Liviu Dragnea, în carantină la Penitenciarul Rahova / Ce presupune perioada de 21 de zile
Potrivit articolului 159 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, examenul medical este efectuat, la primirea în penitenciar, a mai multor categorii de deținuți (în tranzit, prinși din evadare, veniți prin transfer etc.), însă Liviu Dragnea se încadrează la cei primiți de la organele de poliție. Acesta va fi separat de ceilalți deținuți care nu sunt în carantină.
Tot în perioada de carantină de la Penitenciarul Rahova se află și Radu Mazăre, fostul primar al Constanței.
„Deținuții sunt supuși unui examen clinic general, cu scopul depistării bolilor infectocontagioase și parazitare, semnelor evidente de agresiune, adicțiilor, tulburărilor psihice, riscului de suicid, stabilirii formulei dentare, luându-se măsurile medicale care se impun, inclusiv internarea într-o unitate sanitară”, se arată în regulament.
Însă, în primele 72 de ore de la primirea lui Dragnea, medicul penitenciarului îi efectuează examenul clinic complet și poate solicita suplimentar examene clinice de specialitate, investigații de laborator și paraclinice, astfel încât în cel mult 21 de zile de la primire, să stabilească un diagnostic prezumtiv, un regim alimentar, după caz, capacitatea de muncă.
De asemenea, tot atunci, liderului PSD i se va întocmi un dosar medical.
„Persoanele sunt cazate separat pe camere, în funcție de sex și vârstă, precum și de alte cerințe legale, de ordine interioară sau de siguranță”, se arată în legea menționată.
În perioada de carantină, deținuții participă la activități care au ca scop cunoașterea normelor privind ordinea, disciplina, conduita, relațiile cu alte persoane și cuprinde activități individuale sau colective desfășurate de administrația penitenciarului.
„Deținuții aflați în perioada de carantină și observare sunt incluși într-un program multidisciplinar de adaptare la condițiile privării de libertate”, mai arată legea.
Președintele PSD Liviu Dragnea a fost încarcerat luni, 27 mai, în Penitenciarul Rahova după ce magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis menținerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman, în care a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu.
Este a doua condamnare definitivă a lui Liviu Dragnea după cea din dosarul referendumumului, când a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.