Lista Ponta-Băsescu pentru Justiție. Cine sunt oamenii propuși pentru Parchetul General, DNA și DIICOT

Publicat: 04/04/2013, 10:08
Actualizat: 06/08/2015, 23:44

Premierul Victor Ponta a transmis CSM, pe lângă numele Codruței Kovesi și Tiberiu Nițu, o listă cu alte patru nume de procurori pe care îi dorește în funcții de conducere din cadrul Parchetului General și DIICOT. Alina Bica, Bogdan Licu, Codruț Olaru sau Georgiana Hosu sunt numele procurorilor care ar urma să ocupe funcții de conducere la DIICOT și în Parchetul General.

Gândul vă prezintă profilul complet al procurorilor propuși de Victor Ponta și agreați de președintele Traian Băsescu.

Procuroarea Alina Bica a fost propusă de Ponta pentru a conduce DIICOT. Alina Bica a deținut funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției între 21 ianuarie 2009 până în 7 mai 2012, fiind detașată de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Sursa foto: Mediafax Foto

Alina Bica a fost secretar de stat în perioada mandatelor deținute la Ministerul Justiției de Cătălin Predoiu, care a reușit să obțină succesiv rapoarte pozitive privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, impus de Comisia Europeană.

După ce Guvernul condus de Răzvan Mihai Ungureanu a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură în luna mai, Alina Bica, procuror DIICOT, a fost numită consilier al procurorului șef al acestei direcții, Codruț Olaru.

Alina Bica a intrat în magistratură în 1996 la Parchetul Judecătoriei Sfântu-Gheorghe. În 2003 a avansat la Parchetul General iar din 2004 a activat în cadrul DIICOT.

Numele Alinei Bica apare în dosarul lui Sorin Blejnar. Alina Bica a fost interceptată în timp ce discuta cu fostul șef al ANAF despre diverse posturi din cadrul agenției. În declarația de avere Bica spune că deține un teren, un imobil și un credit de 56.000 euro.

Georgiana Elena Hosu este propusă pentru funcția de adjunct al DIICOT. În acest moment, Georgiana Hosu este șef de serviciu în cadrul DIICOT. În declarația de avere spune că deține două mașini, credite de 35.000 euro. Procuroarea Hosu a fost cea care l-a anchetat pe omul de afaceri israelian Sorin Shmuel Beraru, pentru fraudarea societății CICO cu 3,65 milioane de dolari.

În 2011, Georgiana Hosu a fost evidențiată de procurorul general Kovesi pentru merite deosebite. În 2005, Georgiana Hosu ar fi fost cercetată de Parchetul General pentru favorizarea infractorului, potrivit informațiilor din presă. În acest caz Georgiana Hosu a dispus neîceperea urmăririi penale față de afceristul Ștefan Riza care inițial fusese acuzat că a prejudiciat statul cu 8 milioane de dolari. Hosu nu a fost trimisă în judecată în acest dosar.

Tiberiu Nițu este propus pentru a doua oară pentru funcția de procuror general, el fiind respins de CSM și de președintele Băsescu în urma primei proceduri inițiate de fostul ministru Mona Pivniceru. Procurorii din CSM au argumentat că Nițu este slab pregătit, necunoscând prevederile din Noul Cod de Procedură Penală, iar proiectul său de management nu are o viziune clară asupra activității Parchetului. CSM a mai scris în decizia de respingere a candidaturii că acesta are un autocontrol scăzut, o rezistență scăzută la stres și irascibilitate.

Sursa foto: Mediafax Foto

A fost numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobroge. A deținut funcția de prim-adjunct al procurorului general al României între 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziție timp de zece luni.

Procurorul Nițu și-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, exercitând ulterior următoarele funcții: februarie 1999 – februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești; martie 2005 – iulie 2006 procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism; august 2006 – în prezent, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

În declarația de avere Nițu menționează că deține trei terenuri, trei imobile, două mașini și credite la bănci de aproape 200.000 euro. Nițu mai spune că soția sa este procuror la Ploiești.

Numărul 2 în Parchetul General a fost propus procurorul Bogdan Licu care acum este membru al plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, numit de guvernul Ponta în decembrie 2012. Licu a mai lucrat în 2005 în Guvernul Tăriceanu pentru Departamentul de Luptă Anti-Fraudă. A intrat în magistratură în 1996 la Parchetul Judecătoriei Sector 3. Între 2003 și 2005 a fost procuror șef al Secției Supraveghere a Urmăririi Penale la Parchetul Tribunalului București. În 2005 a activat câteva luni la DLAF în cadrul guvernului Tăriceanu. În 2006 a intrat în CSM unde a ocupat și poziția de vicepreședinte. Vezi aici CV-ul oficial

Sursa foto: Mediafax Foto

Numele procurorului Bogdan Licu este menționat în calitate de martor în dosarul „Curentul și motorul”. Acesta a dat o declarație în care evoca discuțiile purtate cu Marcel Sâmpetru și George Bălan, dar și cu Gelu Oltean de la DGIPI care îl priveau pe ofițerul de informații Mihail Vlad. Bogdan Licu a fost și consilierul Alinei Bica, membru revocat al CSM și fostă președintă a consiliului.

În declarația de avere Bogdan Licu susține că are patru terenuri, cinci imobile, două mașini. Procurorul mai spune că a împrumutat 325.000 euro de la o persoană fizică, Mircea Tudor. În declarația de avere mai menționează că soția sa lucrează la SRI ca pshiholog.

Tot la Parchetul General este propus ca adjunct Codruț Olaru actualul șef al DIICOT. Codruț Olaru conduce Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. În bilanțul de anul trecut, DIICOT arăta că a confiscat droguri în valoare de 15 milioane euro și că s-a remarcat în ultimul an prin destructurarea unor rețele de infractori. Unul dintre dosarele investigate de DIICOT este cel al fraudelor din sistemul bancar. În declarația de avere Olaru spune că deține două terenuri, două imobile, două mașini.

Sursa foto: Mediafax Foto

La DNA a fost propusă Laura Codruța Kovesi, fostul procuror general al României, funcție în care a fost învestită în 2006 și pe care a exercitat-o până pe 2 octormbrie 2012. Kovesi este singurul procuror general care a condus Parchetul General timp de două mandate. În ultimele rapoarte pe Justiție ale Comisiei Europene activitatea Parchetului General a fost lăudată.

Sursa foto: Mediafax Foto

Fostul procuror general s-a înscris în concursul organizat de Mona Pivniceru anul trecut, dar s-a retras. Ulterior, Kovesi a fost delegată la MAE, care, la rândul său, a admis solicitarea Ministerului Justiției de a o numi ministru-consilier, Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat nu susține nominalizarea fostului procuror general la DNA.

PNL și Crin Antonescu au avut luări de poziții adverse față de Kovesi în timpul referendumului de anul trecut. Liderul PNL a atacat-o pe Kovesi pe tema anchetelor penale legate de fraudele la referendum. Fostul ministrul PNL al apărării, Corneliu Dobrițoiu, a fost și cel care a făcut publică informația că Laura Codruța Kovesi a primit gradul de colonel deși nu făcuse stagiul militar. Kovesi a explicat atunci că a primit acest grad de la MApN pe când ministru era Gabriel Oprea, dar nu a fost înștiințată și nici nu a fost de acord cu acest grad militar.

Potrivit CV-ului oficial, Kovesi a început activitatea în magistratură la Parchetul Judecătoriei Sibiu în 1995. După cinci ani, în 2000, a devenit procuror șef al Biroului de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu. În 2006, a ajuns procuror șef al DIICOT Sibiu poziție de pe care a fost numită procuror general. În 2011, Kovesi a fost decorată de președintele Franței cu „Ordinul Național al Meritului”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună