Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost citat mâine la DNA în dosarul privund fraudarea referendumului. Potrivit postului public de televiziune Dragnea a fost chemat de procurori pentru a da explicații în legătură cu organizarea referendumului în județele din sudul țării.
Pe 22 august Liviu Dragnea a declarat că se va prezenta la DNA dacă va fi solicitat de procurori. „Dacă trebuie să fiu chemat la DNA că am mers la vot, sigur, o să-mi asum lucrul ăsta, dar pentru altceva nu văd de ce să fiu chemat”, a spus secretarul general al PSD pe 22 august. Liviu Dragnea nu a răspuns astăzi solicitărilor gândul de a confirma dacă a fost citat pentru joi 6 septembrie la DNA.
Pe 15 august, Parchetul General a anunțat că a deschis 528 de dosare penale privind posibile fraude electorale comise la referendumul din 29 iulie. Cele mai multe dosare au fost deschise în județe din Oltenia și Moldova, județe unde au fost înregistrate prezențe record (de multe ori de peste 100 la sută). O parte din dosarele privind posibilele fraude la referendum sunt investigat și de către DNA.
PDL l-a reclamat pe Liviu Dragnea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru că acesta ar fi cerut tuturor președinților de secții de votare din județul Teleorman să-i transmită, din oră în oră, prezența la vot la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu.
Dosarul interlopilor care fraudau voturile din sediul PNL Cluj
Unul din aceste dosare privește posibile fraude electorale comise în Transilvania. În acest dosare procurorii susțin că președintele PNL Alba Teodor Atanasiu, Dumitru Samson (fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu) și alte patru persoane au cumpărat voturi în ziua referendumului. Deputatul PNL Teodor Atanasiu este acuzat de mită electorală și de ” folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală”. Dumitru Samson este acuzat de trafic de influență și mită electorală. Procurorii arată că Atanasiu și fiul ministrului Dobrițoiu au organizat împreună cu interlopul Măgurean Bogdan Cristian „trupe de intervenție” care avea ca sarcină cumpărarea de voturi.
Dosarul fraudelor de la Mehedinți
Pe 29 august procurorii Parchetului General au început urmărirea penală față de președinții secțiilor de votare din Drobeta Turnu Severin, Orșova și Gârla Mare (trei localități din județul Mehedinți). Procurorii susțin că Dumitru Mirea, Cătălin Liviu Bondoc și Gheorgiță Burcu (președinți de secție în localitățile menționate mai sus ) ar fi comis fraude la refendumul din 29 iulie. Procurorii susțin că cei trei au încălacat prevederile art. 55 din Legea nr. 3/2000, adică ar fi introdus în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegatori sau au modificat documentele birourilor electorale.
Fostul ministru Dobre acuzat de abuz în serviciu
Pe 10 august procurorii au solicitat Parlamentului un aviz pentru punerea sub acuzare a fostului ministru delegat pentru Administrație Publica, Victor Paul Dobre. Parchetul solicită acest aviz în dosarul privind adresele MAI transmise către Curtea Constituțională. Procurorii solicită Parlamentului aviz deoarece la momentul comiterii faptelor Victor Paul Dobre deținea calitatea de ministru. Procurorii îl acuză pe Dobre de abuz în serviciu.
Vom reveni cu amănunte.