LISTA TORȚIONARILOR CARE TRĂIESC. Alexandru Vișinescu, unul dintre cei mai mari călăi ai României, va fi audiat de Parchetul General. EXCLUSIV
Procurorii Parchetului General îl vor audia marți, la ora 10:00, pe Alexandru Vișinescu, fostul comandant al închisorii politice de la Râmnicu Sărat. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc a depus o sesizare penală în care fostul torționar este acuzat de omor deosebit de grav.
Procurorii l-au audiat deja, săptămâna trecută, pe Valentin Cristea, singurului deținut politic în viață care a fost închis la Râmnicu Sărat și a fost martorul activității lui Alexandru Vișinescu.
Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a publicat, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, profilul complet al torționarului Alexandru Vișinescu. Printre victimele care i se impută lui Vișinescu este și fostul lider țărănist Ion Mihalache, care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandant, acum un pensionar fericit și liniștit.
Doar doi deținuți de la Râmnicu Sărat mai sunt în viață
Dintre miile de deținuți ai temniței comuniste de la Râmnicu Sărat, astăzi mai sunt în viață doar doi: Valentin Cristea, condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a divulgat informații secrete „Comitetului III de rezistență” din Câmpina, și Constantin Copoiu, un simplu condamnat de drept comun. Vecin de celulă cu regretații Corneliu Coposu, Ion Mihalache, Ion Diaconescu și Jenică Arnăutu, bătrânul Valentin Cristea își amintește cu claritate regimul de teroare al închisorii conduse de torționarul Alexandru Vișinescu. Bolnav și cu o pensie mică, Valentin Cristea a povestit într-un interviu pentru gândul cum erau tratați deținuții politici de la Râmnicu Sărat.
Cu ochii în lacrimi, Valentin Cristea a povestit pentru gândul cum a fost exterminat Jenică Arnăutu. „El suferea de ulcer și a cerut să nu i se mai pună sare în mâncare, dar conducerea penitenciarului a refuzat. A intrat în greva foamei. Asta era în 1959″, spune Valentin Cristea. După un anumit număr de zile de greva a foamei, comandatul Vișinescu a dispus ca Arnăutu să fie supus unui regim de alimentație forțată. „Veneau doi gardieni și un sanitar, îi băgau un furtun pe gât și îi dădeau un lichid nutritiv. După 40 de zile de greva foamei, a murit. A murit acolo lângă mine”, spune Valentin Cristea cu ochii în lacrimi.
„Oameni eram și noi”
După ce IICCMER a depus sesizarea la Parchet pe numele lui Vișinescu, gândul a vorbit din nou cu Valentin Cristea. „Toți cei care au comis acte de brutalitate împotriva semenilor lor, că oameni eram și noi, sigur că ar merita măcar o admonestare publică dacă nu o condamnare”, ne-a spus Cristea. Fără ranchiună sau ură față de fostul torționar, Valentin Cristea spune că justiția, procurorii și judecătorii trebuie să decidă soarta fostului comandant. „Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când am ieșit din închisoare. Eu nu sunt răzbunător. Soarta lui Vișinescu trebuie să fie decisă de societate. Sigur că acolo (la Râmnicu Sărat n.red) s-au comis abuzuri și cu Mihalache, și cu Arnăutu. A mai fost un caz, o persoană care își ispășise pedeapsa, dar nu i-au dat drumul. A declarat greva foamei și a murit acolo. Nu știu cine era pentru că nu aveam voie să știm”, a relatat Valentin Cristea.
Alexandru Vișinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 și până la desființarea închisorii, în 1963, fiind și ultimul comandant al închisorii în care a sfârșit, în urma torturilor, Ion Mihalache.
„Faptele lui Alexandru Vișinescu pot fi încadrate în infracțiunea de omor deosebit de grav, săvârșit prin cruzimi și asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a și b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.
Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vișinescu, juriștii IICCMER susțin că termenul de prescripție al infracțiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autoritățile comuniste au împiedicat cercetarea și trimiterea în judecată a torționarilor precum Alexandru Vișinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere pentru infracțiunile de omor deosebit de grav.