Prima pagină » Știri » DOCUMENT.Premierul Florin Cîțu, despre măsurile de relaxare din 15 mai: Purtarea măștii nu mai este obligatorie în spațiile publice neaglomerate. Restricția privind circulația pe timp de noapte, eliminată- VIDEO

DOCUMENT.Premierul Florin Cîțu, despre măsurile de relaxare din 15 mai: Purtarea măștii nu mai este obligatorie în spațiile publice neaglomerate. Restricția privind circulația pe timp de noapte, eliminată- VIDEO

Premierul Florin Cîțu a anunțat în urma ședinței de Guvern de vineri 14 mai, faptul că a fost modificată Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, astfel încât sunt implementate noi măsuri de relaxare. 

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat eliminarea anumitor restricții începând cu data de 15 mai. Măsurile de relaxare prezentate de premier sunt valabile până pe 1 iunie, când vor fi luate altele, după creșterea numărului de persoane vaccinater anti-COVID-19.

Restricții eliminate începând de sâmbătă, 15 mai

  • se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, dar este aplicată în continuare în spații publice aglomerate precum piețe, bâlciuri, târguri, talciocuri, stații pentru transport în comun, locul de muncă și mijloace de transport în comun;
  • se elimină restricția de circulație pe timpul nopții;
  • se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21:00. Programul restaurantelor, cafenelelor, teraselor, barurilor se stabilește în intervalul orar 05:00 – 24:00.
  • competițiile sportive se pot desfășura cu până la 25% pentru cei care s-au vaccinat și au 10 zile de la rapel, un test RT PCR nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen nu mai vechi de 24 de ore;
  • drive-in cu maxim 4 persoane su membri ai aceleiași mașini;
  • concerte în spațiul lider cu 500 de persoane, cu mască, pentru cei care s-au vaccinat și au 10 zile de la rapel, un test RT PCR nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen nu mai vechi de 24 de ore;
  • este permisă activitatea în săli de sport și fitness.

Ce trebuie să știe românii care se întorc în țară

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat ce se întâmplă cu românii care vin din țări aflate în zona roșie sau cea galbenă. (LISTA ȚĂRILOR AICI)

„Lista este realizată pe trei scenarii: verde, galben și roșu, exact după incidențele din România. Motivul pentru care s-a făcut acest lucru este ca să nu intre brusc țări care ne depășesc cu foarte puțin. (n.r. personale care se întorc în România) Dacă este în zona codului galben, nu intră în carantină dacă persoana este vaccinată sau prezintă un test PCR din ultimele 72 de ore, dacă este în zonă roșie, atunci persoana fie este vaccinată, fie intră în carantină. Aici testul nu mai scutește de carantină. Asta este diferența dintre zona roșie și cea galbenă”, a explicat Raed Arafat.

Premierul a subliniat faptul că vestea bună este că persoanele care se întorc din țări aflate în zona verde „nu mai au nevoie de nimic”.

Totodată, Raed Arafat a reamintit faptul că durata carantinei este de 14 zile, însă în cazul în care persoana în cauză își face un test PCR în cea de-a opta zi (cu rezultat negativ), atunci poate ieși din carantină în cea de-a zecea zi.

Participarea la spectacole, doar în anumite condiții

Premierul Florin Cîțu a anunțat faptul că persoanele care vor să participe la spectacole sau concerte o pot face doar dacă prezintă un test RT PCR nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen nu mai vechi de 24 de ore. La rândul său, Raed Arafat a punctat faptul că actele prin care o persoană poate dovedi că a trecut prin boală nu mai sunt valabile pentru participarea la astfel de activități, singurele variante fiind cele prezentate de prim-ministru.

Hotărărea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nr. 29 din 14.05.2021 by Gandul.info on Scribd