Prima pagină » Știri » Lista neagră a Fiscului. Care sunt firmele cu cele mai mari datorii la stat

Lista neagră a Fiscului. Care sunt firmele cu cele mai mari datorii la stat

Lista neagră a Fiscului. Care sunt firmele cu cele mai mari datorii la stat
Primele liste cu 2.672 contribuabili mari și mijlocii care au restanțe fiscale au fost publicate marți de ANAF, în timp ce numele debitorilor mici, contribuabili, instituții publice, persoanele fizice cu restanțe mai mari de 1.500 lei vor fi făcute publice zilele următoare.

De asemnea, lista cu persoanele fizice cu obligații fiscale restante rezultate și din activități economice independente sau profesii libere, cu restanțe mai mari de 10.000 lei, va fi făcută publică zilele următoare. Listele pot fi accesate la adresa https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat.

Din totalul numelor publicate marți, 186 sunt mari contribuabili, cu restanțe mai mari de 100.000 lei, care înregistrează obligații fiscale totale de 2,6 miliarde de lei. Din datoria totală, 1,92 miliarde de lei sunt obligații de plată principale și 684 milioane de lei obligații accesorii. Din total, 417 milioane de lei reprezintă obligații de plată contestate.

Restul de 2.486 de contribuabili mijlocii, cu restanțe mai mari de 50.000 lei, au obligații fiscale restante în cuantum total de 3,8 miliarde de lei, din care obligații de plată principale în sumă de 2,85 miliarde de lei și obligații fiscale accesorii în sumă de 950 milioane de lei. Din total, suma de 316 milioane de lei reprezintă obligații de plată contestate.

„Deoarece în săptămâna 25-29.04.2016 a crescut foarte mult numărul contribuabililor care au decis să își stingă datoriile, sau să își clarifice situația fiscală, și pentru a asigura publicarea unor informații cât mai corecte, în zilele imediat următoare va fi publicată lista debitorilor mici contribuabili, instituții publice, persoane fizice cu obligații fiscale restante rezultate și din activități economice independente sau profesii libere, cu restanțe mai mari de 10.000 lei și persoane fizice cu restanțe mai mari de 1.500 lei”, a anunțat ANAF.

Sunt exceptate de la publicare obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, cele a căror executare este suspendată și cele care au termene de plată stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Portalul pe care sunt publicate listele are la bază modele similare din Statele Unite ale Americii și din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Citește și