În cea de-a 99-a zi a invaziei ruse în Ucraina, bombardamentele armatei ruse iau din nou amploare în regiunile din estul și sudul Ucrainei. O rachetă a forțelor ruse a lovit o infrastructură de transport din regiunea Lvov, două persoane fiind rănite. De asemenea, două persoane au murit în urma ataculului de artilerie de miercuri din orașul Nikolaiv, iar Ucraina anunță că va mai cumpăra din Polonia alte 60 de obuziere autopropulsate. Rusia a anunțat la rândul ei că a finalizat testele cu noua rachetă de croazieră Zircon, în timp ce Statele Unite au anunțat că vor oferi asistență militară în valoare de 700 de milioane de dolari Ucrainei.
UPDATE, ora 21:30 – VIDEO | Războiul rachetelor și al dronelor, pe frontul din Ucraina (DOCUMENTAR)
Forţele ruse încearcă să-şi extindă controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, folosind clasicele drone de recunoaştere şi înarmate, obuzierele, armele antitanc.
Riposta ucraineană se bazează pe rachetele portabile anti-tanc britanice sau pe versiunea americană puţin mai grea, Javelin, care se ghidează automat către ţinta lor după lansare, permiţând trăgătorului să se mişte rapid după tragere.
Astfel, armata ucraineană recunoaşte că aceste arme au fost eficiente în luptele din timpul primei faze a războiului din nord-vest şi la est de Kiev. Chiar și așa, utilitatea lor este mult mai mică în Donbas.
UPDATE, ora 20:30 – Difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la posturile de radio şi televiziune din Republica Moldova a fost interzisă prin lege
Republica Moldova a interzis prin lege difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la posturile de radio şi televiziune din această ţară. Legea a fost adoptată joi de Parlamentul vecinilor de peste Prut, în contextul în care tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat în urma izbucnirii conflictului din Ucraina.
În Republica Moldova este interzisă “transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră”, potrivit legii care privește securitatea informaţiei.
Actul normativ prevede, de asemenea, ca 50% dintre programele străine difuzate la televiziune să provină din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau din ţări care au semnat, la rândul lor, această convenţie europeană.
UPDATE, ora 19:41 – Kremlinul a avertizat că lucrurile vor evolua „într-o direcţie nefavorabilă” dacă dronele americane vor lovi ținte din Rusia
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, joi, că planurile Statelor Unite de a vinde drone MQ-1C Gray Eagle Ucrainei nu vor afecta operațiunile militare conduse de Rusia. Oficialul a avertizat că dacă aceste drone vor lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, lucrurile vor evolua „într-o direcţie nefavorabilă”.
În cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că „pomparea de arme (occidentale n.r) în Ucraina nu schimbă parametrii operaţiunii speciale. Scopurile sale vor fi realizate, dar acest lucru va aduce mai multă suferinţă Ucrainei”.
Întrebat despre posibilitatea ca teritoriul rus să fie vizat din Ucraina cu noile arme, Dmitri Peskov nu a oferit foarte multe detalii, însă a precizat că „acest lucru ar schimba situaţia într-o direcţie nefavorabilă”.
UPDATE, ora 19:40 – Raport clasificat al serviciilor secrete americane: Putin a fost tratat pentru „cancer avansat” în aprilie
Starea de sănătate a liderului de la Kremlin este un subiect de discuție intensă în cadrul administrației Biden, după ce comunitatea serviciilor de informații a prezentat la sfârșitul lunii mai cea de-a patra evaluare cuprinzătoare.
Raportul clasificat al SUA spune că Putin pare să fi reapărut, după ce a urmat un tratament în aprilie pentru cancer în stadiu avansat, au declarat pentru Newsweek trei lideri ai serviciilor de informații americane care au citit rapoartele.
Oficialii de rang înalt sunt îngrijorați de faptul că Putin este din ce în ce mai paranoic în ceea ce privește menținerea sa la putere, un statut care face ca în Ucraina să aibă un curs imprevizibil, însă perspectivele unui război nuclear par să fie puțin probabile.
UPDATE, ora 19:05 – Rusia recunoaște că un comandant al său a fost ucis în Ucraina, în timpul unei lupte în care ar fi fost implicat fiul unei deputate britanice
Rusia transmite că un comandant al trupelor sale a fost omorât într-o ciocnire în care a fost implicat și fiul unei deputate britanice. S-a întâmplat în timpul unei lupte împotriva forțelor pro-ucrainene din Donbas, potrivit Gărzii Naționale a Rusiei.
Potrivit BBC, se întâmplă rar ca Rusia să admită că trupele sale au suferit pierderi în Ucraina. Rusia transmite că în această luptă a fost implicat și Ben Grant, fiul deputatei conservatoare britanice Helen Grant.
UPDATE, ora 19:00 – VIDEO | Tehnologie „Himars”, trimisă de americani în Ucraina (DOCUMENTAR)
Statele Unite le vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate care le vor permite să lovească cu mai multă precizie țintele-cheie de pe câmpul de luptă. Acesta a fost mesajul președintelui american Joe Biden, publicat în The New York Times.
El susține că „obiectivul Americii este simplu: Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă cu mijloacele de a descuraja și a se apăra de orice agresiune suplimentară”.
Joe Biden a subliniat că SUA nu caută un război între NATO și Rusia. Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au solicitat în mod repetat Statelor Unite să le furnizeze lansatoare multiple de rachete cu rază lungă despre care spun că ar putea întoarce soarta războiului datorită capacității lor de a lovi ținte aflate la mare distanță.
UPDATE, ora 18:40 – O femeie în vârstă de 98 de ani a cerut să fie înrolată în armata ucraineană pentru a-și apăra țara de ruși
Olga Ivanovna Tverdohlebova, în vârstă de 98 de ani, a cerut să fie înrolată în armata ucraineană pentru a-și apăra țara de invazia provocată de armata rusă. Femeia este veteran de onoare al Ucrainei și a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, punându-și semnătura pe Poarta Brandenburg.
Născută la 10 decembrie 1923, Olga Ivanovna avea doar 17 ani atunci când a plecat pe front cu armata sovietică – la vremea respectivă – până la Berlin. Un an mai târziu, femeia a devenit cercetaș.
„Sunt veteran de onoare al Ucrainei. Sunt locuitoare a Viniţei în a zecea generaţie. Nepoţii şi strănepoţii mei sunt toţi locuitori ai Viniţei. Am suferit două răni şi o contuzie. Pur şi simplu m-a păzit ceva”, a povestit femeia într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova.
UPDATE ora 18:00 – Rușii au introdus pedeapsa cu moartea în regiunea ocupată Mariupol: „Închid şi împuşcă voluntari şi oficiali ucraineni”
Invadatorii ruşi vor aplica pedeapsa capitală în regiunea ocupată Mariupol. Declaraţia a fost făcută de consiliul local al oraşului, care îl citează pe primarul Vadim Boicenko, notează UNIAN.
„În regiunea Mariupol, invadatorii închid şi împuşcă voluntari şi oficiali ucraineni. Toţi au refuzat să coopereze cu colaboratorii şi autorităţile ocupante” scrie în mesaj.
De exemplu, primarul unei localităţi din regiune a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar cel puţin un funcţionar public a primit pedeapsa capitală şi a fost împuşcat.
UPDATE, ora 17:00 – Ucrainenii iau în calcul să oprească centrala nucleară de la Zaporojie
Ucraina ar lua în calcul să oprească de tot centrala nucleară Zaporojie, care se află pe teritoriul ocupat de Rusia, în condițiile în care Kievul ar pierde controlul asupra operațiunilor de pe amplasament, a afirmat joi un consilier al primului ministru. Instalația din sud-estul Ucrainei este cea mai mare centrală nucleară din Europa.
„Atâta timp cât se execută comenzile de control și situl menține regimul, nu ne oprim. Dar se analizează și scenariul în care stația ar putea scăpa complet de sub control și atunci o oprim”, a spus oficialul ucrainean, citat agenția de știri Interfax, scrie Reuters.
Autoritatea regională din zona în care se află centrala de la Zaporojie a confirmat pe 4 martie că trupele ruse au capturat centrala nucleară, precizând că personalul monitorizează starea reactoarelor pentru a se asigura că acestea pot opera în siguranță.
UPDATE, ora 16:20 – Președintele Consiliului Federației Ruse: ”Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt posibile doar ținând cont de condițiile Rusiei”
Valentina Matviyenko – președintele Consiliului Federației Ruse și fost primar al orașului natal al lui Putin, Sankt Petersburg – a declarat, în timpul unei vizite pe care o efectuează în Zimbabwe, că se mai poate discuta despre negocieri între Moscova și Kiev doar dacă se va ține cont de condițiile Rusiei.
Președintele Consiliului Federației Ruse – camera superioară a Adunării Federale a Federației Ruse – a mai declarat și că Moscova nu va depune eforturi pentru a ”convinge” Kievul că aceste negocieri ar trebui să respecte respectivele condiții puse de Federația Rusă.
UPDATE, ora 16.00: Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub uzina Azot din orașul Sievierodonetsk.
Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub uzina Azot din orașul Sievierodonetsk, din estul Ucrainei, care a fost supus intens bombardamentelor rusești, potrivit Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk.
Localnicii s-au adăpostit în adăposturile anti-bombă din epoca sovietică de sub uzină, Sunt localnici acolo, cărora li s-a cerut să părăsească orașul. Dar ei au refuzat. Sunt și copii acolo. a spus el pentru CNN.
UPDATE, ora 15:50: Suedia anunță că va aloca din nou arme și echipamente militare Ucrainei
Suedia a anunțat joi că vrea să aloce mai multe fonduri pentru Ucraina și că va trimite echipamente militare, inclusiv rachete antinavă, puști și arme antitanc, a anunțat guvernul suedez, potrivit The Guardian.
”Propunerile care sunt înaintate (parlamentului) înseamnă că fondurile alocate pentru bugetul guvernului central vor crește cu 1,0 miliard SEK (81 milioane lire sterline) în 2022”, transmite Ministerul de Finanțe al Suediei. Suedia a trimis de la începutul războiului în mai mute rânduri arme si echipamente militare Ucrainei.
UPDATE , ora 15:40 – Ucraina acuză Rusia că a trimis în Siria 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina
Rusia a trimis Siriei aproximativ 100.000 de tone de grâu furat din ” din depozitele ucrainene alfate în zonele nou ocupate de forțele ruse, a declarat ambasada Ucrainei la Beirut, calificând transporturile drept „activitate criminală”.
Ambasada a precizat într-o declarație pentru Reuters că printre transporturi se numără unul realizat cu nava Matros Pozynich, o navă sub pavilion rusesc care a acostat în principalul port maritim al Siriei, Latakia, la sfârșitul lunii mai.
UPDATE, ora 15:25: Sondaj INSCOP. Românii cred că Ucraina va câștiga războiul declanșat de Rusia și vor trupe NATO în România
Peste 70% dintre români cred că Rusia este vinovată pentru războiul din Ucraina, iar peste jumătate cred că Ucraina va ieși câștigătoare, potrivit unui sondaj INSCOP. 65% dintre respondenți au o părere bună despre faptul că NATO trimite trupe în România, în creștere față de luna februarie. De asemenea, două treimi dintre cei chestionați cred că, prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, România nu va mai fi dependentă energetic de Rusia.
UPDATE, ora 15:12: Interpol: O parte din armele trimise ucrainenilor ajung pe mână infractorilor
Un mare număr de arme trimise în Ucraina va ajunge pe mâna unor infractori din Europa şi nu numai, declară directorul general al Interoplului Jürgen Stock, care îndeamnă statele să acorde atenţie urmăririi acestor arme, în contextul în care livrări de armament din Occident se multiplică, potrivit AFP.
”Marea disponiblitate a armelor în timpul războiului actual va antrena o prolferare a armelor ilegale în faza post-conflict”, avertizează Jürgen Stock în faţa Asociaţiei Presei Anglo-americane, la Paris.
UPDATE, ora 14.50: Bilanț ucrainean: cel puțin 7 morți și 26 de răniți în ultimele 24 de ore în Ucraina
Războiul din Ucraina s-a soldat cu cel puțin 7 morți și 26 de răniți în ultimele 24 de ore, au anunțat oficialii ucraineni.
Potrivit acestora, lupte se dau în mai multe zone. Armata ucraineană a anunțat că a respins 13 atacuri inamice în direcția Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore.
UPDATE, ora 14.30: Zelensky: Trupele ruse ocupă acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei
Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a spus joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un mesaaj video adresat Parlamentului din Luxemburg. Primele linii de luptă se întind pe mai mult de 1.000 de kilometri, a spus el.
„Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă. Toate formațiunile militare ruse pregătite pentru luptă sunt implicate în această agresiune”, a afirmat Zelensky, citat de The Guardian.
UPDATE, ora 14.00: Tass: Peste 1,6 milioane de persoane au intrat în Rusia din Ucraina
Peste 1,6 milioane de oameni din Ucraina și din republicile separatiste din regiunea Donbas au intrat în Rusia de la începutul invaziei Kremlinului, a informat joi agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă a forțelor de ordine.
„Încă de miercuri dimineață, peste 1,6 milioane de oameni, inclusiv aproape 263.000 de copii, au trecut granița”, a transmis sursa citată, cifrele fiind similare cu estimările oficialilor ucraineni, conform CNN.
UPDATE ora 13.50: Serghei Lavrov: „Există probleme cu exportul de cereale ruseşti. Navele care le transportă sunt supuse sancţiunilor”
Moscova se confruntă cu dificultăţi în privinţa exporturilor de cereale, din cauza sancţiunilor impuse navelor sale, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, transmite Reuters.
„Există, de asemenea, probleme cu exportul de cereale ruseşti … navele care transportă cereale ruseşti sunt supuse sancţiunilor”, a afirmat Lavrov în timpul vizitei în Arabia Saudită.
UPDATE 13.30: Lupte grele se dau acum în Severodonetsk, în urma contraatacurilor declanșate de trupele ucrainene
Armata ucraineană a desfășurat o serie de contraatacuri în orașul Severodonetsk din estul țării, dar forțele rusești controlează în continuare „cea mai mare parte” a orașului, a declarat un oficial militar regional ucrainean, citat de CNN.
UPDATE 13:00 Prima Doamnă a Ucrainei spune că a ceda teritorii Rusiei nu va pune capăt războiului
A ceda teritorii Rusiei ar însemna „să cedezi o libertate” şi nu ar pune capăt invaziei desfăşurate de preşedintele rus Vladimir Putin, afirmă Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.
„Ucrainenii nu pot lua ca normale toate acele declaraţii pe care le auzim uneori de la lideri ai unor ţări – în unele cazuri lideri ai unor ţări mari şi influente. Nu poţi ceda pur şi simplu părţi din teritoriul tău, e ca şi cum ți-ai ceda libertatea”, a spus Zelenska într-un interviu pentru ABC News.
UPDATE 12:50: Joe Biden se va întâlni joi cu secretarul general al NATO
Preşedintele american Joe Biden se va întâlni joi cu secretarul general al NATO la Casa Albă pentru a analiza următorii paşi ai conflictului militar din Ucraina, transmite Reuters.
UPDATE ora 12:30: Rusia a acuzat Statele Unite că au turnat „combustibil în foc” prin livrarea de noi arme Ucrainei
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că furnizarea de lansatoare de rachete crește riscul ca o „țară terță” să fie târâtă în conflict, potrivit Reuters. Cel puțin patru civili au fost uciși și 10 răniți în estul și nord-estul Ucrainei, au spus alți oficiali. Rusia neagă că a vizat civili.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Ucraina a promis că nu va folosi sistemele de rachete pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. Președintele Joe Biden speră că extinderea artileriei Ucrainei va determina Rusia să negocieze încheierea războiului, care vineri marchează cea de-a 100-a zi.
UPDATE ora 12:00: SUA urmează să vândă Ucrainei drone avansate înarmate cu rachete Hellfire – surse
Administrația Biden intenționează să vândă în următoarele zile Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle, varianta folosită de armată a mai cunoscutei drone Predator, drone care pot fi înarmate cu rachete aer-sol Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, scrie Reuters, care citează trei surse familiare conflictului din Ucraina.
UPDATE ora 11.30: Volodimir Zelenski: peste 200.000 de copii au fost deportați în Rusia
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, i-a acuzat pe ruși că duc o „politică criminală consecventă de deportare a poporului ucrainean” în zone îndepărtate din Rusia. Liderul ucrainean a mai spus că printre cei deportați sunt peste 200.000 de copii, potrivit CNN. Potrivit acestuia, Rusia deportează atât adulți, cât și copii.
Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, și-a exprimat miercuri solidaritatea față de Ucraina în cadrul unui eveniment, după luni de tăcere care i-au adus numeroase critici la adresa propriei sale politici față de Moscova.
Merkel, care a fost cancelar timp de 16 ani până în decembrie, a spus că nu va oferi sfaturi de pe margine, dar va sprijini eforturile guvernului de a „găsi un capăt acestui război barbar”.
UPDATE ora 10:30: Consilier al primarului din Mariupol: Armata rusă pregăteste noi bombardamente asupra instituțiilor de învățământ din regiunea Donețk
Petr Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol, spune că armata rusă ar pregăti noi bombardamente asupra instituțiilor de învățământ din regiunea Donețk, fiind vizate școli din Kramatorsk și Slaviansk. „Fiți vigilenți. Luați toate măsurile de securitate și nu ignorați mesajele de alarmă”, i-a avertizat el pe locuitori.
UPDATE ora 10:15: Rusia a preluat controlul asupra celei mai mari părți a orașului Severodonetsk
Oficialii ucraineni spun că 80% din orașul Severodonețk s-ar afla sub controlul trupelor ruse, iar potrivit șefului administrației militare oamenii s-ar adăposti de bombardamente în subsolurile uzinei chimice, unde sunt depozitate, probabil, substanțe periculoase.
De asemenea, un reprezentant al Ministerului Apărării din Marea Britanie a anunțat, pe Twitter, că Rusia a preluat controlul asupra celei mai mari părți a orașului ucrainean Severodonetsk din estul Ucrainei, potrivit Reuters.
UPDATE ora 10:00: Joe Biden anunţă asistenţă militară „semnificativă” pentru Ucraina
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat noul plan de asistenţă în materie de securitate pentru Ucraina, în valoare de 700 de milioane de dolari, urmând să fie livrate inclusiv sisteme de rachete avansate. Preşedintele SUA a precizat că Ucraina va primi armament avansat, inclusiv sisteme de rachete HIMARS.
UPDATE ora 09.30: O rachetă a forțelor ruse a lovit o infrastructură de transport din regiunea Lvov
O infrastructură de transport din regiunea Lvov din vestul Ucrainei a fost lovită de un atac cu rachete al forțelor ruse, două persoane fiind rănite în incident, informează agenția ucraineană de știri Ukrinform. Miercuri seara, mai multe explozii s-au auzit în regiunea Lvov, districtul Strîi, după un avertisment de raid aerian. Atacul s-a desfășurat în cursul nopții în regiunea Liov din vestul Ucrainei și a vizat infrastructura feroviară, provocând rănirea a cinci persoane.
UPDATE ora 09:20: Zone rezidențiale din Mikolaiv au fost lovite de armata rusă în urma atacului de artilerie. Două persoane au murit
Primarul din Mikolaiv, Oleksandr Senkevici, a precizat că zone rezidențiale din două cartiere ale orașului au avut de suferit în urma atacului de artilerie lansat miercuri de armata rusă. Potrivit primarului, au fost avariate două blocuri, patru case și rețeaua de utilități. O persoană a murit pe loc, iar o alta a fost internată, însă medicii nu au reușit să o salveze. Alte două persoane au fost rănite. De asemenea, a fost avariată o conductă de gaz și rețeaua de furnizare a apei.
UPDATE ora 09:15: Ucraina va cumpăra din Polonia alte 60 de obuziere autopropulsate AHS Krab
Ucraina va cumpăra din Polonia alte 60 de obuziere autopropulsate AHS Krab, pe lângă cele 18 pe care Varșovia a anunțat că le-a donat Ucrainei.
UPDATE ora 09:00: Ungaria blochează embargoul asupra petrolului rusesc prin refuzul de a-l sancționa pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill
Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului asupra petrolului rusesc și a noilor sancțiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obține retragerea de pe lista neagră a UE a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice, relatează AFP.
UPDATE ora 08:30 Un oficial rus anunță referendumuri în teritoriile cucerite în Ucraina, pentru anexarea la Rusia
Unul dintre negociatorii ruşi privind conflictul din Ucraina a declarat miercuri că teritoriile ucrainene cucerite militar de Rusia ar putea organiza referendumuri încă din iulie în vederea unei anexări.
UPDATE ora 08.15 Volodimir Zelenski: „Situația este foarte dificilă, pierdem 60-100 de soldați pe zi”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declară că situația pe front este „extrem de dificilă” și că sunt până la 100 de soldaţi ucraineni morți și 500 de răniți în fiecare zi.
UPDATE ora 08:00 Rusia anunță că a terminat testele cu racheta hipersonică Zircon: Va deveni operațională până la sfârșitul anului
Rusia a finalizat testarea rachetei de croazieră hipersonice Zircon şi o va desfăşura înainte de sfârşitul anului pe o nouă fregată a Flotei Nordului, a anunţat miercuri un înalt oficial militar rus.