Lista țărilor care s-au opus introducerii pe agenda JAI a aderării României la Schengen
Potrivit surselor citate, Franța a fost cea mai vehementă voce împotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderării României la spațiul Schengen. Aceleași surse susțin că partea română nu a insistat pentru discutarea problemei și a fost de acord cu amânarea discuțiilor, în condițiile în care un eventual vot negativ ar fi însemnat reluarea întregii proceduri de aderare.
De asemenea, sursele citate susțin că poziția României a fost convenită în urma unor discuții între președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta.
O decizie cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen urmează să fie amânată din nou, deoarece subiectul nu va fi introdus pe agenda reuniunii miniștrilor europeni de săptămâna aceasta, potrivit unor surse la curent cu situația, citate de postul bulgar național de radio (BNR).
Guvernul bulgar și-a exprimat în repetate rânduri speranța ca o aderare parțială la Schengen să fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) din perioada 8-9 octombrie.
Însă pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaților și controlul la frontiere. Extinderea zonei Schengen nu figurează pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanți ai președinției luxemburgheze a UE, citați de BNR, potrivit site-ului Novinite.com.