Redăm integral lista cu cele 12 soluții pe care sindicatele din penitenciare i-au transmis-o public lui Toader:
„1. Coordonare – Dacă ministrul justiției nu poate sau nu dorește să se ocupe direct de problemele din penitenciare solicităm delegarea atribuțiilor de coordonare a penitenciarelor către un secretar de stat. Volumul de activitate și problemele specifice gestionarii celor 27.000 de deținuți nu permit decizii la fără frecvență sau între întâlniri cu ambasadori și deplasări în străinătate.
2. Comunicare – Situația iminentă de blocare a activității din penitenciare se datorează, în principal, lipsei de comunicare și a interdicției puse de către ministrul justiției pentru reprezentanții administrației penitenciarelor de a rezolva anumite probleme prin relaționarea directă cu alte instituții. Solicităm ministrului justiției ca dialogul pe tema problemelor din penitenciare să nu fie doar o operațiune conjuncturală de relație cu mass-media sub amenințarea protestelor.
3. Management – Datorită valului de pensionări și în contextul unei politici de resurse umane constrânse de restricții bugetare și decizii politice bizare, managementul instituțiilor penitenciare este serios afectat din perspectiva abuzului de instituția împuternicirii, dar și a utilizării unor proceduri de selecție criticabile. Solicităm ministrului justiției să dispună modificarea procedurilor concurs și urgentarea ocupării funcțiilor vacante de management superior din sistemul penitenciar.
4. Investiții – Oricâte măsuri care presupun beneficii pentru deținuți s-ar pune în aplicare, singura soluție reală pentru îmbunătățirea condițiilor precare din penitenciare – de muncă și de detenție – este punerea în aplicare a unui plan de investiții în instituțiile penitenciare, mai ales că acesta există deja și este aprobat în Guvern (Memorandum | Anexa I | Anexa II | Anexa III). Solicităm ministrului justiției să pună în aplicare obligațiile asumate de către Guvernul României.
5. Resurse financiare – În pofida interesului declarat al unor politicieni pentru situația din penitenciare, acestea sunt în continuare cronic subfinanțate. Mai mult, Guvernul a redus în 2017 bugetul penitenciarelor cu 127 de milioane lei, și urmează – conform Ministerului Finanțelor Publice – o nouă reducere de 57 de milioane lei. Drept urmare, nu sunt bani pentru investiții, nu sunt bani pentru plata facturilor și nici măcar pentru salarii până la sfârșitul anului. Solicităm ministrului justiției să îndeplinească urgent formalitățile necesare pentru suplimentarea bugetului, astfel încât să fie asigurat necesarul pentru investiții, reparații curente, plata facturilor și salarii.
6. Resurse umane – În ultimii 2 ani, 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar, doar 61% din funcțiile necesare bunei funcționări a penitenciarelor sunt ocupate și sunt înregistrate peste 700.000 de ore supplimentare. Solicităm ministrului justiției să ceară Guvernului exceptarea sistemului administrației penitenciare de la ordonanța care blochează concursurile de ocupare a funcțiilor vacante din penitenciare. Sunt peste 3.000 de incidente grave în fiecare an în penitenciare, iar pentru a le preveni și gestiona este nevoie de personal.
7. Organizare – De mai bine de 8 ani, ștatele de funcții și organigramele penitenciarelor n-au mai fost modificate pentru a fi adaptate nevoilor operative. Solicităm ministrului justiției să asigure suplimentarea acestor ștate până la 20.041 de funcții, conform standardelor pentru activitățile din penitenciare pe fiecare sector în parte (pază, supraveghere, escortare, însoțire, transfer, educație, asistență psihosocială, medical, economic, administrativ, etc).
8. Legislatie – În Ministerul Justiției se întâmplă să fie uitate cu anii prin sertare proiecte de acte normative privind funcționarea sistemului penitenciar (eg. regulamente legate de executarea pedepselor sau acordarea unor drepturi). Această practică trebuie să înceteze. Solicităm ministrului justiției să dispună o verificare în acest sens și să repună pe circuitul de consultare – avizare – aprobare toate proiectele de acte normative.
9. Reprezentare – Datorită lipsei de implicare a ministrului justiției, interesele personalului din penitenciare nu sunt reprezentate la nivel de Guvern. Astfel, drepturile acestora sunt afectate, fiind destul de frecvente situațiile de discriminare față de alte categorii profesionale în pofida faptului că, de curând, Parlamentul a recunoscut prin lege că aceștia lucrează în condiții improprii. Solicităm ministrului justiției să apere și să promoveze drepturile și interesele personalului din penitenciare la nivelul Guvernului, dar și în relația cu alte instituții.
10. Salarizare – În contextul unor măsuri recente privind salariile și pensiile, punctual, solicităm ministrului justiției să promoveze în Guvern un act normativ prin care să fie acordată majorarea de până la 15% și pentru personalul din penitenciare. Celelalte categorii profesionale din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională au primit deja această majorare a salariului brut.
11. Pensionare – Pentru aceleași motive, cerem ministrului justiției să promoveze un proiect privind revizuirea ordonanței de urgență care reduce pensiile de serviciu începând cu 15 septembrie 2017, și solicităm reluarea demersurilor privind recuperarea drepturilor pierdute de către personalul civil din penitenciare (eg. grupa de muncă) prin modificarea fără o analiză de impact prealabilă a unor acte normative.
12. Statutul peronalului – Ministrul justiției a ignorat proiectul de modificare a statutului personalului din penitenciare în formă agreată cu organizațiile sindicale preferând sa promoveze un proiect care nu este acceptat nici de către sindicatele reprezentative din penitenciare și nici de către reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Solicităm ministrului justiției să retragă proiectul promovat pe ascuns și să dispună finalizarea și promovarea proiectului de act normativ elaborat prin dialog”.
În final, sindicatele îl acuză pe ministrul Justiției că „a demonstrat lipsă de interes și de implicare în a rezolva problemele din penitenciare” și îi solicită demisia.
„Ar fi un act firesc de responsabilitate din partea domnului Tudorel Toader pentru scurta perioadă de când acesta exercită dezastruos atribuțiile de coordonare a sistemului penitenciar”, precizează Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor”, se arată în cadrul aceluiași comunicat.
Mâine vor avea loc discuții între Tudorel Toader și sindicatele din penitenciare, la sediul ministerului. Săptămana trecută, Toader declara că, în ceea ce privește hotărârea pilot a CEDO referitoare la condițiile din penitenciare, foaia de parcurs va fi discutată cu liderii sindicatelor din ANP, la sediul Ministerului Justiției, și că se au în vedere stadiul construcției a două noi penitenciare; modernizarea / extinderea penitenciarelor existente și posibilitatea transformării unor foste unități militare, în unități penitenciare.