Prima pagină » Știri » Listele sponsorilor care au dat ISU București-Ilfov peste 900.000 de lei

Listele sponsorilor care au dat ISU București-Ilfov peste 900.000 de lei

Listele sponsorilor care au dat ISU București-Ilfov peste 900.000 de lei
Listele sponsorilor care au dat ISU București-Ilfov peste 900.000 de lei

În revista editată de ISU București-Ilfov, „Dealul Spirii”, care apare trimestrial, sunt enumerați sponsorii instituției. În doar trei numere, nr. 1 din 2012, nr. 8 și nr 9 din 2014, apar 61 de societăți comerciale și instituții. Printre acestea se numără mari centre comerciale, trusturi TV, bănci, hoteluri și firme de construcții.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții ISU București-Ilfov au precizat că, în perioada 2012 – 2014, instituția a primit sponsorizări în valoare de 909.876 de lei de la 13 firme, care nu au fost însă nominalizate.

Conform răspunsului transmis MEDIAFAX, sponsorizările au constat în autoturisme, bunuri de resort tehnic, echipamente transmisie video, bunuri de natură IT și bunuri de natură cazarmare.

Prezentăm lista completă cu firmele și instituțiile menționate în cele trei numere din revista „Dealul Spirii”:

Revista 1 din 2012

1. SC Pro Tv S.A
2. SC Bog”Art SRL
3. Unirea Shopping Center
4. SC Dragonul Roșu SA
5. Asociația Dedeman
6. SC Bricostore România
7. SC Asigurarea Românească ASIROM
8. SC Vienna Insurance Group SA
9. SC Niro Investment SA
10. Realitatea Tv
11. Romania TV

Revista 8 2014

1.Primăria Generală a Municipiului București
2. Fundația pentru Smurd
3. SC Strabag Srl
4. SC Apa Nova București SA
5. Concelex SRL
6. Euro Comact Art Srl
7. Romconsulting International System
8. SC Bog Art Srl
9. Coral Construct Srl
10. Argo-Rom Plastics SA
11. Băneasa Developments SRL
12. Raiffeisen Bank SA
13. SC CTDI SRL
14. Anchor Crup
15. Titan Shopping Center
16. Monorom Construct SRL
17. SC Profi Rom Food SRL
18. Euro Construct Trading ’98
19. Fortuna SA
20. Ro Naturstein SRL
21. Romtelerova SRL
22. Plaza Hotels SRL
23. Metal inox Import Export SRL
24. Avitech

Revista 9 din 2014

1.Primăria Generală a Municipiului București
2. Fundația pentru SMURD
3. SC Strabag SRL
4. SC Apa Nova București SA
5. Concelex SRL
6. Elcyrom Realty Developmenet
7. Sc Bog Art SRL
8. MHS Motors
9. SC INTERMED CONSULTING & Management SRL
10. SC Magheru Property Investment SRL
11. JT International (România) SRL
12. Euro Compact Art Srl
13. Sc Argo Rom Plastics SA
14. Titan Shopping Center SRL
15. SC Niro Investment SA
16. Med Life SA
17. SC International Bussines Center Modern SRL
18. Ro Naturstein SRL
19. Alistar Security
20. SC Banc Post SA
21. SC Kaufland România
22. Romconsulting Internationl System
23. Romtelerova
24. Conect Bussines Park
25. Victoria Invest
26. Raid Promotion SRL

 

Conform ISU București-Ilfov, din lista prezentată 19 firme au primit autorizații de la pompieri în perioada 2012-2014. Totodată, 13 firme au fost controlate și au primit 24 de sancțiuni contravenționale.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și inspectoratele din subordine au primit sponsorizări totale în bunuri de peste 2.024.000 de lei anul trecut, potrivit situației făcute publice pe site-ul instituției

Practica IGSU și a inspectoratelor din subordine de a primi sponsorizări inclusiv de la firme pe care trebuie să le controleze pentru a se asigura că respectă normele de siguranță la incendiu a fost dezbătută în public după incendiul din 30 octombrie de la clubul Colectiv din Capitală. Clubul funcționa fără aviz de la ISU București-Ilfov și nu fusese luat în evidență, deși angajați ai inspectoratului fuseseră în control la acest local.

În urma incendiului din clubul Colectiv, în care 63 de persoane și-au pierdut viața, ancheta procurorilor militari din Direcția Națională Anticorupție care i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu și Petrică George Matei, ofițerii de la ISU București-Ilfov ce au făcut controale în Colectiv, a relevat o practică a sponsorizărilor inspectoratelor pentru situații de urgență de către firmele controlate.

În opinia magistraților, „este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU (…) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparținând acestei instituții masiv sponsorizate și eventual sancționat drastic de aceștia”.

De asemenea, anchetatorii au arătat că există o „practică încetățenită ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlați, practică existentă la scară largă la diferite instituții de control”, care „nu poate să nu fie în atenția șefilor ierarhici ai celor doi inculpați la toate palierele, unii dintre aceștia susținând cu seninătate că nu au avut cunoștință de faptele celor doi, că nu au fost informați, (…) alții cerând note explicative”.

În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, vrea să schimbe modalitatea prin care se pot face donații sau sponsorizări în MAI, proiectul de ordin de ministru fiind în dezbatere publică din 24 decembrie 2015.

Principalele modificări propuse vizează transparentizarea contractelor de sponsorizare și publicarea acestora pe site-ul instituției, prin ordinul de ministru fiind reglementată și situațiile conflictelor de interes. În proiectul de ordin de ministru se arată că în situația în care donațiile afectează independența și imparțialitatea în luarea deciziilor ori îndeplinirea la timp și cu obiectivitate a îndatoririlor care revin personalului MAI, acestea nu pot fi acceptate.