Livia Stanciu, președintele instanței supreme: Strict pe lege, se putea da o ordonanță de urgență pentru secțiile din diaspora
Președintele instanței supreme, Livia Stanciu, a declarat joi, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidențial, că „strict pe lege” se putea da o ordonanță de urgență a Guvernului pentru înființarea unor noi secții de votare în turul al doilea.
„Strict pe lege, sigur că se putea da o ordonanță de urgență”, a spus Stanciu, înaintea ședinței plenului Consiluului Superior al Magistraturii.
Livia Stanciu a mai spus, din postura de „cetățean”, că se impun verificări privind problemele apărute la votul din străinătate. „Ca cetățean, mi se pare firesc ca pe orice problematică ce are impact, sigur trebuie să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care poporul l-a manifestat față de acest subiect”, a spus ea.
La ambele tururi ale alegerilor prezidențiale, românii din străinătate au ieșit la vot în număr record. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriașe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleșcanu, a făcut apel, înaintea turului 2, ca românii din diaspora să vină la vot devreme, el menționând că dacă declarațiile pe propria răspundere sunt completate din timp și dacă cei șapte membri ai secției sunt prezenți, numărul celor care vor vota se va dubla.
După scrutin, Meleșcanu și-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota și a declarat că trebuie identificate soluții legislative pentru a asigura condițiile ca românii să-și exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.
La două zile după turul 2, și Meleșcanu a demisionat, el precizând că face acest lucru pentru că nu toți românii din diaspora au putut vota și că a luat această decizie ca „om de onoare”, „într-o țară în care nimeni nu prea-și asumă responsabilitățile”.
Teodor Meleșcanu a declarat că singurul lucru pe care nu a reușit să îl realizeze a fost suplimentarea numărului secțiilor de votare, întrucât, deși a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) acest lucru, Biroul „nu a putut oferi clarificările necesare privind existența unei soluții legale, în acest sens”.
Potrivit lui, exista, în cazul modificării numărului secțiilor de votare între cele două tururi de scrutin, riscul contestării alegerilor.
Meleșcanu a mai spus că soluția prelungirii programului de vot nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât contravine prevederilor legale în vigoare, iar Biroul Electoral pentru Străinătate a atras atenția asupra acestui lucru, într-o adresă, prin care se preciza că închiderea tuturor secțiilor se va face la ora 21.00.