LIVE VIDEO. Divizarea Ucrainei. Tensiunile dintre estul pro-rus și vestul pro-european s-au adâncit în ultimele zile

LIVE VIDEO. Divizarea Ucrainei. Tensiunile dintre estul pro-rus și vestul pro-european s-au adâncit în ultimele zile
Publicat: 26/02/2014, 17:55
Actualizat: 29/07/2014, 19:52

Analiștii occidentali se tem că violențele recente din Ucraina au adâncit prăpastia dintre estul rusofon și rusofil, majoritar, și vestul naționalist și pro-european.

Într-un reportaj publicat de AFP și preluat de Mediafax se arată cum numeroși ucraineni din Donețk, centrul regiunii miniere Donbas, din estul Ucrainei, spun că ei câștigă din ce în ce mai puțin și susțin că nu mai vor „să plătească” pentru regiunile din vest, mult mai puțin industrializate și, în consecință, mai puțin dezvoltate.

Tot mai mulți analiști atrag atenția că Ucraina riscă falimentul dacă nu primește rapid un ajutor financiar. Potrivit Ministerului ucrainean interimar de Finanțe, Kievul are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani.

Între timp, președintele interimar Oleksandr Turcinov a preluat miercuri funcția de comandant suprem al forțelor armate ucrainene, relatează agenția Interfax Ukraine în pagina electronică.

Potrivit agenției, un decret în acest sens a fost postat pe site-ul șefului interimar al statului. „În conformitate cu (…) Constituția Ucrainei, preiau începând din această zi (26 februarie) funcția de comandant suprem al forțelor armate ale Ucrainei”, se arată în decret.

Parlamentul ucrainean l-a demis de facto, sâmbătă, pe Victor Ianukovici din funcția de președinte – după ce a părăsit Kievul, acesta nu-și mai îndeplinea atribuțiile constituționale -, convocând alegeri prezidențiale anticipate pe 25 mai.

Potrivit Constituției ucrainene, intrate în vigoare duminică, atribuțiile prezidențiale sunt îndeplinite de către președintele Parlamentului, în absența președintelui țării.

Protestatarii au arborat steagul Rusiei în Crimeea

Pe de altă parte, steagul Rusiei a fost dat jos de pe clădirea Consiliului Suprem din Simferopol, capitala Crimeei, după ce drapelul fusese amplasat marți seara, pentru scurt timp, de către protestatarii care cer organizarea unui referendum asupra „statutului” regiunii autonome, potrivit Russia Today.

Protestatarii se pronunță împotriva „bandiților” din Kiev, care încearcă să formeze un nou guvern, notează cbc.ca.

Manifestanții cer restabilirea Constituției Crimeei din 1992, potrivit căreia regiunea are un președinte și o politică externă proprii. Presa din Ucraina scrie că miercuri este programată o sesiune extraordinară a Parlamentului din peninsula Crimeea.

Un grup de protestatari a blocat marți intrarea centrală a Parlamentului din Crimeea, iar parlamentarii și angajații au fost nevoiți să părăsească clădirea utilizând ieșirile laterale.

Premierul rus Dmitri Medvedev a condamnat ferm noile autorități provizorii din Ucraina, punând la îndoială legitimitatea lor. Tensiuni au reizbucnit, între timp, în Crimeea, în sudul Ucrainei. Rusia menține o importantă bază navală în Sevastopol, ceea ce a tensionat relațiile dintre cele două state în ultimele două decenii.

Președintele Parlamentului regional din Crimeea, Volodimir Konstantinov, a negat însă că instituția pe care o conduce intenționează să ridice problema separării regiunii de Ucraina la sesiunea de miercuri, a anunțat serviciul de presă al acestuia, citat de Interfax Ucraina în pagina electronică.

„Parlamentul Crimeei nu ridică problema secesiunii Crimeei de Ucraina. Este o provocare menită să discrediteze Consiliul Suprem al autonomiei și să îl priveze de legitimitate”, a declarat el.

„Locuitori ai Crimeei! Compatrioți! Crimeea este casa noastră comună! Pacea acasă este în mâinile noastre! Nu dați curs provocărilor! În această situație, păstrați-vă calmul și fiți prudenți în acțiunile voastre”, a declarat Konstantinov.

Confruntări au izbucnit miercuri între manifestanții proruși și susținătorii noii conduceri ucrainene la Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea.

Peste 5.000 de persoane s-au reunit în fața Parlamentului din Crimeea, majoritatea tătari dar și proruși. Tătarii crimeeni agitau drapele ucrainene scandând „Ucraina, Ucraina!”, în timp ce rusofonii agitau drapele ale Rusiei și Crimeei și strigau „Rusia, Rusia”.

Analiștii ruși sunt de părere că după înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici și eliberarea Iuliei Timosenko starea de confuzie din Ucraina s-a adâncit. Încă nu se cunoaște cine va veni, într-un final, la putere în Ucraina, opozitia parlamentară sau cea a Maidanului.

Crimeea, o peninsulă în sudul Ucrainei, a aparținut, în cadrul Uniunii Sovietice, Rusiei, după care a fost cedată Ucrainei, în 1954.Crimeea este o „republică autonomă”, ale cărei autorități locale au sugerat, la începutul lui februarie, amendarea Constituției locale astfel încât să prevadă că Rusia este „garanta” acestei autonomii în fața restului Ucrainei, relansând îngrijorări cu privire la tendințe separatiste.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...