintilie, 13 ani, Piatra Neamț. ÎN DATA DE 08.01.2014 A PLECAT ÎN MOD VOLUNTAR DE LA DOMICILIU ȘI NU A MAI REVENIT PÂNĂ ÎN PREZENT. MINORA SE AFLĂ ÎN PLASAMENT DIN ANUL 2002.
• Andreea Mihaela Răileanu, 15 ani, Iași. LA DATA DE 20.09.2013 A PLECAT DIN CENTRUL DE PRIMIRE IAȘI ȘI NU A MAI REVENIT.
• Victoria Anghel, 17 ani, București. LA 04.10.2013 A PLECAT ÎN MOD VOLUNTAR DIN CENTRUL PINOCHIO ȘI NU A MAI REVENIT. ARE NUMEROASE PLECĂRI VOLUNTARE. ESTE CONSUMATOARE DE SUBSTANȚE TOXICE.
• Radu Constantin Florea, 14 ani, București. LA 04.09.2013, ORELE 15.00, A FUGIT DIN CSS SF. NICOLAE ȘI NU A MAI REVENIT.
• Ștefania Denisa Lăutaru, 14 ani, Plopii Slăvitești, jud. Teleorman. LA 13.04.2013 A PLECAT ÎN MOD VOLUNTAR DE LA DOMICILIU ȘI NU A MAI REVENIT.
• Gabriel Carlo Cincă, 17 ani, București, ultimul domiciliu Silivașu de Câmpie, Bistrița Năsăud. LA 13.02.2012 A PLECAT DE LA DOMICILIU ȘI NU A MAI REVENIT.
• Simona Nicoleta Nădășan, 11 ani, Reghin, jud. Mureș. LA 04.07.2011 A PLECAT DE LA DOMICILIU ȘI NU A MAI REVENIT.
• Ana Maria Ciobotaru, 11 ani, Giurgiu, căminul de nefamiliști zona Istru. LA 14.06.2011, ORELE 12.00, A PLECAT DE LA DOMICILIUL BUNICII SALE SĂ CUMPERE O ÎNGHEȚATĂ ȘI NU A MAI REVENIT.
• Burcsa Csaba, 12 ani, Târgu Mureș, ultima oară domiciliat în Mohu, jud. Sibiu. LA 16.04.2004, ORELE 12.30 A DISPĂRUT DE LA DOMICILIUL DIN MOHU JUD. SIBIU.
• Andreea Arhip, 12 ani, Târgu Neamț, născută în Germania. LA 08.12.2006, ORELE 8.30, A DISPĂRUT DIN BUHUȘI.
• Elvira Loredana Ghioca, 16 ani, Berbești, jud. Vâlcea. LA 21.02.2007 A DISPĂRUT DIN PARCUL ORAȘULUI BERBEȘTI, JUD. VÂLCEA. ERA ÎMBRĂCATĂ CU PANTALONI DE CULOARE ROȘIE CU DUNGĂ NEAGRĂ, PULOVĂR ÎN ROMBURI DE CULORI, ÎN PICIOARE PURTA SANDALE.
• Kassandra Ungureanu, 17 ani, Galați. LA 11.05.1999 A FOST LĂSATĂ DE MAMA EI, LA CERȘIT, ÎN FAȚA MAGAZINULUI MODERN DIN GALAȚI, ÎMPREUNĂ CU O ALTĂ MINORĂ. ERA ÎMBRĂCATĂ CU O SCURTĂ DIN TERCOT DE CULOARE NEAGRĂ, CU CAPSE, PANTALONI LUNGI CULORI MULTIPLE, CĂCIULIȚĂ DE CULOARE ALBASTRĂ DIN MĂTASE CU DANTELĂ PE MARGINI, ADIDAȘI ALBI CU ȘIRET.
• Nicu Eduard Sbenghea, 15 ani, Timișoara. LA 17.07.2002, ÎN TIMP CE SE JUCA ÎN FAȚA BLOCULUI A DISPĂRUT ÎN ÎMPREJURĂRI NECUNOSCUTE. ERA ÎMBRĂCAT ÎN TRICOU ALB CU MÂNECI SCURTE CU DESEN IMPRIMAT PE PIEPT, PANTALONI SCURȚI, PAPUCI CU DESEN POKEMON.
• Andreea Simona Simon, 17 ani, Miercurea Ciuc. LA 15.12.2005 A DISPĂRUT DE LA DOMICILIUL DIN MIERCUREA CIUC, UNDE STĂ FĂRĂ FORME LEGALE. S-A STABILIT CĂ MINORA FUSESE LA CUMPĂRĂTURI, LA MAGAZINUL DIN APROPIEREA LOCUINȚEI. LA PLECARE AVEA LA EA 100 RON DAȚI DE CĂTRE TATĂL SĂU. LA DATA DISPARIȚIEI ERA ÎMBRĂCATĂ CU O GEACĂ DE IARNĂ, PÂNĂ ÎN TALIE, DE CULOARE CREM ÎNCHIS, PREVĂZUTĂ ÎN LATERAL, PE MÂNECI, CU O BANDĂ DE CULOARE ROȘIE, PANTALONI DE TRENING DE CULOARE ROȘIE CU DUNGI ALBASTRE ÎN LATERAL, GHETE DE CULOARE MARO, CAPUL DESCOPERIT, AVÂND ASUPRA EI LA DATA DISPARIȚIEI O PLASĂ DIN MATERIAL TEXTIL DE CULOARE MARO ÎNCHIS.
• Paul Mihai Lungu, 7 ani, Drăgănești Olt, județul Olt. LA 01.04.2013 A CAZUT IN RAUL OLTET.
• Nicolae Alexandru Chirilă, 12 ani, Oancea, jud. Galați. LA 08.06.2007 A CAZUT CU BICICLETA IN RAUL PRUT SI S-A INECAT. TRUPUL NU I-A FOST INCA GASIT.
• Iuliana Paula Harda, 10 ani, Teceu Mic, jud. Maramureș. LA DATA DE 18.05.2007 IN JURUL OREI 19, IN TIMP CE SE AFLA LA JOACA IN PARCUL Gradina Morii(ce se afla pe malul drept al raului Iza) DI MUN. SIGHETU MARMATIEI A DISPARUT SI PANA IN PREZENT NU A FOST GASIT.ERA IMBRACAT CU UN TRICOU DE CULOARE ALBASTRU CU GALBEN, PANTALONI DIN MATERIAL TEXTIL DE CULOARE ALBASTRA CU MOTIVE FLORALE DE CULOARE ALBA, PANTOFI DIN PIELE INTOARSA DE CULOARE MARO, PE CAP O CORDELUTA DIN MATERIAL PLASTIC DE CULOARE VERDE.
• Dana Daniela Baciună, 13 ani, Reșița. La data de 14.04.2006, a disparut de pe raza Mun. Resita. Exista date ca aceasta a cazut in raul Barzava, care avea un debit mare si a fost luata de curenti, pana in prezent aceasta nefiind gasita. La data disparitiei purta pantaloni 3/4 de culoare rosie, maiou de culoare alba, slapi de culoare deschisa.
• Tudorel Zama, 13 ani, Frecăței, jud. Brăila. LA DATA DE 31.03.2007 A CAZUT ACCIDENTAL DE PE UN BAC PLUTITOR CARE TRAVERSA FLUVIUL DUNARERA INTRE LOCALITATILE AGAUA, JUD.BRAILA SI GARLICIU,JUD.CONSTANTA.
• Adrian Dumitru Stoica, 12 ani, Vidra, jud. Ilfov. LA 21.02.2007 A PLECAT CU TATAL SAU LA PESCUIT PE RAUL SABAT CE CURGE PRIN PADUREA SINTESTI. EXISTA SUSPICIUNI CA ACESTA S-A INECAT IN RAU, CAND TATAL SAU A PLECAT DE LANGA EL SA CAUTE UN BUSTEAN. ERA IMBRACAT CU O SALOPETA DE BLUGI DE CULOARE ALBASTRA, PULOVER ALBASTRU, CIZME DIN CAUCIUC, CACIULA DE CULOARE ROSIE.
• Bianca Ramona Marincat, 15 ani, Vișeu de Sus, jud. Maramureș. LA 01.06.2006 INTRE ORELE 18.00 – 18.15 A PARASIT DOMICILIUL PLECAND LA PRIETENA SA DIN STR. PESTILOR NR. 9 UNDE A STAT PANA IN JURUL ORELOR 19.00 CAND A PORNIT SPRE CASA. PENTRU A AJUNGE ACASA MINORA TREBUIA SA TREACA PESTE PARAUL VALEA PESTILOR PE UN POD IMPROVIZAT, DIN MATERIAL LEMNOS. PURTA TRENING ROSU, CU 2 LINII LATERALE ALBE, INCALTAMINTE DE CULOARE MOV.
• Vasile Gheorghiu, 13 ani, Ceahlău, jud. Suceava. LA 04.04.2006 A DISPARUT DE LA DOMICILIU. DATORITA FAPTULUI CA SE JUCA CU MINGEA SI CU ALTI COPII PE MALUL BISTRITEI, ESTE POSIBIL SA FI CAZUT IN APA. – ERA IMBRACAT CU PANTALONI RAIATI, VESTA DIN FAS ROSIE, PULOVER VISINIU, CIZME DIN CAUCIUC ALBASTRU, FES MARON.
• Eusebiu Marian Arpi Boloacă, 17 ani, Perceni, jud. Prahova. LA 19.07.1999, MINORUL SI-A INSOTIT UNCHII PE PRUNDUL PARAULUI DAMBU DIN VECINATATEA COM. BERCENI, PT A ADUNA FIER VECHI. IN JURUL ORELEOR 11.00 A FOST LASAT NESUPRAVEGHEAT, DORMIND PE MALUL RAULUI, DE UNDE A DISPARUT. IN JURUL ORELOR 12.00, O TANARA DIN CORLATESTI, IN TIMP CE TRAVERSA UN POD PESTE DAMBU, A OBSERVAT CORPUL UNUI COPIL IN APA. SATENII AU CAUTAT COPILUL DAR FARA REZULTAT. ERA IMBRACAT IN BLUZA VERDE FARA MANECI, PANTALONI SCURTI TIP BERMUDE DE CULOARE VERDE.
• Mircea Alexandru Mirică, 15 ani, Cugir, jud. Alba. LA 08.04.2005 SE JUCA PE MALUL RAULUI AMPOI IMPREUNA CU ALTI COPII, IAR INTR-UN MOMENT DE NEATENTIE A CAZUT IN APA.